Een natuurlijke behandeling voor psoriasis

Een rode, gezwollen huid met schilfers: het is niet besmettelijk, maar vervelend en ontsierend is het wel. Psoriasis, ook wel de schub(ben)ziekte genoemd. Wat is het? En is er een natuurlijke behandeling voor psoriasis?

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening waar naar schatting ruim 300.000 Nederlanders last van hebben. Je kunt er lange tijd geen last van hebben, en plotseling steekt psoriasis de kop weer op. Wondjes en ontstekingen zijn vaak de aanleiding, maar ook bepaalde geneesmiddelen of stress kunnen een uitbraak veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Je huid vernieuwt zich ongeveer elke vier weken. Er worden nieuwe huidcellen aangemaakt en oude huidcellen schilferen af. Daar merk je weinig van. Bij mensen met psoriasis vernieuwt de huid zich veel sneller, in 4 tot 5 dagen. Dat is veel te snel: de nieuwe huidcellen worden niet goed gemaakt en sterven snel af. Hierdoor ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen. Het resultaat is een dikke, geïrriteerde, rode, schilferige plek.

Psoriasis komt vaak voor op knieën en ellebogen. Psoriasis op de hoofdhuid wordt vaak verward met roos. In sommige gevallen kan psoriasis de gewrichten aantasten.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

De achterliggende oorzaak van psoriasis is een defect in het immuunsysteem. Dit defect activeert de te snelle huidvernieuwing wat leidt tot een ophoping van huidweefsel.

Psoriasis is erfelijk, je kunt er dus weinig aan doen om het te voorkomen. In de meeste gevallen duikt het voor het eerst de kop op bij jongvolwassenen (rond 18 jaar) en bij ouderen (rond 60 jaar). Het verloopvan psoriasis is onvoorspelbaar. Soms gaat het jaren goed, dan weer krijg je regelmatig uitbraken en worden de plekken groter.

Kan je psoriasis natuurlijk behandelen?

Psoriasis is niet te genezen. Behandelingen kunnen de psoriasisplekken wel verminderen, of soms zelfs een tijdje laten verdwijnen. Maar in de meeste gevallen komen ze weer terug.

Als je weinig last hebt van psoriasis, kan de dokter je een psoriasis-onderdrukkende crème voorschrijven. Ook lichttherapie (met ultraviolet-licht) kan helpen, omdat dat de ontstekingsreactie in de huid onderdrukt, vaak in combinatie met een crème. Bij zware gevallen kan de psoriasis met medicatie worden onderdrukt.

Psoriasis kun je ook op een natuurlijke manier behandelen. Je kunt zelf veel doen om je huid in goede conditie te houden en uitbraken te beperken of in te korten. Houd je huid altijd vet en soepel met een veilige olie, crème of zalf, ook als je tijdelijk weinig of geen last hebt van psoriasis. Smeren, smeren, smeren: dat is het devies. Haal zo veel mogelijk schilfers van je huid voordat je crème aanbrengt.

Douche niet te lang en niet te warm. Vermijd contact met water en zeep, die drogen je huid uit. Dep jezelf na het douchen zachtjes droog met een handdoek.

Draag katoenen kleding, dat absorbeert zweet beter dan synthetische kleding. Houd de lucht in je huis ook vochtig – de winterse kachel en de airco in de zomer zorgen voor een droge huid en jeuk.

Zoek de zon op – zonlicht (UV) heeft een ontstekingsremmend effect, waardoor de psoriasis vaak verbetert. Smeer jezelf wel goed in, want als je huid verbrandt, kun je juist meer last krijgen van psoriasis.

Probeer niet te krabben en vermijd stress en spanning.

Heeft cosmetica invloed op psoriasis?

Om een psoriasis-uitbraak te voorkomen wil je je gevoelige huid niet blootstellen aan schadelijke stoffen. Kies daarom natuurlijke cosmetica zonder agressieve ingrediënten. Gebruik een goede moisturizer onder je make-up.

Om je huid te reinigen kun je beter een olie dan lotion of zeep gebruiken. Blijf uit de buurt van peelings en scrubmiddelen, die kunnen je psoriasis verergeren.

Hoe kan Squalan helpen bij psoriasis?

Squalan helpt je psoriasis op een natuurlijke manier te behandelen. Je kunt uitbraken van psoriasis verminderen door je huid soepel te houden en goed te hydrateren.

Gebruik daarvoor een olie zoals de Squalan Pure of Squalan Moisturizer. Deze Squalan-producten kun je voor verzachting en hydratering zonder problemen op psoriasisplekken aanbrengen. Om de huid van je hele lichaam soepel en gehydrateerd te houden kun je Squalan Body gebruiken.

Wil je meer weten over een natuurlijke behandeling voor psoriasis? Lees dan ons blog: Beginnende psoriasis: wat te doen? of Schadelijke stoffen in cosmetica: welke zijn dat?