Weet je, af en toe word ik naar van de branche waarin wij werken. We zijn Squalan zeven jaar geleden begonnen omdat we qua huidverzorging niets konden vinden voor onze gevoelige huid. Tijdens onze zoektocht hebben we veel experts gesproken en veel geleerd. Enorm waardevol maar vaak ook heel frustrerend. Kennis is macht, maar kennis kan ook je ogen openen voor dingen die je eigenlijk niet had willen weten.
Wij zien het als onze missie en om mooie, eerlijke producten te maken en hebben daar onze core business van gemaakt. Daarnaast vinden we het echt belangrijk om kennis te delen. In de cosmetica- en skincare-wereld draait het helaas vaak, te vaak, om marketing, waarbij consumenten op slinkse wijze gestuurd worden. Misleidende marketingclaims op verpakkingen, greenwashing (je groener of milieuvriendelijker voordoen dan je bent) en loze beloften zijn aan de orde van de dag.
“Greenwashing is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan een ‘likje verf’ te zijn.” (wikipedia)
Wat triggerde mij deze week om dit blog te schrijven?
Ik vind het soms moeilijk om voor onze blogs de balans te vinden tussen leuke onderwerpen en belangrijke onderwerpen. We willen zo veel delen en vertellen maar niet iedereen zit op minder gezellige boodschappen te wachten.
Nu maak ik me weer eens kwaad over de misleidende teksten die op veel verpakkingen staan. Ik sprak afgelopen week op Instagram met een bezorgde moeder. Haar kindje heeft eczeem en zij probeert van alles om de klachten te verzachten. Ze gebruikt onder andere een pot crème waarop staat ‘sheaboter, 100% natuurlijk’. Ook de merknaam klinkt erg natuurlijk en gezond. Ik vertelde haar dat pure sheaboter inderdaad vaak verzachtend werkt bij een onrustige eczeemhuid.
Uit nieuwsgierigheid zocht ik het product online op en zag dat het allesbehalve 100% natuurlijk is. Naast sheaboter zaten er nog veel meer ingrediënten in – het meest schrikbarende wat ik tegenkwam op de ingrediëntenlijst waren parfum en twee soorten etherische oliën die bekende allergenen zijn, citronellol en geraniol. Niet fijn, en al helemaal niet op de eczeemhuid van een kindje.
Allergene ingrediënten in bijna alle producten
Allergene ingrediënten kun je sowieso beter vermijden omdat ze de kans op een contactallergie vergroten. De huid van kinderen is nog veel gevoeliger om zo’n vorm van contactallergie/contacteczeem te ontwikkelen. Ook een beschadigde huid is hier gevoeliger voor.
Het maakt me echt kwaad en het is zo frustrerend dat dit soort merken/producten de consument willen verleiden en laten geloven dat ze een veilig en geschikt product kopen. Juist bij kinderen vind ik dit extra erg, bijna crimineel.
Soms is het niet eens een bewust slechte keuze van producenten, want laboratoria raden ook vaak aan om ‘natuurlijke parfum’ te gebruiken. En als ingrediënten toegestaan zijn dan kan het toch nooit zo erg zijn? Anders zou het toch wel verboden worden?
Het is logisch dat mensen met een gezonde huid niet of minder opletten op de ingrediënten van hun skincare. Maar het gaat niet alleen om wat je op je huid smeert; de ingrediënten komen ook in je huid terecht. Je kunt het vergelijken met slanke mensen die minder nadenken bij het eten van een dropje dan iemand die op zijn gewicht let. Terwijl het dropje feitelijk voor beide lichamen net zo ongezond is.
Greenwashing/groenwassen
Mijn moeder wees me een paar weken terug op een item bij RTL Boulevard. Leco en Bridget hadden het over groene cosmetica. Leco vertelde dat er steeds meer groene en duurzame merken komen en dat deze producten net zo goed kunnen werken als andere producten.
Aan de ene kant word ik blij van zulke items. Laat zo veel mogelijk mensen zich maar bewust worden dat groene skincare minstens zo goed kunnen zijn als de met chemicaliën volgestouwde laboratoriumproducten. Aan de andere kant is het een half verhaal en betekent een Vegan-, Duurzaamheids- of zelfs Biologisch symbooltje op de verpakking helemaal niks, terwijl het wel die illusie opwekt bij de consument.
Sommige merken of productnamen klinken erg ‘groen en natuurlijk’ terwijl ze dat, als je naar de ingrediënten kijkt, helemaal niet zijn. Een verpakking in mooie, natuurlijke kleuren en groene letters doet vermoeden dat je met een natuurlijk product te maken hebt. It’s marketing, baby. Een marketeer weet hoe onze hersens werken, maar als consument word je misleid.
Misleidende marketingclaims
Ingrediënten die de huid geen goed doen, je groener voordoen dan je bent: het zijn niet de enige twee thema’s waar ik me boos over maak. Misleidende marketingclaims, de beloften op de verpakking, doen me soms ook steil achteroverslaan.
Neem bijvoorbeeld ‘dermatologisch getest’. Dan denk je misschien dat dermatologen het product geweldig vinden. Het betekent echter alleen maar dat een of meerdere dermatologen het product getest hebben, wat ze ervan vonden is niet duidelijk.
‘Hypoallergeen’. Dit betekent dat er minder allergene ingrediënten in een product zitten, niet dat het allergeenvrij is.
‘Met 100% natuurlijke ingrediënten’. Of ‘met aloë vera’. Dergelijke claims kunnen de indruk wekken dat een product plantaardig is. Of dat het goed voor de huid is. Of dat het alleen uit dat ene ingrediënt bestaat. Helaas laat de inci (ingrediënten)lijst vaak wat anders zien.
