Achter glas verbrand je niet… of toch wel?

Gebruik jij zonnebrandcrème als je in de auto zit? Ik stelde deze vraag op Instagram en 74% van de respondenten smeert zich niet in als ze achter glas zitten. Wanen ze zich veilig achter glas of vergeten ze het gewoon?

Ik stelde de vraag nadat ik een autoritje maakte naar Utrecht deze week. Ik zat 30 minuten met korte mouwen in de volle zon in de auto en zag ineens de rode vlekjes zonneallergie op mijn arm verschijnen. O ja, vergeten in te smeren…

 

Stralen zonnestralen door glas heen?

De zonnestraling die je huid bereikt bestaat uit UVA- en UVB-stralen. UVB staat voor burn, deze straling zorgt ervoor dat je verbrandt. Het zorgt dus voor zichtbare schade aan de huid. UVA staat voor aging, deze straling brengt onzichtbare schade aan je huid, wat leidt tot huidveroudering en zelfs huidkanker kan veroorzaken.

UVB-straling komt bijna niet door glas heen. De kans dat je verbrandt door een raam heen, op kantoor, thuis, in de auto of trein, is klein. Let wel op met achter glas zitten in de open lucht; de zon weerkaatst via het glas of andere oppervlakken toch op je huid.

UVA-straling straalt wel door glas heen. Omdat deze schade vaak niet zichtbaar is, weet je vaak niet dat de schade ontstaat. Behalve als je een allergische reactie krijgt, zoals ik op mijn arm.

 

uva ouder wordenHoe groot is de invloed van UVA op huidveroudering?

Blootstelling aan zonlicht, vooral aan UVA-straling, heeft een grote invloed op huidveroudering. Huidveroudering is deels een natuurlijk proces, zeker 50% ervan is genetisch bepaald. De ene huid krijgt daardoor sneller rimpels dan de andere.

De overige 50% kun je zelf beïnvloeden met je lifestyle (roken, voeding, sport, slaap) en door blootstelling aan de zon te beperken. De impact van de zon op je huid is groot. Met de juiste zonbescherming kun je veel schade voorkomen.

In The Journal of Medicine verscheen in 2012 een foto van een Amerikaanse vrachtwagenchauffeur. De linkerkant van zijn gezicht, dat altijd aan de zonnige raamkant zat, was beduidend meer beschadigd dan de schaduwkant. De foto laat goed zien wat UVA-straling met je huid doet op de lange termijn.

 

Wat voor schade veroorzaakt UVA-straling nog meer?

De aging-stralen doen meer dan rimpels kweken. Ook zonneallergie wordt getriggerd door UVA. Andere huidproblemen die kunnen ontstaan zijn verslapping, droogheid en pigmentvlekken. UVA dringt diep door in de huid en kan daar DNA-schade veroorzaken, wat het risico op huidkanker vergroot.

 

Is UVA-straling schadelijker dan UVB?

Beide soorten straling zijn schadelijk voor de huid. UVB beïnvloedt vooral de opperlaag van de huid, UVA dringt dieper in de huid door. Dat laatste kan schadelijker zijn, zeker omdat je pas op langere termijn het effect ervan ondervindt. Je hebt niet door dat er iets gebeurt in je lichaam. Smeer je dus ook goed in als je in de auto stapt. En vergeet de kinderen achterin niet, zij pakken stiekem ook veel zon.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *