Heerlijk die zon. En we hebben haar ook nodig – geen leven zonder zon. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam zelf de onmisbare vitamines A en D aan. En wat een zonnige lentedag met je humeur doet: dat weet je maar al te goed. Maar te veel zon is slecht voor jou en je huid. De zon produceert onzichtbare stralen, ultraviolet-A (UVA), ultraviolet-B (UVB) en ultraviolet-C (UVC). Die laatste is dodelijk. Gelukkig bereiken UVC-stralen de aarde niet, dankzij de ozonlaag. UVA- en UVB-stralen bereiken ons wel, zelfs op bewolkte dagen. UVA veroorzaakt zonneallergie en huidveroudering, en UVB leidt tot verbranding, vervellen en pigmentvlekken. Beide veroorzaken huidkanker (UVA melanomen). Wat kun je doen tegen deze ellende? Voorkomen door goed te smeren met veilige producten is natuurlijk het beste maar wat als je toch verbrand bent, vervelt of pigmentvlekken hebt?

au, mijn huid is verbrand
Bij zonverbranding is het meestal de bovenste huidlaag die verbrand is. De huid is dan rozerood gekleurd en kan pijnlijk en opgezwollen zijn. Na een paar dagen gaat de huid vervellen.

ben je aan het vervellen?
Vervellen is het verruilen van beschadigde huid voor nieuwe, gezonde huid. De bovenste huidlaag (de oude huid) laat los. Je kunt dit helaas niet tegengaan, maar je kunt de schade beperken door niet te krabben of te pulken, anders kun je littekens krijgen.

pigmentvlekken, help!
Pigment (melanine) wordt gevormd door cellen die pigment vormen (melacocyten). Zo wordt de huid deels beschermt tegen de UV stralen van de zon. Het bruinen van de huid is dus een reactie van de huid om je te beschermen tegen UV stralen.

wat is zonneallergie?
Sommige mensen hebben een extreme reactie wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht (UVA): zonneallergie. Zonneallergie is een reactie van je immuunsysteem op zonlicht met symptomen als roodheid, zwelling, bultjes, vlekken, zonneblaasjes en jeuk.