In gesprek met prof. dr. Thomas Rustemeyer over contactallergie

“Allergenen, het zijn onnozele kleine dingetjes die een grote impact kunnen hebben op iemands leven.”

Jeuk, rode bultjes, vreemde vlekken: een allergische reactie is meestal niet levensbedreigend, maar wel bloedirritant. Jarenlang gebruik je zonder problemen een bepaalde crème, en plotseling lijk je er niet meer tegen te kunnen. Je huid wordt er onrustig van en je hebt last van alle symptomen van een contactallergie. Hoe kan dat?

Wat is precies een contactallergie? Hoe komt het, en, nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? We vroegen het aan prof. dr. Thomas Rustemeyer, dermato-allergoloog en arbeidsdermatoloog bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Al bijna 25 jaar doet hij onderzoek naar allergenen: stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen. “Het zijn onnozele kleine dingetjes,” zegt dr. Rustemeyer, “maar ze kunnen een grote impact hebben op iemands leven.”

 

Dr. Rustemeyer, om maar met de deur in huis te vallen: wat is een contactallergie en hoe krijg je die?

“Een contactallergie is een verworven overgevoeligheid van ons immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt ons tegen bacteriën, virussen en ook tegen kanker. En als het immuunsysteem een stof die niet per definitie slecht voor je is per ongeluk herkent als een allergeen, dan word je er overgevoelig voor. Een contactallergie ontstaat dus door een iets te strak afgesteld, een te sterk reagerend immuunsysteem. De bijwerking van deze reactie van je immuunsysteem is dat je overgevoelig wordt voor contact met die stof.”

 

 

Hebben je voeding en je leefstijl ook invloed op hoe je immuunsysteem reageert op allergenen?

“Dat is een hot topic, maar we weten er nog weinig van. Er zijn veel aanwijzingen dat voeding belangrijk is voor de afstemming van het immuunsysteem. Ik vergelijk het liever met een weegschaal met twee schalen. Als de ene schaal, je weerstand, daalt, ben je gevoeliger voor bacteriën, maar het kan net zo goed een auto-immuunreactie uitlokken of een contactallergie. Als je immuunsysteem echt schade oploopt, door bijvoorbeeld hiv of medicijngebruik, kun je infecties krijgen. Voeding speelt daarbij zeker een rol, want voor gezonde celdeling heb je antioxidanten nodig, zoals die in groente en fruit zitten. Vezels zijn ook erg belangrijk, die zijn nodig voor een gezonde ontlasting, voor de groei van goede bacteriën en voor het afremmen van slechte bacteriën. De samenstelling van de bacteriën heeft een grote invloed op ons immuunsysteem. Het eten van groente, fruit en vezels is belangrijk voor een gezonde darmwerking. Bovendien kan het lichaam met plantaardige producten zelf vitamine A aanmaken. Verder kun je je immuunsysteem helpen door niet te roken, geen alcohol te drinken en niet te veel vetten te consumeren.”

(*Vitamine A (retinol) is belangrijk voor het immuunsysteem en het is goed voor de huid.)

Veel groenten en fruit eten is dus belangrijk. Moet dat biologisch zijn?

“Voor het milieu is het beter, maar het is niet aangetoond dat dat voor mensen ook zo is. Biologische groenten en fruit groeien langzamer en moeten zich weren tegen bacteriën, gisten en schimmels. Daardoor maken ze resistentie-eiwitten aan en dat zijn veroorzakers van voedselsallergie. Dat is dus iets anders dan contactallergie. Dus theoretisch zou je kunnen denken dat ‘opgefokte’ niet-biologische groenten beter zouden zijn voor de mens. Maar dat is niet bewezen. Vanuit milieutechnische overwegingen zou ik kiezen voor biologische groenten, maar dat is mijn persoonlijke, niet wetenschappelijk onderbouwde mening.”

 

Het lijkt alsof contactallergie steeds vaker voorkomt. Hoe kan dat?

“Er zijn verschillende redenen. We worden meer blootgesteld aan allergenen dan voorheen. Als je kijkt naar het aantal parfums en geparfumeerde producten er op de markt zijn: dat is explosief gestegen. Onze levensstijl en ons voedingspatroon zijn veranderd en we ervaren meer stress: dat is allemaal van invloed op ons immuunsysteem. Als jij stress ervaart, ervaart je immuunsysteem dat ook. Dus je wordt er sneller gevoeliger voor.”