Denk bijvoorbeeld aan het gesprek dat ik had met de moeder op Instagram. Op de voorkant van het potje stond groot ‘SHEABOTER. Dan is het toch niet raar dat je denkt dat je een pot 100% sheaboter koopt, toch?
Let dus op met claims als ‘100% natuurlijk’, ‘99% plantaardig’ of ‘parfumvrij’. ‘Natuurlijk’ betekent niks in de wereld van skincare en ‘parfumvrij’ betekent gek genoeg niet dat er geen parfum in een product zit. Check altijd de ingrediëntenlijst, je kunt geur ook creëren met andere (allergene!) stoffen dan parfum, zoals fragrance, essentiële olie, essence of linalool.
Zo, ik ben even uitgeraasd.
Maar wat kun jij eraan doen? Waar kun je op letten als je geen ingrediëntenexpert bent?
Onze vijf tips:
- Gebruik Squalan 😉
- Koop 100% plantaardige oliën of boters zoals pure sheaboter, kokosolie of amandelolie
- Let op het Allergy Certified Dit is het enige logo waar wij 100% op vertrouwen (de toxicologen van Allergy Certified kijken overigens alleen naar de kwaliteit en zuiverheid van ingrediënten en niet naar duurzaamheid, dus als dat belangrijk is voor je moet je daar apart op letten)
- Gebruik geen parfum of andere lekker geurende ingrediënten. Ook geen etherische oliën; deze oliën kun je voor geweldige dingen gebruiken maar is niet geschikt voor dagelijkse huidverzorging. Hoe herken je parfum op een ingrediëntenlijst: perfume (natuurlijk of synthetisch)
fragrances
essential oils
aroma
alpha isomethylionone
amyl cinnamal
amylcinnamyl alcohol
anise alcohol
benzyl alcohol
benzyl benzoate
benzyl cinnamate
benzyl salicylate
butylphenyl methylpropional
cinnamal
cinnamyl alcohol
citral
citronellol
coumarin
limonene
eugenol
evernia furfuraceae (træmosekstrakt)
evernia prunastri (egemosekstrakt)
farnesol
geraniol
hydroxycitronellal
isoeugenol
hexyl cinnamal
hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
linalool
methyl 2-octynoate - Vermijd de ingrediënten in onze Hou van je huid guide
Twijfel je over ingrediënten in je producten? Dan kun je het ons altijd vragen, het hoeft echt niet alleen over ons eigen merk te gaan, we helpen je graag.
Inge
Bem blij met dit soort informatieve blogs.
Squalan
Fijn om te horen 😃🙏🏻
Chantal
Zelf heb ik een dochter van 17. Haar generatie vindt het belangrijk duurzame producten te gebruiken, dierproefvrij en het liefst 100 % vegan. Ze heeft zelf een zeer gevoelige huid en loopt dus regelmatig tegen de problemen aan die jij schetst in jullie blog. Het probleem voor hen is dat zij echt de wil wel hebben om goede producten te kopen maar er simpelweg de portemonnaie niet voor hebben. Het is lastig om goede producten te vinden die voldoen aan de wensen én aan hun budget.
Squalan
Hai Chantal, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Dit is iets waar we veel over nadenken, juist omdat squalan ook voor de tienerhuid heel goed is maar hoe maken we een product wat net zo goed is met de zelfde filosofie maar wel minder prijzig voor die doelgroep. Je reactie laat zien dat we hier nog harder over na moeten denken, thank you 😊
Sandra Jacobs-Mink
Ik begrijp zeker je frustratie en de essentie van dit verhaal en er zijn zeker ook veel misleidende claims, dus deze deel ik absoluut met je maar ben van mening dat het allemaal wel een stuk genuanceerder ligt dan nu aangegeven en misschien nu door velen als waarheid gelezen wordt. Ik ben het niet geheel of eerlijk gezegd geheel niet eens met alle ‘slechte’ ingrediënten waar je over communiceert. Essential oils of zuivere etherische oliën en plantenextracten bijvoorbeeld, hebben, mits van goede kwaliteit en in de juiste formules gebruikt enorm mooie (bewezen) werkingen op het gebied van huidverbetering en vitaliteit. Het wordt niet voor niets veel toegepast in de Traditionele Chinese Geneeskunde vanuit 3000 jaar Chinese oude wijsheid… Dit geldt ook voor de zogeheten allerganten die helemaal onderaan de INCI lijst staan en dan bedoelt als natuurlijk conserveermiddel. De percentages zijn dan zeer laag en producten moeten, hoe dan ook, stabiel blijven en geen gevaar voor de gezondheid vormen door bacteriën groei. Het is m.i. dus niet zo zwart-wit te noemen maar moet je ook echt wel een biochemicus zijn om formules en werkstoffen en de synergetische werking daarvan goed te kunnen beoordelen en interpreteren:) Oordeel maar veroordeel niet is mijn eigen devies en ook beoordeel op eigen merites op basis van meerdere inzichten. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er zijn ook meerdere waarheden. Squalan is een heel mooi merk en geeft voor veel mensen hele mooie resultaten, dus nog steeds blij dit merk ook in ons assortiment te hebben en te vertegenwoordigen:)
Anne
Wat een goed stuk! Echter bij de te vermijden ingrediënten mis ik de phenoxyethanol, een soort parabenenvervanger. Sinds wij geen phenoxyethanolhoudende spulletjes meer gebruiken zijn 80% van de eczeemklachten voorbij!
Squalan
Hai Anne,
Bedankt voor je reactie en goede toevoeging. Heb je je ook laten testen op je allergische reactie op phenoxyethanol of ben je erachter gekomen door op ingrediënten te letten?