Rosacea natuurlijk behandelen

Een beetje blozen is charmant, maar als je last hebt van rosacea (ro-SA-seja) gaat het ‘blozen’ gepaard met een uitbraak van puistjes en bultjes. Rosacea is een vervelende huidaandoening, waar steeds meer mensen, meestal vrouwen, tussen de 30 en 50 jaar last van krijgen. Wat is rosacea precies? En kun je rosacea natuurlijk behandelen?

Wat is rosacea?

Rosacea (‘zo rood als een roos’) is een chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende symptoom is het rood worden van de huid (alsof je langdurig bloost), waarbij uitgezette bloedvaatjes zichtbaar zijn. Er ontstaan op de rode huid puistjes en bultjes. Het is geen acne en ook geen couperose (kleine, beschadigde bloedvaatjes).

Van rosacea kun je ook oogklachten krijgen, zoals ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en/of het bindvlies. Je ogen voelen droog of pijnlijk en je kunt slecht tegen licht of ziet wazig. Tot nu toe is er geen oorzaak voor rosacea gevonden.

Is er een behandeling voor rosacea?

Er is geen behandeling voor rosacea, maar je kunt de uitbraken wel beperken. Als je weet waardoor rosacea getriggerd wordt, kun je deze dingen vermijden en je rosacea-klachten verminderen. Je huid helpen kalmeren is beste manier om rosacea op een natuurlijke manier te behandelen.

Vermijd deze dingen om je rosacea natuurlijk te behandelen:

 • Warmte en zonlicht (UV-licht)
 • Cosmetica met veel allergenen en andere (agressieve ingrediënten)
 • Geneesmiddelen met corticosteroïden of vaatverwijdende middelen
 • Vochtigheid
 • Koude en warme wind
 • Alcohol
 • Koffie
 • Sommige theesoorten
 • Zuivelproducten
 • Soja en scherpe kruiden die voor verwijding van bloedvaatjes zorgen
 • Mijten/huisstof (kunnen infecties aan de huid veroorzaken)
 • Stress en emoties
 • Roken

Waar komt rosacea voor op de huid?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Heel kenmerkend zijn een felrode kleur van de wangen en/of de neus. Ook de ogen en de mond zijn plekken waar deze aandoening zich kan uiten. De letterlijke betekenis van rosacea is dan ook ‘rood als een roos’.

Welke cosmetica kunnen rosacea verergeren?

Helaas is het niet allemaal goud wat er blinkt in beautyland. In veel cosmetica zitten agressieve stoffen die je huid sneller zullen irriteren en rosacea kunnen triggeren. Let goed op keurmerken en verdiep je in wat die keurmerken inhouden. Het kost je wat tijd, maar het kan veel ellende voorkomen.

Vermijd ‘ruwe’ schoonheidsbehandelingen zoals scrubben, bindweefselmassage en microdermabrasie. Veel te heftig voor jouw gevoelige rosacea-huid. Ook reinigingslotions met alcohol of menthol doen je huid meer kwaad dan goed. Reinig je huid liever met een plantaardige huidolie of een natuurlijke reinigingsgel zoals Squalan Cleanser

Bestaat er crème of zalf tegen rosacea?

Er bestaat helaas geen crème of zalf waarmee je rosacea kunt behandelen of genezen. Wat je wel kunt doen is je huid elke dag goed verzorgen en kalmeren tijdens een uitbraak van rosacea. Ook je voeding speelt een belangrijke rol bij huidverzorging, dus let ook daar op.

Hoe kan Squalan je helpen met rosacea?

Als je last hebt van rosacea moet je je zeer gevoelige huid goed behandelen. Smeer er niet zo maar van alles op – veel ingrediënten van huidverzorgingsproducten en cosmetica zijn te agressief voor jouw huid en triggeren haar tot vurigheid. Je kunt alle Squalan-producten gebruiken op jouw gevoelige huid, ook tijdens een uitbraak van rosacea. Squalan Pure werkt verzachtend bij rosacea, wat erg fijn is als je huid weer pijn doet en brandt. Het helpt je om rosacea op een natuurlijke manier te behandelen.

Onze huidige klanten zijn al super blij met ons!

Aanrader! Mijn zeer gevoelige huid (met rosacea) zag er na een paar dagen gebruik al beter uit dan de afgelopen jaren. Werkt fantastisch op droge plekjes en droogtelijntjes. Ook de klantenservice is bijzonder goed (en snel)!

Marieke Dorrestijn

Ik wil niets anders meer gebruiken voor mijn gevoelige rosacea en CDLE huid, ben benieuwd of mijn dermatoloog het verschil gaat zien! Ik wel in ieder geval. Fijn ook dat er een proef is om te proberen daarna meteen alles aangeschaft , dit was een cadeau voor mijzelf 🙂

Simone

Ontzettend blij met dit product!
Ik heb nu bijna 10 jaar rosacea en kan eigenlijk weinig producten verdragen op mijn gevoelige huid. De Pure olie kalmeerd mijn roodheid en in combinatie ( tip! ) met de cleanser van Jetske Ultee werkt dit voor mij het beste. De Squalan cleanser is ook prima, maar voor mijn huid toch iets te “vettig” misschien?
Ben in ieder geval fan van de Pure olie, super bedankt!

Cicilia Postma

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog: Zo rood als een roos! Rosacea wat is dat?