 

Ook bij kinderen zie je steeds vaker allergieën. De één zegt: houd kinderen zoveel mogelijk weg van allergenen, de ander is ervan overtuigd dat je ze juist in contact moet brengen met allergenen zodat ze er weerstand tegen opbouwen. Wat is waar?

“Als je kinderen in de modder laat spelen, in de viezigheid, dan bouwen ze weerstand op tegen type I allergie zoals hooikoorts en voedselallergie. Dat is bewezen. Maar met contactallergie werkt het anders. Als je kinderen veelvuldig blootstelt aan contactallergenen, zoals parfums en conserveermiddelen, dan hebben ze een grotere kans om al op jonge leeftijd allergisch te worden. Kleine kinderen hebben een dunne huid. Stoffen komen er makkelijker doorheen. Er zijn ook meer vrouwen dan mannen die last hebben van contactallergie – de mannenhuid is dikker en stugger dan de vrouwenhuid. Bij een dunne huid is het risico dat je overgevoelig wordt groter. Voor hun zestiende is 50% van de mensen die ooit overgevoelig wordt al gesensibiliseerd. Er is geen weg terug, eens ergens gevoelig voor, altijd gevoelig. Dus probeer kinderen weg te houden van sterke allergenen.”

Is scrubben een goed idee om je huid in goede conditie te houden?

“Nee. Je huid wordt wel zacht en schoon van, maar ook dunner en kwetsbaarder. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen, maar die vormen juist een belangrijke barrière voor schadelijke invloeden van buitenaf. Ze maken je huid weerbaarder en beschermen haar tegen infecties, bacteriën en UV-stralen. De laag oude huidcellen staat qua zonnebescherming gelijk aan smeren met factor 2 of 3. Dat lijkt weinig, maar het maakt op de lange termijn een groot verschil.”

 

Zonnebrandcrèmes zitten vaak vol allergenen. Hoe moet je daarmee omgaan?

“Zonnebrandcrèmes (spf) zitten vaak vol chemische filters, parfums en conserveringsmiddelen. Dus dat kan een contactallergie veroorzaken. Je zult een afweging moeten maken, want spf’s beschermen je uitstekend tegen huidkanker en huidveroudering. Maar de stoffen die erin zitten komen in je lichaam terecht. Niet alleen de filters, maar ook de hulpstoffen.”

 

We zijn al twee jaar bezig met het ontwikkelen van een veilige spf, met zo min mogelijk ingrediënten. De eerste goedgekeurde samples zijn binnen, met slechts zeven ingrediënten, waaronder natuurlijke oliën om ervoor te zorgen dat de crème snel intrekt.

“Er is nog veel discussie over spf’s en over wat veilig is en wat niet, dus ik ben erg benieuwd naar die van jullie.”

 

Nog even geduld, dr. Rustemeyer, we hopen u snel een flesje Squalan spf te kunnen sturen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de ontwikkeling van deze zonnebrandcrème? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

 

 

5 replies on “In gesprek met prof. dr. Thomas Rustemeyer over contactallergie

 • Ligia

  Interessant! Ik wil het best proberen. Ik wil graag weten welk product ik van squalan kan gebruiken voor mijn huid die extreem droog , gerimpeld wordt bij wisseling koud en warm weer.( rode uitslag, bulten) Ik heb contactallergie kan niet alle soort kleren dragen, op leren banken zitten e.d. en PDS.

  Beantwoorden
  • Squalan

   Beste Ligia,
   We adviseren je in dit geval te starten met de Pure Squalan.
   Zodoende kan je huid tot rust komen. Wanneer het prettig voelt kun je uitbreiden met de Moisturizer en de Cleanser.
   Wil je ons even je adres mailen?
   info@squalan.com

 • Anna van Dijk

  Al 4 jaar pijn na knie prothese Eerste prothese (halve) zat al los binnen 1 jaar en na revisie naar totale knie prothese alleen maar pijn en dikke warme knie. Geen infecties of ernstig littekenweefsel. Heb Coeliakie en ben allergisch voor opiaten almagaan en arnicazalf . Metaal allergie????

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *