Wat is frutten en waarom moet je er direct mee stoppen?

“Les, niet aan je gezicht frutten, anders krijg je littekens.” Ik hoor mijn moeder het nog zeggen. Ze zegt het nog steeds weleens. Ik ben echt een frutter, een friemelaar, een pulker, een skin picker. Noem het hoe je wilt, het komt allemaal op hetzelfde neer. Ik kan niet van mijn huid afblijven.

Ik doe het vooral onbewust, als ik aan het werk ben of televisiekijk. Krabben aan een wondje of trekken aan een velletje, het is niet goed voor je huid. Net als pukkels uitknijpen die nog niet rijp zijn.

Frutten zorgt ervoor dat wondjes minder snel herstellen of zelfs littekens achterlaten. En pukkels uitknijpen die niet rijp zijn veroorzaakt ontstekingen en lelijke bulten.

 

Corona: blijf van je gezicht af

Toen het coronavirus in beeld kwam, kregen we tips om besmetting te voorkomen. Eén van de adviezen was om niet aan je gezicht te zitten – het virus dringt via je mond, ogen of neus je lichaam binnen. Oei! Ik werd me er al snel bewust van hoe vaak ik aan mijn gezicht zit. Gelukkig niet zo vaak als vroeger; dat komt omdat mijn huid een stuk rustiger is. Er valt gewoon minder te frutten. Is het jou ook opgevallen dat je eigenlijk heel vaak aan je gezicht zit?

 

Maar waarom zitten we vaak aan ons gezicht?

  • Omdat we jeuk hebben
  • Om ontsierende velletjes en pukkels weg te krabben
  • Door stress of uit verveling gaan we ‘frutten’
  • Om psychologische redenen: sommige mensen zitten vaak aan hun gezicht als ze nerveus of zenuwachtig zijn
  • Obsessief: het niet kunnen stoppen met pulken heeft zelfs een naam, dermatillomanie, (skin picking)
  • Om sociale redenen, flirterig

 

Waarom kun je beter niet aan je gezicht zitten?

Je raakt met je handen veel onhygiënische dingen aan op een dag. Zelfs als je vaak je handen wast, zitten je handen al snel vol bacteriën en virussen. Aangezien we gemiddeld 23 keer per uur ons gezicht aanraken, begrijp je dat het belangrijk is dat we het gefrut afleren. Zeker nu. Makkelijk is het niet, aangezien je je meestal niet bewust bent dat je weer met je vingers aan je gezicht zit te frutten. Maar je huid zal je dankbaar zijn!

 

Tip voor coronaproof skincare

Voordat je je huid insmeert met je favoriete product, dien je goed je handen te wassen. Met zeep of een alcoholhoudend product, minstens 20 seconden. Zeep alleen is al voldoende, een zachte zeep zorgt ervoor dat je handen niet uitdrogen. Ga pas daarna met je skincareproducten aan de slag. Was je gezicht met de Cleanser, normaal gesproken zijn wij voorstander van alleen in de avond reinigen maar met de bizarre situatie momenteel kun je je gezicht ook wel reinigen als je op drukke plekken bent geweest, de Cleanser travel is daarvoor heel handig. Breng de Cleanser altijd aan op droog gezicht, maak daarna je handen nat en masseer de cleanser in en spoel daarna af met water.  Squalan Pure en Moisturizer zitten veilig in een flesje met een pompje, dat is zeer hygiënisch. Vermijd wel contact tussen het pompje en de palm van je hand als je pompt.

Droge handen van al dat handen wassen? De Pure, Moisturizer en Body zijn heerlijk om je handen mee in te smeren.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *