De 13 meestgestelde vragen over zongedrag

Zonnen is heerlijk. Wat staat dat kleurtje ons goed! Toch is de zon één van de grote veroorzakers van huidveroudering en huidkanker. Maar ook ingrediënten in zonproducten kunnen schade aanrichten. Het is dus belangrijk om goed op te letten op je eigen zongedrag. Squalan volgt de onderzoeken op de voet. We werken al jaren samen met Allergy Certified en hun dermatologen en toxicologen hebben nauw contact met onderzoekers op hoog Europees niveau. Zo weten we welke ingrediënten veilig zijn.

Over huid en zon krijgen we veel vragen. De 13 meestgestelde vragen beantwoorden we hieronder. Heb jij een vraag? Laat het ons weten!

 

  1. Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

De zonnestraling die je huid bereikt bestaat uit UVA- en UVB-stralen. UVB staat voor burn; door deze straling verbrandt je huid. Het veroorzaakt dus zichtbare schade aan de huid.

UVA staat voor aging. Deze straling dringt diep in je huid door en brengt onzichtbare schade toe, wat leidt tot huidveroudering of zelfs huidkanker en melanomen.

Het grote verschil tussen UVA en UVB is dus dat de UVA-straling ver tot in je huid doordringt en daar ernstige schade aanbrengt die je pas jaren later ziet. UVB brengt direct schade aan. Het is een waarschuwing: “Let op, je bent aan het verbranden, ga uit de zon.”

Smeer je goed in (zorg dat je zonproduct beschermt tegen beiden soorten straling) en ga echt uit de zon als je verbrandt.

 

  1. Welke factor kan ik het beste gebruiken?

Wij adviseren factor 30 voor mensen met een zeer lichte huid en voor kinderen. Anders is factor 15 ook voldoende. Factor 50 is niet echt nodig; het beschermt amper beter dan factor 30 en zorgt eerder voor een schijnveiligheid, waardoor je minder vaak smeert dan nodig is. Het gaat eigenlijk meer om de frequentie en hoeveelheid die je smeert dan de factor. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je huidkanker hebt zou ik wel 50 adviseren want dan mag je huid echt geen zon zien en moet je uit de zon blijven.

 

  1. Hoe veel moet ik smeren?

Hier gaat het bij de meeste mensen verkeerd, want volgens dermatologen en andere huidexperts smeren we allemaal te weinig, waardoor we nooit de factor halen die op de verpakking staat.

Allergy Certified schreef laatst dat Europese dermatologen het erover eens zijn dat een volwassen persoon met een gemiddelde bouw ongeveer 40 ml per smeerbeurt nodig heeft. Dat zijn twee flinke handen vol. Als jij regelmatig zonnebaadt en je doet met één fles zonnebrandcrème een hele zomer, dan doe je dus echt iets verkeerd.

We weten het: dit is een lastig punt, want vaak trekt zoveel crème niet eens goed in. Neem echt de tijd om de crème goed uit te smeren.

 

  1. Hoe lang beschermt zonnebrandcrème?

Welke factor je ook gebruikt, smeer jezelf om de twee uur opnieuw in. Waan je niet veiliger omdat je een hoge factor gebruikt, de bescherming neemt na twee uur in rap tempo af. Zweet je veel of heb je gezwommen, droog je dan af en breng opnieuw zonnebrand aan. Blijf daarnaast uit de zon tussen 11.30 en 15.00 uur.

 

  1. Moet ik me een half uur van tevoren insmeren met zonnebrand?

Dit is iets wat je vaak hoort. Op zich heeft de factor geen half uur nodig om te werken, hij werkt meteen. Wel is het zo dat de crème eerst goed moet intrekken, anders veeg je de crème zo weg. Wacht dus ongeveer een kwartiertje voordat je je aankleedt of gaat liggen.

 

  1. Wat moet ik doen als ik toch verband ben?

Volgens de Nederlandse Brandwondenstichting zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een verbranding te behandelen:

  • Blijf uit de zon zolang je huid rood is
  • Koel de huid met een lauwe douche of natte koude lappen
  • Smeer je in met een vochtinbrengende crème of olie die de huid niet afsluit. Zorg ervoor dat het product dat je gebruikt zo puur mogelijk is, zonder agressieve stoffen of stoffen die een reactie kunnen opwekken, zoals parfum. Zie een verbranding als een soort wond: daar wil je ook geen parfum op spuiten.
  • Drink genoeg water

Lees meer op onze pagina over verbranding hier.

