Hardlopen voor beginners

Je wil beginnen met hardlopen. Naja, willen? Je wil een gezonder en actiever leven en hardlopen lijkt je een goed begin. Dat is het ook, maar om de kans op een succesvolle start te vergroten wil ik je op weg helpen. Ondanks dat ik geen hardloopexpert ben, kom ik er inmiddels dichtbij in de buurt. Ongeveer 14 jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien heb ik onder andere de 7, 16 en 18 km obstacle run gedaan, de dam tot damloop en heb ik de halve marathon van Parijs gelopen. Dankzij mijn sport en bewegen achtergrond in combinatie met een jaar fysiotherapie heb ik enige kennis over de menselijke anatomie. Deze basiskennis en loopervaring vul ik continu aan door mijzelf blijvend te voorzien van nieuwe (wetenschappelijke) kennis.

Door een blessure kon ik weer helemaal opnieuw beginnen met hardlopen. Op 11 maart heb ik voor het eerst de 10km onder het uur gelopen. Ik liep de afgelopen 10 weken 3 keer per week, en elke week loop ik 0,5 km meer. Op maandag focus ik mij puur op de extra 0,5 km die erbij is gekomen. Snelheid is dan even minder belangrijk. Op woensdag probeer ik mijn tijd van maandag te verbeteren, en op zondag probeer ik de afstand zo snel mogelijk te lopen.

Komende week begin ik met mijn nieuwe schema. Hierbij ren ik nog steeds 3 keer per week, maar niet meer 3 keer dezelfde afstand. Op maandag focus ik mij op het vergroten van de afstand en komt er nog steeds elke week 0,5 km bij. Op woensdag probeer ik mijn tijd op de 5 km te verbeteren en op zondag ren ik en 4 km interval. Ik ben benieuwd!

Wat is mijn advies voor jou als beginner?

Leg de lat niet te hoog.

Je heb je eerste hardloop moment gepland, vol goede moed ga je de deur uit. Je hebt het gevoel alsof je de longen uit je lijf hebt gelopen. Je kijkt op de tijd en je ziet dat je 5 minuten hebt gelopen. Heh? 5 minuten? Het voelt alsof je al een half uur aan het hardlopen bent. Zo ging mijn eerste keer. Begin met het afwisselen van wandelen en hardlopen. Geef jezelf, je knieën, enkels en benen de mogelijkheid om te wennen aan de belasting. Mijn advies om de eerste keren maximaal 20 minuten te lopen, waarbij je 2 minuten op een goed tempo wandelt, en 1 minuut gaat hardlopen. Ervan uitgaan dat je ongeveer 2 tot 3 keer loopt per week, bouw je dit elke week uit. Steeds iets minder wandelen en steeds iets langer hardlopen.

Investeer in goed materiaal
Goed materiaal is bij elke sport belangrijk, en daar is hardlopen geen uitzondering op. Vooral schoenen zijn erg belangrijk, logisch. Daarnaast is het fijn om kleren te hebben tegen de regen, oordopjes en houder voor je telefoon of mp3. Voor accessoires voor je hardloop ambities raad ik Decatlon aan. Ze hebben van alles voor een schappelijke prijs, dus mocht je uiteindelijk besluiten dat hardlopen echt niets voor je is, dan heb je er geen honderden euro’s in geïnvesteerd.

Zorg voor goede muziek

Vergeet even dat je aan het hardlopen ben, en luister naar je favoriete muziek. Zing mee, probeer een bepaalde afstand te lopen voor het einde van het liedje. Maak er een spelletje van om op de beat te lopen.

Track je prestatie
Gebruik een app zoals Runkeeper of Evy om je te helpen. Je kunt zelf instellen wanneer je wil dat de app je laat weten hoe ver je bent, wat je tijd en afstand is. Zo vind ik het fijn om elke 0,5 km te horen wat mijn snelheid is. Ook heb ik sinds een week een Fitbit. Dat is een sporthorloge die alles bijhoudt. Je hebt er een hele hoop, in verschillende prijsklasse. Het is dus net wat bij je past en wat je wil weten. Het is nog te vroeg om er een definitieve mening over te vormen, maar tot nu toe ben ik er erg blij mee.

Ren samen
Wil je liever niet alleen? Meld je aan bij een hardloopgroep in de buurt of begin er zelf een. Via facebook zijn vaak diverse hardloopgroepen in de buurt te vinden.

Lees het boek: Running Like a Girl
Als jij denkt dat hardlopen echt niet voor jou is weg gelegd, want: te zwaar, te veel gerookt, geen sportverleden etc. Lees dan het boek Running Like a Girl. Het gaat over een vrouw die voorheen al uitgeput was wanneer zij in haar straat de hoek om was, en inmiddels meerdere marathons op haar naam heeft geen staan (geen halve, maar hele!!).

Succes! Heb je tips nodig? Laat het dan weten. Ik help je graag.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *