Parabenen: hoe schadelijk zijn ze?

Parabenen worden al meer dan tachtig jaar gebruikt als conserveermiddel, ook in cosmetica. In drie van de vier huidverzorgingsproducten vind je parabenen, die de houdbaarheid van het product moeten verlengen en schimmels en bacteriën doden. Maar hoe schadelijk zijn parabenen voor de mens?

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn chemicaliën (met in de basis para-hydroxybenzoëzuur) die gebruikt worden als conserveermiddel in voornamelijk cosmetica en huidverzorgingsproducten. Ze zitten ook in levensmiddelen, schoonmaakmiddelen en medicijnen. Je herkent ze op een ingrediëntenlijst aan hun E-nummers: E214 t/m E219.

Parabenen remmen de groei van schimmels en bacteriën, zodat je niet ziek wordt en het product langer houdbaar is. Maar sinds een wetenschappelijk onderzoek *  uit 2004 worden ze in verband gebracht met borstkanker. Sindsdien zijn er meer aanwijzingen gevonden dat parabenen schadelijk zijn voor je gezondheid.

Zijn parabenen schadelijk?

Parabenen zijn geen verboden middelen – ze zijn wettelijk goedgekeurd. Parabenen in huidverzorging zijn officieel goedgekeurd voor gebruik onder de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG), de Europese wetgeving die alle cosmetica en toiletartikelen regelt.

Officieel zou je ze dus veilig kunnen gebruiken. Toch twijfelen steeds meer mensen aan de veiligheid van deze conserveermiddelen. Denemarken heeft het gebruik van twee soorten parabenen zelfs al verboden in producten voor jonge kinderen.

Van parabenen is aangetoond dat ze een zwak oestrogeenachtige werking hebben. Daarmee zijn het hormoonverstorende stoffen – stoffen waar inmiddels ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zich zorgen maakt. In kleine doses zijn ze wellicht niet gevaarlijk, maar als ze in zo veel producten zitten die je dagelijks gebruikt, hoe onschuldig zijn parabenen dan nog?

squalan skin

Hoe verhouden parabenen zich tot verschillende allergieën?

Sommige mensen worden allergisch voor parabenen, wat zich uit in eczeem. De huid wordt rood, schilfert en jeukt, en er kunnen bultjes en zwellingen ontstaan. Van een allergie kom je nooit meer af. Om een parabenenallergie te voorkomen of een uitbraak te vermijden of verkorten kun je dus beter parabeenvrije producten kiezen. Gelukkig zijn er steeds meer producten die parabeenvrij zijn. Lees de verpakking en kies waar mogelijk pure, natuurlijke producten.

Zitten er parabenen in Squalan?

Squalan is een huidverzorgingslijn op basis van 100% natuurlijke ingrediënten. Squalan verzorgt en hydrateert de huid, zonder een vettige laag achter te laten. Bovendien werkt Squalan verzachtend bij huidproblemen zoals eczeem en rosacea.

Squalan is 100% plantaardig, bevat geen parabenen, alcohol, parfums of andere onnodige toevoegingen. Alle Squalan-producten zijn dierproefvrij, veganistisch, duurzaam geproduceerd en Allergy Certified. Probeer het zelf: je huid wordt er blij van!

 

* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14745841