 

  1. Krijg ik wel voldoende vitamine D binnen als ik me insmeer met zonnebrand?

We krijgen vaak reacties van mensen over zonnebrand en vitamine D. Helaas hebben veel mensen een vitamine D-tekort en wordt er gedacht dat dit door de zonnebrandcrèmes komt. Geen enkele factor beschermt 100% tegen de straling dus je lichaam maakt sowieso vitamine D aan. Dagelijks een kwartiertje buiten zonder zonnebrandcrème is goed voor je vitamine D-aanmaak. Het is (helaas) niet zo dat je meer vitamine D aanmaakt als je langer in de zon zit. Je huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan. Helaas maken we bijna allemaal te weinig vitamine D aan het hele jaar, dus extra vitamine D suppleren is geen overbodige luxe.

Probeer elke dag (het hele jaar door) de dag te beginnen door 20 minuten in het daglicht te zitten voor 10u, de straling van de zon is dan nog anders en wetenschappers zoals Andrew Huberman (podcast: hubermanlab) tonen het belang aan van dat daglicht voor je vitamine D aanmaak en andere processen in je lichaam.

 

  1. Kan ik verbranden in de schaduw?

Ja, ook in de schaduw kun je verbranden. Waan je dus niet veilig in de schaduw, maar gebruik ook dan een zonnecrème.

 

  1. Kan ik verbranden achter glas?

UVB-straling komt bijna niet door glas heen. De kans dat je verbrandt door een raam heen, op kantoor, thuis, in de auto of trein, is klein. Let wel op met achter glas zitten in de open lucht; de zon weerkaatst via het glas of andere oppervlakken toch op je huid.

UVA-straling straalt wel door glas heen. Omdat deze schade vaak niet zichtbaar is, weet je vaak niet dat de schade ontstaat. Behalve als je bijvoorbeeld een allergische reactie krijgt. Deze straling dringt veel dieper in de huid en is dus gevaarlijker omdat je het niet doorhebt, terwijl er veel grotere schade aangericht wordt. Smeer jezelf en je eventuele medepassagiers zomers dus ook in als je de auto of trein in stapt.

Lees meer in ons blog hierover

 

  1. Kan ik verbranden met kleren aan?

Meerdere lagen kleding beschermen prima, maar een dun T-shirt niet zo goed: donkere kleuren beschermen als een factor 15, lichtere kleuren of natte kleding voor minder. Er bestaat UV-werende kleding. Die beschermt als een factor 50. Vooral voor kinderen is UV-kleding echt een aanrader. Dragen ze alleen een petje en een T-shirtje? Smeer ze dan toch goed in.

 

  1. Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon en tegen de effecten ervan?

Zeven tips om je huid te beschermen:

  • Smeren smeren smeren, met de juiste factor voor jouw huid en minstens elke twee uur
  • Drink veel water
  • Gebruik een pet, hoed en zonnebril
  • Hydrateer je huid na het zonnen met een lekkere moisturizer
  • Scrub je huid niet (ook niet als je vervelt)
  • Gebruik omega-3, je verhoogt daarmee de UV-drempel zodat je minder snel verbrandt. Daarnaast remt het de celdeling van beschadigde cellen. Zie dit niet als een reden om langer in de zon te zitten 😉
  • Hou je zonnekennis up-to-date

 

  1. Ik heb een donkere huid die nooit verbrandt, moet ik me dan wel insmeren?

Verbranding gaat zowel zichtbaar als onzichtbaar, zoals je al eerder las. Al is jouw beter bestand tegen de zon, verbranden kan nog steeds . Daarnaast is insmeren voor de lange termijn echt verstandig. En je weet, je huid verzorgen staat voor zelfliefde!

 

  1. Heb ik een after sun nodig?

Ja en nee. Het is goed om je huid extra goed te verzorgen als je in de zon hebt gezeten. Dit kan met een goed verzorgend product, dat hoeft niet per se een speciale after sun te zijn. Puur een marketingverzinsel, in onze ogen. Je kunt ook een hydraterende, verzachtende olie of crème gebruiken die je huid verzorgt en de vochtbalans herstelt. Zelf gebruiken we de Moisturizer en de Body graag. In de zomer kun je de Moisturizer in de koelkast zetten voor een verkoelend effect. De Body mag niet in de koelkast.

Ben je verbrand? Dan is het nog belangrijker om een vochtinbrengend product, zoals de Moisturizer, te gebruiken. Zelf heb ik zomers vaak een aloë vera-blad in de koelkast liggen. De verse gel uit dit blad is de beste verkoeler.

 

Let op: heb je last van ernstige huidziektes zoals huidkanker dan gelden andere adviezen

 

Heb jij nog vragen? Stel ze gerust. Als we het antwoord niet weten, stellen we jouw vraag aan een dermatoloog.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *