Q&A met Leslie en Monique over contactallergie

Hebben jullie last van contactallergie, voor welke producten zijn jullie allergisch?

Leslie: Nee, gelukkig niet.

Monique: Ja, ik ben allergisch voor best veel stoffen in cosmeticaproducten, waaronder cocamidopropylbetaïne en nog een paar beruchte allergie-uitlokkers, zoals nikkel.

 

Wat gebeurt er als je hier toch mee in aanraking komt?

Monique: Dan wordt mijn huid dik en rood, ze gaat opzetten en het is pijnlijk.

 

De grootste boosdoeners bij contactallergie zijn parfum en parabenen. Gebruiken jullie helemaal geen wasmiddel meer, en producten met parfum en parabenen?

Leslie: Omdat ik geen contactallergie heb (nog niet, gelukkig) ben ik hier, ondanks mijn kennis over het onderwerp, iets makkelijker in. Ik gebruik af en toe nog iets dat wel geparfumeerd is. Dan heb ik het met name over wasmiddel en shampoo. Op mijn huid gebruik ik echt alleen Squalan en ook in huishoudelijke producten vermijd ik allergenen zoveel mogelijk.

Monique: Ik gebruik helemaal niets met parfum of allergenen erin. De was doe ik met wasnoten en soms met een wasmiddel zonder parfum. Ook afwasmiddel en huishoudelijke producten kies ik zo veilig mogelijk. Daarnaast doe ik in mijn haarpunten de Pure Squalan, easy does it!

Hoe doen jullie dat met jullie kinderen, gebruiken jullie alleen allergeenvrije producten?

Monique: Aangezien mijn badkamer vol staat met mijn eigen spullen gebruiken mijn meiden dat ook. De oudste (14) gebruikt de Cleanser een paar keer per week en de Pure Squalan op haar gezicht. Mijn dochter van tien doet af en toe een drupje Pure Squalan op haar gezicht.

Leslie: Mijn zoontje is net één en ik heb hem tot nu toe alleen met Pure Squalan ingesmeerd. Daarnaast gebruik ik billendoekjes zonder allergenen. Babyhuidjes zijn nog zo puur en ruiken zo heerlijk, dus waarom zou je hier geparfumeerde producten op aanbrengen? Ik smeer mijn zoontje alleen in met Pure Squalan als hij in bad is geweest en na het verschonen. Wij hadden testers van zeepjes op basis van Pure Squalan en die gebruik ik om hem te wassen. Voor zijn kleding gebruik ik allergeenvrij wasmiddel.

Ik heb tijdens mijn zwangerschap veel nagedacht over of ik zijn huid niet juist moest laten wennen aan stoffen in ‘gewone’ producten. Ik had gehoord dat hij er anders later extra heftig op reageert. Gelukkig kwamen we via Allergy Certified in contact met professor dr Rustemeyer die ons uitlegde dat het niet zo werkt. Een contactallergie ontstaat juist pas nadat je huid meerdere keren met een stof in aanraking komt (soms pas na jaren). Het is dus juist goed om je kinderen niet in contact te brengen met die stoffen. Als dat dan later wel een keer gebeurt, is er niks aan de hand.

 

Wat is de beste tip voor iemand met een gevoelige en/of geïrriteerde huid of met een huidallergie?

Leslie: Gebruik producten die zo puur mogelijk zijn en waar geen parfum en parabenen in zitten. Zelfs natuurlijke parfum kan allergieën triggeren. Lees de ingrediëntenlijst en let op logo’s, weet wat ze betekenen. We zijn zelf enorm enthousiast over Allergy Certified en hun certificering. Dit Deense bedrijf is in Scandinavië een begrip. Hun toxicologen en dermatologen onderzoeken producten zeer grondig voordat je hun logo op je verpakking mag gebruiken. Je hoeft de soms ingewikkelde namen van ingrediënten op een verpakking niet te begrijpen – als je het Allergy Certified-logo ziet, weet je dat je het product veilig kunt gebruiken.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *