8 tips voor mooie en gezonde borsten

We geven ons gezicht vaak de meeste aandacht als het gaat om verzorging. En waar we dure crèmes kopen voor de huid rond onze ogen, pakken we voor onze body een goedkope bodylotion mee bij de drogist.

Waarom toch? Ook je body verdient aandacht! En al helemaal het deel van je lichaam waar we het hier en nu over hebben, je borsten. De borst en hals zijn een zone die we helaas te vaak vergeten.

Waarom zou je je borsten extra moeten verwennen?

De borsten, borst en nek worden net zo beschadigd door de zon, milieuverontreiniging en veroudering als je gezichtshuid. Misschien zelfs wel meer, omdat we ze vaak minder goed beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ze verdienen dus elke dag een beetje TLC!

 

Hoe verzorg je je borsten?

We hebben 8 tips voor je die je helpen beter voor je borsten te zorgen:

 1. Verzorging en hydratatie

Neem de verzorging van je borsten mee in je ochtend- en avondritueel. Koud afdouchen is goed voor je huid. Zet de koude straal ook even op je borsten (goed blijven doorademen!) en smeer ze na afloop in met een hydraterende olie zoals Squalan Pure, Moisturizer of Body. Gebruik geen scrub en ook douche- of verzorgingsproducten met agressieve ingrediënten. De huid in deze zone is erg delicaat.

 

 1. Bescherming tegen de zon

Schijnt de zon? Smeer dan niet alleen je gezicht maar ook je decolleté in met een zonnecrème (minimaal factor 15, op hete dagen factor 30). Anders ontstaan er pigmentvlekken en rimpeltjes.

 

 1. Weg met die knellende beha’s

Kies een beha die past. Kijk niet alleen naar wat mooi is maar zorg dat je beha een goede pasvorm heeft en niet knelt. Knellende bandjes zijn slecht voor de doorbloeding. En het zit gewoon niet lekker!

 

 1. Vitamientjes eten!

Eet gezond, daar is je hele lijf blij mee. Als je veel schommelt in je gewicht, merk je dat snel aan je borsten. Val je af, dan worden je borsten slapper, kom je aan dan voelen ze letterlijk opgeblazen en kunnen ze pijn doen.

 

 1. Bewegen

Ga lekker sporten. Draag een goede sportbeha ter ondersteuning. Krachttraining is erg goed voor je borsten en de onderliggende spieren. Borstoefeningen zoals benchpresses en pushups kunnen je borsten steviger maken of houden.

 

 1. Loving selfcare

Hou van je borsten. Borsten zijn er in alle soorten en maten, en ze zijn allemaal bijzonder en bijzonder mooi. Behandel je boobies met liefde!

 

 1. Huidmassage

Masseer je borsten. Dat is goed voor de doorbloeding en je leert je borsten zo goed kennen. Smeer ze in met wat huidverzorgende olie en masseer met een ronddraaiende beweging met je duimen vanuit de oksel richting het midden van de borst. Herhaal dit zo vaak je wilt. Het is belangrijk dat je niet de andere richting op masseert want dan ga je tegen de richting van je lymfen in.

 

 1. Onderzoek

Leer je borsten kennen en onderzoek ze regelmatig, voor of na de massage. Zo leer je je borsten goed kennen en ontdek je eerder een knobbeltje of bobbeltje. Je zult merken dat je borsten tijdens je cyclus veranderen.

Zelfonderzoek is belangrijk. Dus al heb je niks met het masseren van je borsten, onderzoek ze dan toch eens per maand. Doe dat bij voorkeur vlak nadat je ongesteld geweest bent. Je borsten zijn dan meestal wat minder gevoelig en makkelijker te onderzoeken. Voel je iets dat je niet vertrouwt, ga er dan mee naar de huisarts.

Vanaf je vijftigste krijg je automatisch een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Maar daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Zelf laten wij elk jaar een echo van onze borsten maken bij het Women’s Healthcare Centrum in Amsterdam. De arts daar was één van de eersten die dit soort onderzoeken deed en is echt een specialist hierin.

Geef jij je borsten af en toe extra aandacht? Horen ze bij je dagelijkse selfcare routine of vergeet je ze meestal?

 

Meer informatie over zelfonderzoek vind je op de website van pinkribbon

 

2 replies on “8 tips voor mooie en gezonde borsten

 • Marleen Spruijt

  Mooie tips ! Dank. En ja ik heb ook nog een tip aangaande borsten verzorgen. Roken maakt de huid slapper. Het maakt ook dat de borsten slapper worden door roken.
  Dus een goede zorg voor de borsten is niet roken.
  Mvg Marleen Spruijt

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *