SOS-remedies als je rosacea opspeelt

Heb jij ook weleens last van rode, warme wangen? Sommige mensen denken dat het een vorm van blozen of een opvlieger is, maar als je vaak zomaar gloeiende wangen krijgt, is de kans groot dat je een vorm van rosacea hebt.

Rosacea kent vele vormen. Roodheid, ontstekingen of bultjes, een gevoelige of zelfs branderige huid, een rode opgezette neus of pijnlijke ogen: het kan allemaal te maken hebben met deze chronische huidaandoening.

Het vinden van de oorzaak van de roodheid kan een lange zoektocht zijn, maar er zijn in ieder geval (tijdelijke) oplossingen die je kunnen helpen om een opvlamming te verzachten.

 

Wat kun je doen als je voelt dat je huid ineens warm en branderig wordt?

Hier zijn drie tips om jouw rosacea-uitbraak te temmen:

Ademen

Stress is bij veel mensen een belangrijke trigger van rosacea. Dagelijkse stress, maar ook een spannend moment, kan zorgen voor een opvlamming. Een belangrijke presentatie of een spannend gesprek kunnen voor vurige wangen zorgen, terwijl je juist dan even niks anders aan je hoofd wil hebben.

Mijn favoriete neurowetenschapper, professor Andrew Huberman (luister eens naar zijn podcast Hubermanlab), ontdekte dat een bepaalde manier van ademhalen je stressniveau heel snel omlaag brengt.

Als je drie keer op deze manier ademt, kun je ‘de hitte’ uit je huid halen: Haal dubbel in door je neus (adem in door je neus en adem dan, zonder uit te ademen, nog dieper in door je neus zodat je longen maximaal gevuld zijn. Adem daarna maximaal uit door je mond, laat alle lucht eruit.

 

Koud water

Door koud water te drinken kalmeer je het branderige gevoel en de rode wangen. Hoe kouder, hoe beter.

Het helpt ook als je je polsen onder de koude kraan houdt, dit zorgt ervoor dat je temperatuur wat omlaag gaat en dat heeft effect op je wangen.

Kou is echt key als het gaat om SOS-manieren voor je rosacea-opvlammingen. Wat ook kan helpen, is even voor een ventilator gaan staan. Dit werkt verkoelend, maar let op, als je daarna de warmte weer in moet, komen de rode wangen nog sneller terug. Daarom zou ik deze tip niet adviseren op een warme zomerse dag.

 

Een druppeltje Squalan Pure

Waarmee je ook de brand uit je huid trekt, is onze squalaanolie Pure. Een druppeltje Pure aanbrengen op je gezicht (of alleen op de plekken die branden) werkt voor mij altijd. We noemen de Pure niet voor niets de SOS.

Je kunt rosacea-uitbraken niet voorkomen, maar hopelijk helpen bovenstaande drie tips je er wel snel weer vanaf!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *