Contactallergie en cosmetica

Contactallergie: vroeger was het een ‘old woman’s disease’ die voornamelijk voorkwam bij vrouwen die al hun hele leven hetzelfde parfum sprayden. Tegenwoordig komt deze allergie bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden voor. Zeker het aantal jonge kinderen met een contactallergie groeit schrikbarend.

Wat is een contactallergie?

Een contactallergie is een allergie die optreedt na contact tussen je huid en stoffen van buiten het lichaam. Je bent dan al eerder met die stoffen in aanraking geweest en er op die manier overgevoelig voor geworden.

Contactallergie ziet eruit als een ontstoken huid. Het is niet besmettelijk en ook niet erfelijk. Wel zijn sommige mensen gevoeliger en hebben daardoor meer kans om een contactallergie te ontwikkelen.

Een contactallergie kent 2 fasen:

  1. De acute fase gaat gepaard met roodheid, zwelling en blaasjes. De blaasjes drogen daarna in en de huid gaat schilferen.
  2. Tijdens de chronische fase neemt de roodheid af en de schilfering toe. De huid is nu wat dikker en droog, en er kunnen kloven ontstaan in de huidlijnen.

 

Van sommige stoffen word je sneller allergisch, vanwege de structuur van de stof. Ook de gezondheid van je huid bepaalt hoe snel en wanneer er een allergische reactie optreedt als je in contact komt met een allergene stof. Is je huid beschadigd of heb je eczeem, dan is je huid er gevoeliger voor. Als je eenmaal allergisch bent voor een bepaalde stof kom je hier nooit meer vanaf. Zelfs kleine hoeveelheden veroorzaken al een reactie.

Hoe kun je allergie op de huid behandelen?

Via de huisarts of het ziekenhuis kun je er met een plaktest achter komen voor welke contactallergenen jij gevoelig bent. Je kunt met de uitslag van de dokter een allergiepaspoort aanvragen waarin precies staat voor welke stoffen je allergisch bent. Vervolgens kun checken in welke cosmetica- en huishoudelijke producten deze stoffen zitten. Je zult ze moeten vermijden om een allergische reactie te voorkomen.

Hoe veroorzaakt contact allergisch eczeem?

De lijst van stoffen die een contactallergie kunnen veroorzaken (contactallergenen) is lang. De meest voorkomende allergenen zijn:

  • geurstoffen, zoals die gebruikt worden in (huis)parfums en cosmetica
  • conserveermiddelen, zoals die gebruikt worden in o.a. cosmetica en handcrèmes
  • onedele metalen, zoals nikkel
  • rubber en lijmen
  • geneesmiddelen
  • bepaalde planten

De reactie van jouw huid op contact met deze allergenen varieert van jeuk en roodheid van de huid, tot een flinke uitbarsting van eczeem.

Wat zijn symptomen van allergische reactie door parfum?

Een parfumallergie krijg je niet alleen door parfum te sprayen op de huid. Contactallergie komt niet alleen door cosmetica – tegenwoordig zit in bijna alle producten parfum. Niet alleen in wc-verfrissers, wasmiddelen en douchegel, maar ook in kleding, levensmiddelen en wc-papier.

Als je parfumallergie de kop opsteekt, krijg je meestal last van jeukende, rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien. Om zeker te weten dat het hier om een parfumallergie gaat en niet om een andere vorm van allergisch contacteczeem kun je je huisarts vragen om een plakproef. Hoe beter je weet welke specifieke allergenen jou parten spelen, hoe beter je ze kunt vermijden.

Is er een behandeling voor contacteczeem?

Je kunt contacteczeem niet 100% voorkomen, zoals je hem ook niet 100% kunt genezen. Het helpt zeker als je allergene stoffen zo veel mogelijk vermijdt, al vanaf de vroegste jeugd. Er zijn steeds meer baby’s en kinderen die een contactallergie ontwikkelen voor parfum of voor parabenen. Gebruik zowel voor jezelf en juist ook voor je kinderen allergeenvrije producten. Als je onverhoopt toch weer een allergische reactie krijgt, kun je de symptomen zoals jeuk verzachten, bijvoorbeeld met plantaardige Squalan olie.

Hoe kan Squalan helpen bij contactallergie?

Door Squalan te gebruiken weet je in ieder geval zeker dat je van je huidverzorging geen contactallergie kunt oplopen. Squalan is Allergy Certified: gegarandeerd vrij van allergenen.

Ook als je last hebt van een contactallergie en je wilt de symptomen behandelen, is Squalan een uitstekende keuze. Squalan is een pure, natuurlijke olie is die je huid verzorgt en in balans brengt. Het is zo puur dat je het gewoon op eczeem kunt smeren, ook bij baby’s en jonge kinderen.

Het is lastig om de labels van cosmetica- en huishoudverpakkingen te lezen. De ingrediënten hebben vaak ingewikkelde namen. Let dan op het logo van het Deense certificeringsinstituut Allergy Certified, dan weet je zeker dat je het product veilig kunt gebruiken.