Smeren, smeren, en nog eens smeren

Zo rijkelijk als velen parfum opspuiten, of na het douchen bodyolie opsmeren, zo zunig is men met zonnebrand. Terwijl we inmiddels genoeg weten over de schade die de zon aanricht aan je huid, met jaarlijks bijna 50.000 gevallen van huidkanker.

Smeren, smeren, smeren: we blijven het zeggen, hoor. Ik betaalde de prijs voor de uren die ik heb liggen zonnebaden zonder me goed en regelmatig in te smeren. Gelukkig heb ik er alleen een litteken op mijn rug aan overgehouden; de huidarts heeft de ‘foute moedervlek (een melanoom) en een flink stuk huid eromheen vakkundig weggesneden.

Monique en ik stonden beiden vooraan de rij toen de moedervlekken werden uitgedeeld. We hebben er een gewoonte van gemaakt om elkaars vlekken regelmatig te checken. Nu er opnieuw zomers weer in aantocht is, leek het ons een goed moment om het zonnebrand smeren weer eens onder de aandacht te brengen.

 

Welke factor moet je smeren?

Het KWF adviseert voor elk huidtype minstens factor 15. Alleen de zeer lichte huid en kinderen moeten minstens een factor 30 gebruiken. Factor 50 is niet nodig; het beschermt amper beter dan factor 30 en zorgt eerder voor een schijnveiligheid, waardoor mensen minder vaak smeren dan nodig is.

 

Hoe vaak moet je smeren?

Welke factor je ook gebruikt, als je in de zon zit smeer je je om de twee uur opnieuw in. Waan je niet veiliger omdat je een hoge factor gebruikt, de bescherming neemt na twee uur in rap tempo af. Zweet je veel of heb je gezwommen, droog je dan af en breng opnieuw zonnebrand aan. Blijf daarnaast uit de zon tussen 11.30 en 15.00.

 

Hoeveel moet je eigenlijk smeren?

Niet alleen hoe vaak je smeert is belangrijk, ook hoe veel zonnebrand je opsmeert telt.

Allergy Certified schreef laatst dat Europese dermatologen het erover eens zijn dat een volwassen persoon met een gemiddelde bouw ongeveer 40 ml per smeerbeurt nodig heeft. Dat zijn twee flinke handen vol. Als jij regelmatig zonnebaadt en je doet met één fles zonnebrand een hele zomer, dan doe je dus echt iets verkeerd.

Vaak en veel smeren, dus. Dermatologen, het KWF en andere experts raden eigenlijk gewoon af om te zonnebaden. Niet alleen omdat je huid er sneller door veroudert (en dat zijn geen rimpels die je ‘wegstrijkt’ met een duur potje antirimpelcrème). Uren bakken op het strand is zelfs met de juiste producten ongezond voor je huid, dat blijkt wel uit het schrikbarend hoge aantal gevallen van huidkanker.

 

Lees hier hoe je je moedervlekken kunt nakijken volgens Stichting Melanoom.

 

Wat moet je smeren?

Let op een verpakking op zonnefactor én op de ingrediënten. Let goed op wat voor zonnefilters er gebruikt worden. En als je dan toch die ingrediëntenlijst loopt uit te pluizen, kijk dan ook of er veel parfums, aroma’s, essentiële oliën en andere geurstoffen zijn toegevoegd. Deze stoffen reageren met de zon en kunnen allergie en pigmentvlekken veroorzaken.

 

Is smeren het enige wat beschermt in de zon?

Zeker voor kinderen en sporters is het verstandig UV-werende kleding aan te schaffen. Die staat gelijk aan smeren met factor 50. Gewone kleding beschermt ook wel, maar niet zo goed: donkere kleuren beschermen als een factor 15, lichtere kleuren of natte kleding voor minder.

Ja, het is geen fabel: ook in de schaduw kun je verbranden. Trek dus iets aan of smeer je goed in als je onder een parasol een boekje wilt lezen of gaat slapen.

 

Wat kan ik nog meer doen om mijn huid te beschermen?

Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om huid(schade) te beperken:

  • Drink veel water
  • Hydrateer je huid na het zonnen met een lekkere Moisturizer
  • Scrub je huid niet (ook niet als je vervelt)
  • Gebruik omega-3, je verhoogt daarmee de UV-drempel zodat je minder snel verbrandt. Daarnaast remt het de celdeling van beschadigde cellen. Zie dit niet als een reden om langer in de zon te zitten ;)
  • Hou je zonnekennis up-to-date

En geniet er ook een beetje van. Een beetje zonneschijn is goed voor de mens en het humeur!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *