Natuurlijke middelen tegen acne

Wat is acne?

Acne (spreek uit als ak-nee) is de meest voorkomende huidaandoening. Zeker in de puberteit steken puistjes, pukkels en mee-eters de kop op. Bij zware acne zitten veel van de ontstekingen (pukkels) onderhuids, wat niet alleen ontsierend is, maar ook pijn en irritatie veroorzaakt. Acne kan verschillende oorzaken hebben maar meestal komt het door een hormonale disbalans. Hormonen spelen een grote rol bij acne – vandaar dat je er in de puberteit het meest last van hebt. Zo’n 85% van de tieners krijgt te maken met puistjes vanwege die veranderende hormoonhuishouding. Meestal gaat de acne vanzelf weer over als de puberteit voorbij is. De huid wordt dan rustiger en pukkels verdwijnen. Vrouwen hebben ook na de puberteit regelmatig last van pukkeltjes, vaak rond de menstruatie en eisprong.

De verschillende soorten acne

Acne komt voor op alle leeftijden, zelfs bij baby’s (acne neonatorum) en iets oudere kinderen (acne infantum). De meest voorkomende vorm, acne tijdens de puberteit, noemen we acne vulgaris. Acne bij volwassenen heet acne tardaAcne uit zich op verschillende manieren:

  • Lichte acne met veel mee-eters (zwarte puntjes) noemen we acne comedonicum.
  • Redelijk ernstige acne, met pustels (kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus, ‘witkopjes’) en ontstekingen (acne papulopustolusa).
  • Acne conglobatadat gepaard gaat met diepe, grote ontstekingen.

Waar op je lichaam kun je acne krijgen?

Acne (pukkels, puistjes en mee-eters) manifesteert zich vooral op het gezicht, maar kan ook op de borst, de schouders en de rug opkomen. Bij pubers (acne vulgaris) zie je de acne vooral op het voorhoofd en de neus. Bij volwassenen (acne tarda) zitten de puistjes meestal op de wangen en de kin. De pukkels en puistjes die je ziet zijn vaak maar het topje van de ijsberg – de meeste ontstekingen zitten onderhuids. De pukkels kleuren rood of paars, en sommige puistjes hebben een witte kop, gevuld met pus.

Door welke cosmetica kan acne verergeren?

Het gebruik van cosmetica en make-up zoals foundation en zelfs een (geparfumeerde) dagcrème kan acne verergeren. De stoffen in deze producten maken de huid onrustig of sluiten de huid af, waardoor er juist meer ontstekingen kunnen ontstaan. Er zijn veel producten op de markt die claimen dat ze acne kunnen verminderen of zelfs genezen. Veel van deze producten bevatten ingrediënten die de huid juist onrustiger kunnen maken, zoals parabenen en parfum. Ook zachtere, natuurlijke producten kunnen acne verergeren. Ze bevatten vaak oliën die de huid en daarmee de poriën en de talgklieren verstoppen waardoor er juist ontstekingen ontstaan. Het is daarom belangrijk om producten te gebruiken zonder agressieve of irriterende ingrediënten, en geen vette oliën te gebruiken.

Wat kun je doen bij acne?

Acne wordt niet alleen veroorzaakt door hormonen. Ook veel snoepen, slecht slapen en gebrek aan huidverzorging kunnen voor pukkels zorgen. Heb je last van pukkels en puistjes? Eet veel groente en fruit, beperk het snoepen en snacken, drink veel water en verzorg je huid goed. Haal make-up er elke avond goed af, zodat je huid schoon is.

Gebruik geen agressieve crèmes en knijp puistjes niet uit – dat verergert juist het probleem. Door het uitknijpen van puistjes stimuleer je de talgklieren waardoor ze meer talg (huidvet) aanmaken. Bovendien smeer je met je vieze vingers allemaal bacteriën over je gezicht: helpt ook niet.

Veel mensen met een extreme vorm van acne gaan naar de huisarts of dermatoloog. Deze specialisten kunnen verschillende zalven en pillen voorschrijven die de symptomen (tijdelijk) verminderen. Realiseer je wel dat deze medicinale oplossingen bijwerkingen kunnen hebben die je huid en lichaam juist weer uit balans brengen. Wij adviseren je om eerst goed te kijken of je alles hebt geprobeerd qua leefstijl, eetpatroon en huidverzorging, zonder medicinale oplossingen.

Wat doet Squalan anders dan andere producten bij acne?

Squalan verzacht je huid als je acne hebt. De squalaan-olie is 100% plantaardig en herstelt de balans van je huid op een natuurlijke manier. Als je huid rustiger wordt, wordt er niet onnodig veel vet en talg aangemaakt. Squalan is een droge olie: die verstopt je poriën niet en kun je dus ook op een vette huid gebruiken. Squalan geeft je huid wat het nodig heeft aan voeding. Zonder parfum, parabenen en andere voor de huid onbekende stoffen waar ze allergisch op kan reageren. Je huid krijgt de verzorging die het nodig heeft. Een vette huid wordt hierdoor minder vet, een droge huid minder droog.

Heb je last van littekentjes door acne? Squalan Pure laat ze minder opvallen en doet ze sneller verdwijnen.

Lees ook ons blog: wat te doen bij ernstige acne

Onze huidige klanten zijn al super blij met ons!

Erg fijn. Mijn moeilijke huid, met acne, kan hun producten prima verdragen. Eindelijk ook een huidolie die je kan gebruiken als je acne hebt!

Marieke Arink

Ik gebruik Squalan op advies van een vriendin;

Nog steeds heb ik last van onzuiverheden op mijn 34ste. Ik heb ontelbare producten gebruikt. Vele die vooral mijn huid uitdrogen waardoor mijn huid juist meer talg ging aanmaken.
Vaak wordt er ook verteld dat wanneer je een product gebruikt in het begin je problemen erger worden omdat al het vuil eruit komt.

Bij squalan geen van dit alles.
Mijn huid is rustig. En het maakt heerlijk schoon.
Ik ben hier echt een voorstander van. Geen parfum erin. Wellicht wennen maar ook dit heeft je huid niet nodig.
Ik heb zowel de reiniging als de gezichtolie love it :)
Alleen nog maar natuurlijke producten voor mij !

Tessa Pagano

Zo’n 3 jaar geleden kreeg ik van Leslie de travel size van pure. Ze vertelde er enthousiast over, ik las de folder maar dacht nog steeds; olie = vet = meer last van acne. Naast de acne had ik ook last van de zogenaamde clowns mond. Rode kring om mijn mond en op mijn kin met als uitwerking heel veel schilfers. Dat uitte zich zo nu en dan. Daar ben ik het eerst op gaan proberen, want voelde wel dat mijn huid daar tekort kwam. Als snel was ik overtuigd en smeerde ik het overal waar ik dacht dat het nodig was. Heb nu de gehele lijn en het is FANTASTISCH!!! Mijn huid is nog nooit zo rustig geweest. Geen acne meer, geen rode mond, niets! De Cleanser, pure en eye gebruik ik dagelijks. De moister gebruik ik vooral na zout water en/of zon. Als de korstjes van de tatoeage af zijn gebruik ik het ook daarop. Als ik foto’s van mijzelf zie 3 jaar geleden kan ik haast niet geloven dat mijn huid er zo ‘slecht’ uit zag! Heel heel blij mee! En wat ik heel fijn vind is dat er geen geur aan zit! 🙏

Muriel Ormskirk

Maaike Dijkstra

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog: Squalan en acne of Van welk eten krijg je puistjes?