Pigmentvlekken, help!

Wat zijn pigmentvlekken?

De meeste mensen willen een mooie egale huid. In Westerse landen willen we als het even kan daarnaast ook nog een mooi door de zongebruind kleurtje. Om dit te bereiken bakken de meeste mensen er lekker op los in de zomer of gaan ze naar de zonnebank. Helaas krijgen veel mensen te maken met pigmentvlekken waardoor hun huid niet meer zo mooi egaal is. De huid heeft teveel pigment wat zal resulteren in donkere plekjes op de huid. Voornamelijk mensen van middelbare leeftijd krijgen hiermee te maken, hoewel het ook steeds meer op jongere leeftijd voorkomt. Blootstelling aan de zon wordt gezien als de belangrijkste factor bij het ontstaan van pigmentvlekken…de medische term is “lentigo”. De vlekken ontstaan voornamelijk op plekken waar veel zon voorkomt. Hoe ouder je wordt, des te meer zon je hebt gezien, het gevolg hiervan is meer kans op pigmentvlekken. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden.

Zonnevlekken

Pigment (melanine) wordt gevormd door cellen die pigment vormen (melacocyten). Zo wordt de huid deels beschermt tegen de UV stralen van de zon. Het bruinen van de huid is dus een reactie van de huid om je te beschermen tegen UV stralen. Kom je teveel in aanraking met de zon dan gaat je huid als het ware overproduceren en ontstaan er ophopingen van pigment. Tot deze pigment soort worden ook ouderdomsvlekken en levervlekken gerekend.

Vitiligo

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van een pigmentvlek. Er ontstaat een tekort aan pigment waardoor kleine witte vlekjes ontstaan. Erfelijkheid kan een grote rol spelen bij het ontstaan van deze vorm.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker is een grote vlek/ masker in het gezicht die ontstaat tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonale veranderingen. Meestal verdwijnt het masker weer na de zwangerschap. Sommige mensen krijgen het masker als ze in de zon gaan liggen terwijl ze zwanger zijn en anderen krijgen het masker ook zonder zon.

Aangeboren pigmentvlekken

Aangeboren vlekjes zijn al ontstaan voor de geboorte, voorbeelden hiervan zijn de cafe-au-lait vlekken en moedervlekken.

Overige oorzaken

Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door lichte verwondingen, allergische reacties en/of infecties van de huid. Daarnaast kunnen verkeerde huidverzorging en medicijnen ook tot vlekken leiden. Net als de combinatie van Parfum met zonlicht. (bepaalde bestanddelen in parfum kunnen reageren als ze in contact komen met UV stralen)

Squalan en pigmentvlekken

De Squalan Natural Skincare producten bestaan nu een aantal jaar als huidverbeterende producten. Wij krijgen veel feedback van gebruikers dat Squalan enorm goed werkt bij pigmentvlekken. Zelf heb ik bij mijn ouders al gezien dat alle donkere vlekken nagenoeg (na een aantal maanden) zijn verdwenen. We krijgen steeds meer positieve reacties van klanten dat het “echt” helpt met het verminderen van pigmentvlekken. Pigmentvlekken lijken grotendeels te ontstaan door invloeden van buitenaf die een reactie van de huid veroorzaken. Waarschijnlijk werkt de Squalan Pure in combinatie met de Squalan Cleanser daarom bij het verminderen van de vlekken, deze producten herstellen de huid van buitenaf.

klik op de tekst om deze te vergroten

 

Ervaring van Ir Ralph Moorman

Ook voedingsdeskundige Ralph Moorman heeft last van pigmentvlekken op zijn voorhoofd. Na vier maanden gebruik van de Pure Olie 2x per dag zegt hij het volgende: “Na een boottochtje jaren geleden waarbij ik geen beschermende factor had opgesmeerd ben ik flink verbrand. Het was zelfs zo heftig dat een paar weken later mijn voorhoofd ging vervellen. Tot mijn verbazing zag ik ineens dat ik flinke pigmentvlekken had gekregen, terwijl ik hier nooit eerder last van heb gehad. Toen ik op zoek ging naar oplossingen zag ik dat er eigenlijk nauwelijks iets bestond dat echt effect had buiten het laseren bij het beautycentrum. Dit laseren ben ik gaan uittesten, en het hielp…. totdat ik weer even in de zon ging en het binnen een dag weer terug was. Ik was blij dat er in ieder geval een symptoombestrijdende oplossing was, maar ik als nieuwsgierig persoon voelde dat er toch meer moest bestaan.

In de zoektocht die volgde kwam ik op de stof squalane, een sterke antioxidant waar veel positieve ervaringsverhalen over rondgingen op het gebied van anti-aging en het verminderen van pigmentvlekken. Deze stof vond ik terug in meerdere producten, maar het merk Squalan werkte met hoog geconcentreerde formuleringen en zelf een Pure variant (alles zonder rotzooi erin). Deze ben ik gaan testen en ik moet zeggen dat ik de effecten na 2 maanden al begon te zien. De pigmentvlekken vervaagden en er vielen zelfs gaten in. Daarnaast viel me nog iets anders op waar ik het product eigenlijk helemaal niet voor heb gekocht. De rimpels op mijn voorhoofd zijn minder opvallend geworden. Een hoopvol begin is dit dus. Ik ga er zeker mee door om te kijken of het meest hardnekkige deel ook gaat verdwijnen met alleen Squalan. En daarna natuurlijk de belangrijkste test: De zon in ermee! To be continued…”

 Ir. Ralph Moorman

Voorkomen is beter dan genezen

De een heeft meer aanleg voor pigmentvlekken dan de ander. Maar aangezien zon wordt gezien als een van de grootste oorzaken van huidveroudering is het voor menigeen wijs onderstaande zaken in je achterhoofd te houden;

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

9 replies on “Pigmentvlekken, help!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *