Heb jij last van (warme) rode wangen?

We hebben het vaak over de huidaandoening rosacea, en ik kom er de laatste tijd achter dat veel mensen dan niet verder lezen omdat dat heel ernstig klinkt en hier hebben ze echt geen last van. Maar toen ik laatst een poll deed op Instagram met twee vragen (heb jij rosacea en heb jij vaak last van een rode warme huid) kwam ik erachter dat er wel heel veel mensen zijn die last hebben van rode wangen, warme wangen en soms zelfs met bultjes. Dit zijn kenmerken van rosacea.  Als je wil weten of je (een  vorm van) rosacea hebt kun je jezelf een aantal vragen stellen:

Heb je last van roodheid in je gezicht?
Als je antwoord nee is dan heb je waarschijnlijk geen rosacea.
Is je antwoord ja? Dan nog een vraag: heb je last van minstens twee van de volgende dingen? Pukkeltjes, papels (rode bultjes), blozen, warme rode wangen, couperose (gebroken adertje op je neus of wangen), rode ogen of oogirritatie. 
Bij twee van deze symptomen is de kans heel groot dat je een vorm van rosacea hebt. Het is handig om te weten of je een vorm van rosacea hebt zodat je het onder controle kunt houden. Als je nu bijvoorbeeld alleen last hebt van rode wangen en af en toe een warmte aanval wil je dat graag zo houden.

Rosacea, wat is het?

Rosacea is een chronische huidaandoening die veel voorkomt. Je herkent rosacea aan de rode vurige huid, vooral op de wangen, soms met bultjes of pukkeltjes, soms op je neus of zelfs ogen. Rosacea is de ene keer pijnlijker en zichtbaarder dan de andere keer. Het kan ook beginnen met vooral rode wangen en blozen en later verergeren. Wat mij heel erg heeft geholpen is het uitzoeken en ontdekken wat mijn rosacea triggers zijn. Wat voor voeding, drank of externe factoren lokken mijn rosacea uit. Dit is bij iedereen anders, al zijn er een aantal triggers die veel voorkomen zoals gluten, zuivel, kou en de zon. Hoe leer je jouw triggers kennen, en waarom heb je de ene keer wel last van iets en de andere keer niet? Ik praat erover in deze podcast aflevering.

Hoe kom je erachter wat jouw triggers zijn?

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wat jouw rosacea uitlokt, het kost tijd en toewijding, maar het kan je enorm helpen om jouw huid rustig te krijgen en bewustere keuzes te maken. Als je bijvoorbeeld weet dat oude kaas een trigger is voor jou dan kun je zelf besluiten om geen kaas meer te eten. Maar je kunt er ook voor kiezen om het af en toe wel te eten omdat je het zo lekker vindt. Soms is het de opvlamming waard, en soms kun je de opvlamming minimaal houden door iets anders niet te doen die dag.
Wat mij enorm heeft geholpen is om een maand lang heel consequent een rosacea journal bij te houden. Ik hield precies bij wat ik at en dronk en hoe mijn huid hierop reageerde. Ook hield ik elke dag interne en externe factoren bij zoals de periode van mijn cyclus (eisprong, menstruatie etc), het weer (is het warm, koud, waait het), stress, sporten (heb ik gesport en hoe intensief), welke huidverzorging ik gebruikte etc. Wil jij ook een trigger journal gaan gebruiken? Je kunt hier je eigen journal voor gebruiken of ons gratis journal template downloaden

1 replies on “Heb jij last van (warme) rode wangen?

  • Loraine Lenos

    Hallo Leslie en Monique,
    Ja echt een vervelende aandoening is het. Ik heb het ook al 21 jaar. Inmiddels weet ik mijn triggers. Bij mij is het zo als ik in een te warme ruimte ben en als ik mij dan inspan hier bedoel ik eigenlijk mee bijvoorbeeld een meeting in een hotel met collega’s of ergens in huis bij een cliënt die geen raam open heeft staan en verwarming op standje sauna. Als ik mij rustig houd dan gaat het wel, maar als ik mij inspan met praten en vragen moet beantwoorden dan voel ik de warmte alleen maar naar mijn gezicht en hals stijgen. Ik zie er altijd vind ik dan lelijk uit! Echt vlekken op de borst, hals en gezicht en ook nog eens gloeiende brandende wangen. Het liefste ren ik dan weg. Ik zat er al aan te denken als ik weer op bezoek ben ergens waar het warm is en waar ik mijn geestelijk/lichamelijk moet inspannen gewoon voortaan maar ga zeggen of raam open en verwarming laag of ik ga gewoon echt weg! Rosacea is echt een ziekte en ik mag vind ik dan best voor mijzelf opkomen. Ik Bedenk mij dat hier nu ik dit schrijf en ik realiseer mij dat ik dit eigenlijk best mag doen toch? En wat nog erger is, is dat er altijd wel een opmerking naar je toekomt van: Gaat het wel, wat zie je er rood uit of je hebt allemaal vlekken. Uh ja alsof je op dat soort commentaar zit te wachten….daardoor word ik nog roder en vlekkeriger. Dit soort commentaar krijg ik best vaak, dan scannen ze helemaal hè huid door, dit maakt mij nog meer onzeker! Maar ik krijg ook vlekken tijdens autorijden of als ik mij totaal boos maak of iemand mij irriteert! Dus duidelijk zijn mijn triggers van emotionele aard en krijg ik mijn stress level ongeacht leuke opwinding vs geen leuke opwinding niet onder controle. Ik loop steevast met een koude fles water bij mij. Qua voedingsstoffen dacht ik altijd dat ik tegen bepaalde voedingsmiddelen niet kon, maar dat heb ik niet. Het is puur mij druk maken ongeacht dat nou leuk of niet leuk is. Mijn gezicht, hals en nek gaan in protest! Het is een echte rot aandoening en voor mij persoonlijk soms echt deprimerend. Ik vind dit soort artikelen/blogs erg fijn om te lezen, jullie maken het bespreekbaar en bekend. Tegenwoordig is uiterlijk de norm en dat is best jammer. Ik weiger overigens make-up. Ik draag geen foundation dit omdat ik het niet mooi vind. Wellicht zou het mij helpen dat mijn rode huid dan minder zichtbaar is, maar dan nog voel ik het gloeien en branden. Liefs Loraine.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *