Verbranding natuurlijk behandelen

Heerlijk die zon. Maar wat geldt voor zo veel dingen, geldt ook voor zonnen: geniet ervan, maar met mate. Want je huid verbrandt sneller dan je denkt. Zorg daarom dat je je altijd goed insmeert als je in de zon bent met Sun15 of Sun30. Verbranding kan je huid ernstige schade opleveren, met rimpels, vlekken en zelfs huidkanker tot gevolg. Hoe komt het dat mensen zo snel verbranden en hoe kun je een verbranding behandelen, het liefst op een natuurlijke manier?

Wat te doen bij huidverbranding door de zon?

Pigment beschermt je huid tegen UV-straling door de straling te absorberen en te reflecteren. Kinderen en mensen met een lichte huidskleur hebben weinig pigment en hebben daardoor meer kans op beschadiging van het DNA dan mensen met een meer gepigmenteerde huid.

Als je je huid vaak blootstelt aan zonlicht wordt hij dikker. Een dikkere huid beschermt beter tegen de zon, maar op enig moment wordt het toch te veel en dan verbrand je. Je huid kleurt rozerood en kan pijnlijk en opgezwollen zijn. Na een paar dagen gaat de huid vervellen. Bij een ernstigere zonverbranding kun je last krijgen van blaasjes, koorts, hoofdpijn en algehele malaise. Het vervellen is meestal ook heftiger. Na een aantal dagen verdwijnen de verschijnselen meestal weer.

Volgens de Nederlandse Brandwondenstichting zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een verbranding te behandelen:

  • Blijf uit de zon zolang je huid rood is
  • Koel de huid met een lauwe douche of natte koude lappen
  • Smeer je in met een vochtinbrengende crème of olie die de huid niet afsluit. Zorg ervoor dat het product dat je gebruikt zo puur mogelijk is, zonder agressieve stoffen of stoffen die een reactie kunnen opwekken, zoals parfum. Zie een verbranding als een soort wond: daar wil je ook geen parfum op spuiten.
  • Drink genoeg water

Wat is de hersteltijd van een verbrande huid?

Hoe snel je huid herstelt na een verbranding hangt af van een aantal factoren:

  • je type huid
  • de ernst van de verbranding
  • je leeftijd
  • de manier waarop je de verbranding behandelt

De ene huid is de andere niet. Een wat oudere, droge huid herstelt langzamer dan een jonge huid die goed in balans is. Verzorg je huid dus altijd goed, ook in de winter.

Van een lichte verbranding, waarbij je huid rozerood kleurt en wat gevoelig aanvoelt, is meestal binnen twee dagen niets meer te zien. Is je huid er erger aan toe, dan zal je binnen een paar dagen gaan vervellen. Dat kan één à twee weken in beslag nemen. Onthoud dat de nieuwe huid nog niet aan de zon gewend is – je zult het weer langzaam moeten laten wennen aan zonnestralen.

Na verbranding heeft je huid veel verzorging nodig. De vochtinbrengende crèmes of oliën die je gebruikt zijn er niet zo zeer voor de huid die verbrand is, maar vooral voor de nieuwe huid die zich eronder vormt.

Hoe kom je snel van een verbrande huid af?

De verbranding behandelen volgens de tips hierboven is de eerste stap naar een snel herstel. Maar laten we één ding duidelijk stellen: de schade die je huid lijdt door een verbranding is nooit 100% te herstellen. Zonneschade is onomkeerbaar – de bovenste huidlaag vervangt zichzelf ongeveer elke drie weken, de diepere huidlagen blijven beschadigd, wat kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering (rimpels, kraaienpootjes, liplijntjes en (lever)vlekken) en huidkanker.

Hoe kan Squalan je verbranding op een natuurlijke manier behandelen?

Je verbrande huid op een natuurlijke manier behandelen is beter dan er allerlei chemische producten op te smeren. Squalan is een 100% plantaardige huidolie die de huid voedt en herstelt, zonder de poriën af te sluiten. Squalan Moisturizer, een parfum- en allergeenvrij anti-aging olie, kun je uitstekend gebruiken als after sun, zeker als je iets te veel sun hebt gehad. Leg Squalan Moisturizer een kwartiertje in de koelkast en breng het daarna aan op de verbrande huid. Dat werkt heerlijk verkoelend. Ook Squalan Pure en Squalan Body helpen je huid in topconditie te blijven, al ligt de grootste verantwoordelijkheid natuurlijk bij jezelf. Je weet nu hoe je een verbranding (natuurlijk) kunt behandelen, maar voorkomen blijft toch beter dan genezen. Kies daarom voor een veilig en natuurlijk zonneproduct.