Hormoonverstorende stoffen: wat zit er in je cosmetica?

Hormoonverstorende stoffen: we komen er elke dag mee in aanraking. Ze zitten in je eten, in je kleding, in plastic en verpakkingen, in schoonmaakmiddelen en in cosmetica. Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst van een willekeurig cosmeticaproduct: schadelijke cosmetica bevat vaak minerale oliën, propyleenglycol, polyethyleenglycol en/of parfum.

squalan skin

Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

Hormoonverstorende stoffen oftewel EDC’s (Endocrine Disrupting Chemicals) zijn synthetische, lichaamsvreemde stoffen die je hormonale systeem beïnvloeden of blokkeren, met nare gevolgen voor je zenuwstelsel en immuunsysteem. Ze vormen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een bedreiging voor de volksgezondheid en het milieu. Hormoonverstorende stoffen worden gelinkt aan onvruchtbaarheid, diabetes, borstkanker, prostaatkanker en obesitas.

Wat staat er op de lijst van schadelijke ingrediënten?

Er zijn tot nu toe 200 hormoonverstorende stoffen geïdentificeerd. Ze zijn (nog) niet verboden en zitten in alledaagse producten. In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.

squalan skin

Wat doen deze schadelijke stoffen met je hormonen?

Hormoonverstorende stoffen werken als hormonen (en beïnvloeden het immuunsysteem of het zenuwstelsel) of blokkeren de werking van lichaamseigen hormonen. Veel van deze stoffen kunnen zelfs effect hebben bij zeer lage concentraties – een veilige dosis bestaat niet. Het vervelende is dat gezondheidseffecten vaak pas later in het leven optreden.

Al onderkent zelfs de WHO het gevaar van hormoonverstorende stoffen, er zijn nauwelijks wettelijke restricties op het gebruik ervan. Het enige wat je kunt doen is jezelf zo min mogelijk blootstellen aan hormoonverstorende stoffen, bijvoorbeeld door geen cosmetica en verzorgingsproducten te gebruiken waar deze synthetische (hulp)stoffen in zitten.

Bevat Squalan een van deze stoffen?

Nee. De ingrediënten die Squalan gebruikt voor haar huidverzorgingsproducten zijn allemaal 100% plantaardig. We gebruiken geen synthetische stoffen. In Squalan zitten geen parabenen, ftalaten, conserveringsmiddelen, parfums of andere ellende. Onze Cleanser, onze facial oils, onze bodylotion: alles is puur natuur!

Een paar tips om zo min mogelijk in aanraking te komen met hormoonverstorende stoffen: was regelmatig je handen, vermijd geparfumeerde producten, eet biologisch en onbewerkt, gebruik zo min mogelijk plastic, ook in de keuken. Kortom, blijf zo dicht mogelijk bij de natuur: dan zit je altijd goed.