Etherische olie: kan ik het veilig gebruiken?

In huidverzorging wordt steeds vaker etherische olie (ofwel: essentiële olie) gebruikt. Van parfums weten we dat ze allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarom vervangen veel merken de parfums in hun producten door natuurlijke geuren in de vorm van etherische oliën. Wat is etherische olie precies, en kan je het veilig gebruiken op je gevoelige huid?

 

Wat is het verschil tussen etherische olie en essentiële olie?

Essentiële olie en etherische olie zijn twee benamingen voor precies hetzelfde. Het zijn aromatische oliën die door distillatie of koude persing uit de wortels, bloemen, vruchten, schillen of een ander deel van een plant worden gehaald. De olie die gewonnen wordt, is sterk geconcentreerd en heeft een bepaalde geur en unieke eigenschappen.

 

Zijn etherische oliën vrij van allergenen?

Nee, helaas bevatten alle parfums allergenen, zowel synthetische als natuurlijke geuren zoals etherische oliën. Zowel parfum als etherische oliën kunnen de huid dus irriteren en kunnen zorgen voor contact-eczeem. Daarom vinden wij dat geen van beide in een huidverzorgingsproduct thuishoren.

Dat betekent niet dat wij niet van etherische oliën houden, er zijn volop etherische oliën die uitstekend werken tegen bepaalde kwaaltjes en als SOS-middel in huis gebruikt kunnen worden. Je moet alleen goed weten hoe je het het beste kunt gebruiken, welke je alleen in een diffuser kunt gebruiken en welke geschikt zijn om in te nemen.

 

Hoe werkt etherische olie?

Er zijn dus veel verschillende soorten etherische oliën. Elke olie heeft haar eigen werking. Lavendel staat bijvoorbeeld bekend om haar slaapopwekkende werking. Eucalyptus is goed voor de luchtwegen. Cypresse is voor concentratie. Citronella weert insecten, kamille kalmeert en ylang ylang is lustopwekkend/erotiserend. En zo zijn er nog vele andere geuren en werkingen.

 

Kun je etherische oliën veilig gebruiken?

De bekendste etherische olie is denk ik wel lavendel, deze olie wordt al duizenden jaren gebruikt voor verschillende klachten en ruikt heel erg lekker. Lavendel werkt rustgevend en ontspannend, het wordt daarom vaak ingezet bij stress en om te slapen. Je kunt de olie in een diffuser doen en de geur werkt dan ontspannend. Ook werkt lavendelolie in een diffuser muggen werend.

 

Op welke manieren kan ik etherische oliën gebruiken?

Etherische oliën worden op verschillende manieren ingezet: in een verstuiver, in bad, bij massages en zelfs in de keuken. Niet elke etherische olie is geschikt voor inname dus kijk altijd goed op de verpakking wat je ermee kunt doen. Sommige oliën mag je alleen verdund op de huid smeren, dus wees ook daar alert.

Vanwege de kalmerende werking en heerlijke geur wordt lavendelolie vaak gebruikt in verzorgingsproducten en huidverzorging voor baby’s. Helaas staat lavendelolie (net als de meeste andere etherische oliën) op de Europese lijst van allergene ingrediënten. Dermatologen en toxicologen in Europa hebben deze etherische oliën onderzocht en ontdekt dat ze op de huid contactallergie/contacteczeem kunnen veroorzaken. Dat is een chronische huidaandoening waar steeds meer mensen last van krijgen, en op steeds jongere leeftijd.

 

Slechte kwaliteit van etherische olie

Een groot probleem met populaire etherische oliën is dat er vaak mee geknoeid wordt. De term ‘etherische olie’ is niet wettelijk beschermd. Ook synthetische geurstoffen (nagemaakte etherische oliën) mogen als ‘etherische olie’ worden verkocht, of een mengelmoes van goedkopere, kwalitatief slechtere oliën. Daarom raden we je aan alleen etherische oliën te gebruiken van een betrouwbare producent. Houd je ook goed aan de gebruiksvoorschriften. Gebruik op de gevoelige babyhuid sowieso geen etherische oliën. Het ruikt allemaal lekker, maar een baby ruikt al zo lekker van zichzelf, vind je ook niet?

 

Bevat Squalan etherische olie?

Zowel parfum als de meeste etherische oliën staan op de lijst van allergenen. Ze kunnen dus contacteczeem veroorzaken. Wij willen onze klanten behoeden voor dergelijke chronische huidaandoeningen. Squalan is Allergy Certified en gebruikt dus geen parfum en ook geen etherische oliën in haar producten.

Wij raden het gebruik van etherische oliën in huidverzorging af. Die keuze is onderbouwd door wetenschappelijk bewijs van diverse Europese dermatologen en toxicologen.

Etherische oliën zijn prachtige, natuurlijke oliën met een krachtige werking. Ze zijn heel goed in te zetten voor diverse klachten, maar hou goed in de gaten hoe en wanneer je ze gebruikt. Als je elke dag een gezichtscrème opsmeert waar alleen voor de geur een etherische olie in zit ga je voorbij aan het doel van de olie én riskeer je een levenslange allergie voor deze stof.

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *