De relatie tussen voeding en huidproblemen is lange tijd genegeerd, zelfs door artsen. Maar je hebt het zelf waarschijnlijk ook al eens ervaren: wat je eet heeft invloed op de conditie van je huid. Wat is goed voor je huid en welke voedingsstoffen kun je beter links laten liggen? Kun je je huid in topconditie eten?
Helaas is er geen one size fits all-antwoord op deze vragen. Ik weet zelf al heel lang dat voeding een grote invloed heeft op mijn huid. Monique en ik hebben er veel mee getest. We hebben beiden een ‘lastige’ huid en toch reageren we beiden verschillend op verschillende voedingsstoffen.
Je zult zelf op zoek moeten gaan naar wat voor jouw huid werkt. Maar van een aantal voedingsstoffen is wel echt bewezen dat ze slecht of juist goed zijn voor je huid. De grootste boosdoeners voor je huid zijn suikers en alcohol, daar krijg je puistjes en rimpels van. Antioxidanten, vitamine D en omega-3 kunnen je huid juist beschermen.
Een kleine anekdote
Ik struggle al een tijd met de after-zwangerschapskilo’s (intussen is mijn zoontje al drie, dus ik mag ze eigenlijk geen zwangerschapskilo’s meer noemen). Gebroken nachten, hormonen en cravings bleven mijn lichaam lastigvallen.
Na er veel over gelezen te hebben, ben ik in augustus 2020 een ketogene manier van eten gaan volgen. In een ketodieet eet je veel (gezonde) vetten en eiwitten, en zeer weinig koolhydraten. Er zijn veel onderzoeken naar keto die erop wijzen dat het overgewicht en andere gezondheidsklachten tegengaat. Ik schrapte rijst, brood, suikers en andere koolhydraten.
Na twee, drie maanden was ik er een beetje klaar mee. Ik begon weer langzaamaan wat (goede) koolhydraten aan mijn dieet toe te voegen. Gek genoeg reageerde mijn huid direct: ik kreeg ineens een ontsteking op mijn kin. Na het eten van sushi! Geen koekjes of M&M’s maar sushi. Het verbaasde me weer hoe nauw alles met elkaar in verband staat.
Maar wat kun je eten om toch een beetje in balans te blijven en een mooie huid te houden?
Verdedig jezelf tegen vrije radicalen met vitamine C en antioxidanten
Vitamine C is een van de bekendste antioxidanten: stoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door onder andere stress en milieuschade van buitenaf (zon, smog), maar ook door het eten van suikers.
Veel groente en fruit eten helpt tegen ‘suikerschade’. Soepen, smoothies en juices zijn snelle, gezonde manieren om grotere porties groenten binnen te krijgen. Begin je dag met een lekkere, verse smoothie of juice. Kies voornamelijk groenten (in fruit zit ook veel suiker).
Zorg voor een goede balans tussen goede en slechte vetten met omega-3 vetzuren
Omega 3 vetzuren maken deel uit van de huidbarrière: het natuurlijke, beschermende vetlaagje waarmee je huid gehydrateerd blijft en beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Deze vetzuren zitten in vette vis, zeewieren, noten en in hoogwaardige supplementen, zoals onze favoriete omega-3 olie. Elke cel in je lichaam (dus ook je huidcellen) hebben voldoende omega-3 nodig, en dat is bijzonder lastig, zelfs als je veel vette vis eet. Ben je vegan dan is het helemaal moeilijk om voldoende gezonde vetzuren binnen te krijgen. Een extra dosis omega-3 olie is daarom absoluut een aanrader. We hebben al veel mensen aan een mooiere huid kunnen helpen met de combinatie van Squalan en omega-3 olie.
Hoe weet je of je genoeg omega-3 binnenkrijgt en of de verhouding tussen goede en slechte vetten in jouw lijf in balans is? Daar kun je achterkomen met een eenvoudige vingerpriktest. Wil je meer weten, stuur ons dan even een mailtje.
Vitamine D
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en je immuunsysteem. Ook voor je botten is D belangrijk. Tekorten aan vitamine D kunnen leiden tot allerlei aandoeningen en zelfs tot depressies. Vitamine D wordt momenteel door veel gezondheidsexperts genoemd in de strijd tegen covid als absolute must voor je afweersysteem.
Vitamine D is ook belangrijk voor je huid: het beschermt je tegen zonschade en tegen allergische reacties en eczeem.
Vitamine D haalt je lichaam deels uit je voeding. Het zit in boter en vette vis. Maar je huid maakt het vooral aan dankzij zonlicht. Daar hebben we in de koudere maanden van het jaar minder van, dus slik extra vitamine D als de r in de maand is.
De donkere huid en de oudere huid maken sowieso minder vitamine D aan, dus slik na je 35e het hele jaar door extra vitamine D.
Help je darmen een handje met probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die de balans in je darmen herstellen. Door verkeerde voeding, stress of antibiotica kan de darmflora uit balans raken. Onrust in je darmen resulteert in disbalans in je hele lichaam (dus ook je huid).
Bij huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea en acne is de balans tussen de huidbacteriën verstoord, wat meestal terug te leiden is naar een verstoring in de darmen.
Probiotica kunnen de barrièrefunctie van de huid verbeteren en ook huidveroudering tegengaan. Je kunt probiotica als supplement slikken, wat zeker is aan te raden bij ernstige klachten of een antibioticakuur.
Maar je kunt probiotica ook via voeding binnenkrijgen. Denk aan yoghurt (ook kokosyoghurt), zuurkool, misosoep, kefir, kombucha en tempeh. Goed voor je darmen en voor je huid. Let op met de hippe probioticadrankjes in de koeling van de supermarkt, want die zitten helaas meestal vol met suikers. En verwacht ook niet te veel van cosmeticaproducten die zijn “verrijkt met goede bacteriën”. Dit klinkt geweldig maar helaas verliezen goede bacteriën snel hun werking in een potje.
Hier een makkelijk, gezond recept voor heerlijke kokosyoghurt
Maak zelf kokosyoghurt met dit recept van de Energieke Vrouwenacademie.
Benodigdheden:
- 1 pakje kokoscrème (santen) (200 gram)
- 2 probiotica-capsules (drogist)
- 350 ml kokend water (liefst gefilterd)
Zo maak je de kokosyoghurt:
Doe de kokoscrème in een klein pannetje of bakje.
Giet hier 350 ml kokend water overheen.
Laat het 15 minuten rustig staan, tot de santen gesmolten zijn.
Roer het geheel met een garde glad en laat het afkoelen tot het lauw is.
Schroef de 2 probiotica-capsules los en doe de inhoud ervan bij de santen. De capsules zelf gebruik je dus niet.
Roer nog een keer goed door met een garde en giet de dunne crème over in een schone weckpot (glazen pot met deksel).
Zet de pot op een warme plek in huis (waar het minimaal 20 graden is, in de zon of bij de verwarming, bijvoorbeeld). Schud de pot af en toe even om, maar open hem niet.
Na 24 uur zet je de pot in de koelkast. Pas nu zal de yoghurt dik worden.
Na nog eens 24 uur in de koelkast is het klaar. Open de pot voorzichtig, er zal wat druk op staan.
Roer de yoghurt even door en klaar. Eet smakelijk!
Je zelfgemaakte, supergezonde yoghurt is in de koelkast ongeveer vijf dagen houdbaar.