huidaandoeningen

Niet iedereen is gezegend met een gezonde, mooie huid. Er zijn vele huidaandoeningen, sommige van tijdelijke aard en andere aangeboren of levenslang. Huidaandoening zijn niet alleen ontsierend maar kunnen ook heel pijnlijk zijn of vreselijk jeuken en branden, daarnaast geven huidproblemen vaak psychische problemen. Hormonen, genen, voeding, huidverzorging en stress hebben een sterke invloed op het ontstaan en de heftigheid van de huidaandoeningen. Wij beschrijven hier de 5 meest voorkomende huidaandoeningen: acne, eczeem, Seborroïsche dermatitis, Psoriasis en Rosacea.

Acne

Acne is de meest voorkomende huidaandoening die gepaard gaat met ontstekingen (pukkels) en mee-eters. Acne kan verschillende oorzaken hebben maar meestal komt het door een hormonale disbalans.

Hormonen spelen een grote rol bij acne – vandaar dat je er in de puberteit het meest last van hebt. Zo’n 85% van de tieners krijgt te maken met puistjes vanwege die veranderende hormoonhuishouding. Meestal gaat de acne vanzelf weer over als de puberteit voorbij is. De huid wordt dan rustiger en pukkels verdwijnen. Vrouwen hebben ook na de puberteit regelmatig last van pukkeltjes, vaak rond de menstruatie en eisprong.

Eczeem

Eczeem is een algemene aanduiding voor een oppervlakkige ontsteking van de huid (dermatitis). Er zijn meerdere soorten ontstekingen: atopische dermatitis, allergische contact dermatitis en nummulaire dermatitis.

Seborroïsche dermatitis/seborroïsch eczeem

Deze vorm van eczeem komt vooral voor in het gezicht en op de hoofdhuid. Roos is vaak een gevolg van deze aandoening. Eén van de symptomen is een rode en vettige huid met wasachtige plekken op de hoofdhuid. Ook zie je vaak roodheid en schilfering. Bij baby’s komt het vaak voor op de hoofdhuid – dan noemen we deze aandoening berg.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening waar naar schatting meer dan 300.000 Nederlanders last van hebben. Psoriasis kenmerkt zich door periodes met uitbraken. Je kunt er lange tijd geen last van hebben en plots steekt het weer de kop op. Psoriasis is niet besmettelijk.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Heel kenmerkend zijn een felrode kleur van de wangen en/of de neus. Ook de ogen en de mond zijn plekken waar deze aandoening zich kan uiten. De letterlijke betekenis van rosacea is dan ook ‘rood als een roos’.

Pigmentvlekken

De meeste mensen willen een mooie egale huid. In Westerse landen willen we als het even kan daarnaast ook nog een mooi zongebruind kleurtje. Om dit te bereiken bakken de meeste mensen er lekker op los in de zomer of gaan ze naar de zonnebank. Helaas krijgen veel mensen te maken met pigmentvlekken waardoor hun huid niet meer zo mooi egaal is. De huid heeft teveel pigment wat zal resulteren in donkere plekjes op de huid. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken.

Contactallergie

Een contactallergie is een allergie die optreedt na contact tussen je huid en stoffen van buiten het lichaam. Je bent dan al eerder met die stoffen in aanraking geweest en er op die manier overgevoelig voor geworden.

De allergische reactie ziet eruit als een ontstoken huid. We noemen deze goedaardige huidontsteking dermatitis. Contactallergie is niet besmettelijk en ook niet erfelijk. Wel zijn sommige mensen gevoeliger en hebben daardoor meer kans om een contactallergie te ontwikkelen.

Zonproblemen

Heerlijk die zon. En we hebben haar ook nodig – geen leven zonder zon. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam zelf de onmisbare vitamines A en D aan. En wat een zonnige lentedag met je humeur doet: dat weet je maar al te goed. Maar te veel zon is slecht voor jou en je huid. De zon produceert onzichtbare stralen, ultraviolet-A (UVA), ultraviolet-B (UVB) en ultraviolet-C (UVC). Die laatste is dodelijk. Gelukkig bereiken UVC-stralen de aarde niet, dankzij de ozonlaag. UVA- en UVB-stralen bereiken ons wel, zelfs op bewolkte dagen. UVA veroorzaakt zonneallergie en UVB leidt tot huidveroudering, verbranding, vervellen en pigmentvlekken. Wat kun je doen tegen deze ellende?