Pigmentvlekken natuurlijk behandelen

Zonnen is heerlijk. Weg met dat kale, grauwe wintervelletje. Hallo, sunkissed skin!  Maar als je te lang in de zon zit of op de zonnebank ligt, kan dat resulteren in verbranding van je huid, of je krijgt pigmentvlekken. Pigmentvlekken (grote sproeten) ontsieren je huid – hoe kun je pigmentvlekken behandelen, het liefst op een natuurlijke manier?

Wat doen pigmentvlekken in de huid?

Pigmentvlekken, zonnevlekken, sproeten: het zijn allemaal donkere plekjes op je huid. Op die plekken maken huidcellen onder invloed van zonlicht meer pigment aan dan de bedoeling is. Je ziet pigmentvlekken (de medische term is lentigo) vooral bij mensen van middelbare leeftijd, daarom worden ze ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Toch zien we ze steeds vaker ook bij jonge mensen ontstaan.

Blootstelling aan de zon, en dus aan UV-stralingen, wordt gezien als de belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken. De vlekken ontstaan voornamelijk op plekken waar veel zon voorkomt. Sproetjes vinden we schattig, maar hoe kun je grotere, ontsierende pigmentvlekken behandelen? Of moet je ze maar verbergen onder een laag make-up?

Kan cosmetica problemen veroorzaken bij pigmentvlekken?

Met sommige pigmentvlekken word je geboren (moedervlekken), andere ontstaan tijdens de zwangerschap door hormonale schommelingen (zwangerschapsmasker). Hoewel het vooral de zon is die pigmentvlekken veroorzaakt, kan ook het gebruik van cosmetica een rol spelen.

In cosmetica zitten vaak huidirriterende stoffen waardoor je een allergische reactie of ontstekingen kunt krijgen. Daardoor kunnen er huidverkleuringen (pigmentvlekken) ontstaan. Die je dan weer probeert de camoufleren met make-up, waardoor je huid weer geïrriteerd raakt, enzovoorts, enzovoorts. Zorg er dus voor dat je cosmetica kiest (make-up en huidverzorging) die geen allergenen bevat en die je huid op een natuurlijke manier verzorgt.

Pas ook op met parfum. Bepaalde bestanddelen in parfum kunnen reageren als ze in contact komen met UV-stralen. Spray daarom je parfum in de zomer niet rechtstreeks op je huid maar op je kleding of in je haar.

Hoe kan Squalan helpen bij een natuurlijke behandeling van pigmentvlekken?

100% natuurlijke Squalan Natural Skincare voedt en herstelt de huid. Eigenlijk kwamen we er bij toeval achter dat Squalan Pure in combinatie met Squalan Cleanser erg goed bij het vervagen van pigmentvlekken. Oudere gebruikers vertelden dat de donkere vlekken op hun handen en hun gezicht binnen enkele maanden nagenoeg waren verdwenen.

Je pigmentvlekken natuurlijk behandelen kan dus, al blijft voorkomen beter dan genezen. Dus hou onderstaande tips in je achterhoofd:

  • Probeer de zon zoveel mogelijk te vermijden. Schaduw is de beste SPF
  • Gebruik een zonneproduct zonder irriterende stoffen zoals parfum of etherische oliën
  • Draag (wanneer het zonnig is) een hoed of een pet als bescherming tegen de zon
  • Ga niet (te vaak) onder de zonnebank
  • Vermijd als je zwanger bent de zon (vooral op het gezicht)
  • Heb je een zwangerschapsmasker, vermijd dan de zon tot minstens drie maanden na de bevalling
  • Lees bij medicatie goed de bijsluiter, ook medicijnen kunnen pigmentvlekken veroorzaken als je je huid blootstelt aan zonlicht
  • Breng parfum niet op de huid aan maar bijvoorbeeld in je haar of op je kleding
  • Gebruik Squalan om je pigmentvlekken te vervagen

Ook voedingsdeskundige Ralph Moorman zocht naar een oplossing

Ook voedingsdeskundige Ralph Moorman deelt deze ervaring. Hij had last van pigmentvlekken op zijn voorhoofd. Na vier maanden tweemaal daags Squalan Pure gebruikt te hebben zegt hij het volgende: “Na een boottochtje jaren geleden waarbij ik geen beschermende factor had opgesmeerd ben ik flink verbrand. Het was zelfs zo heftig dat een paar weken later mijn voorhoofd ging vervellen. Tot mijn verbazing kreeg ik ineens flinke pigmentvlekken, terwijl ik hier nooit eerder last van heb gehad.

Op zoek naar oplossingen vond ik nauwelijks iets dat echt effect had, buiten het laseren bij het beautycentrum. Dit laseren ben ik gaan uittesten, en het hielp. Totdat ik weer even in de zon ging en de pigmentvlekken binnen een dag weer terug waren. Ik was blij dat er in ieder geval een symptoombestrijdende oplossing was, maar als nieuwsgierig persoon voelde ik dat er toch meer moest bestaan.

In de zoektocht die volgde kwam ik op de stof squalane, een sterke antioxidant waar veel positieve ervaringsverhalen over rondgingen op het gebied van anti-aging en het verminderen van pigmentvlekken. Deze stof vond ik terug in meerdere producten, maar het merk Squalan werkte met hoog geconcentreerde formuleringen. Squalan Pure is zelfs alleen maar squalaanolie (zonder rotzooi erin). Ik ben Squalan Pure gaan testen en ik moet zeggen dat ik de effecten na twee maanden al begon te zien. De pigmentvlekken vervaagden en er vielen zelfs gaten in.

Daarnaast viel me nog iets op waar ik het product eigenlijk helemaal niet voor heb gekocht. De rimpels op mijn voorhoofd zijn minder opvallend geworden. Een hoopvol begin is dit dus. Ik ga er zeker mee door om te kijken of het meest hardnekkige deel ook gaat verdwijnen met alleen Squalan. En daarna natuurlijk de belangrijkste test: De zon in ermee! To be continued…”

Ir. Ralph Moorman (Hormoonfactor)

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog: Wat is de oorzaak van pigmentvlekken? of Pigmentvlekken, help!