Zonneallergie natuurlijk behandelen

Zit je heerlijk in de zon, krijg je plotseling allemaal bultjes, blaasjes of jeuk! Zonneallergie: een extreme reactie van je huid op de zon. Wat is een zonneallergie? Bestaat er een natuurlijke behandeling tegen zonneallergie?

Wat is een zonneallergie?

Zonneallergie is een reactie van je huid op zonlicht (UV-A). Het typerende van zonneallergie is dat alleen de delen van je huid die aan het zonlicht zijn blootgesteld een reactie vertonen. Zonneallergie komt het meest voor aan het einde van de lente, begin van de zomer, meestal bij jonge vrouwen. Zodra hun huid meer gewend is aan de zon wordt de zonneallergie minder of verdwijnt geheel.

Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?

Meestal treden de symptomen van zonneallergie op na overmatige blootstelling aan de zon. Roodheid, zwelling, bultjes, vlekken, zonneblaasjes, een prikkende huid of jeuk: zonneallergie uit zich in verschillende klachten.

Veel mensen hebben klachten die lijken op zonneallergie, maar het niet zijn. Ze zijn allergisch voor bestanddelen in hun zonnebrandcrème, of hun huid reageert op de combinatie zonlicht en bijvoorbeeld parfum.

Een (tijdelijke) overgevoeligheid van je huid voor zonlicht noemen we de primaire vorm van zonneallergie. Als je huid reageert op combinatie zonlicht-chemische stof (bijvoorbeeld antibiotica, parfum en crèmes) spreken we van een secundaire zonneallergie.

Hoe kun je een zonneallergie natuurlijk behandelen?

Zonneallergie kun je uitstekend op een natuurlijke manier behandelen. De meest voor de hand liggende tip om een zonneallergie te voorkomen: blijf uit de zon. Laat in ieder geval je huid geleidelijk wennen aan de zon – tien minuten in de eerste voorjaarszon is lang genoeg. Als blijkt dat tien minuten al te lang is, kun je het beter nog iets langzamer opbouwen.

Zodra je last krijgt van zonneallergie kun je het best uit de zon gaan en je huid koelen. Is de jeuk te erg, dan kan de huisarts je een crème of zalf voorschrijven. Maar wil je de zonneallergie liever op een natuurlijke manier behandelen, koel je huid dan met een cooling pack of koude, natte doeken om de symptomen tegen te gaan.

De meeste zonneallergie is trouwens secundaire zonneallergie. Die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen en antibiotica, chemische middelen of door de producten die je op je huid gebruikt.

Ibuprofen is een veelgebruikte pijnstiller, maar kan een zonneallergie veroorzaken. Ook sommige desinfecterende middelen, kleurstoffen en filters in zonnecrèmes (zoals PABA) kunnen zonneallergie triggeren.

Gebruik geen parfum in de zon en check je zonnebrandolie, je huidverzorging en je make-up. In bijna alle huidverzorgingsproducten zit parfum en dit kan jeuk, vlekken, pigment en bultjes veroorzaken in de zon.

Hoe kan Squalan helpen bij een zonneallergie (uitslag)?

Squalan biedt 100% natuurlijke zonnebrandcreme die geen allergische reacties veroorzaakt en geen parfum, parabenen of alcohol bevat. Probeer Squalan Pure: een facial oil die geschikt is voor elk huidtype, zelfs voor de gevoelige huid. Als je je huid verbrandt (door UV-B) of je loopt een zonneallergie op (door UV-A) is het fijn om je huid in te smeren met Squalan Pure of de Squalan Moisturizer. Tip: zet de fles eerst een kwartiertje in de koelkast.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog: Heb je uitslag van de zon? Dit kun je doen of Help, mijn kind heeft zonneallergie