Wat is purging en is het wel goed voor mijn huid?

Purging is een opruimreactie van de huid op een nieuw product dat je gebruikt. Je huid gaat door het product meteen in de detoxstand, wat juist de bedoeling kan zijn. Maar hoe weet je wanneer de reactie van je huid door purging komt en wanneer door een irritatie of allergie? Hieronder leggen we je uit wat purging inhoudt en hoe je het herkent.

Vroeger had ik veel last van rosacea. Ik probeerde van alles om mijn huid te kalmeren en te verbeteren. Bacteriedodende crèmes uit China, chemische peelings, laserbehandelingen, noem maar op. Zodra ik weer een product tegenkwam dat beloofde mijn gevoelige huid te herstellen, probeerde ik het.

Van sommige producten werd mijn huid na het aanbrengen pijnlijk, branderig en rood. Ik zei dan tegen mezelf dat ik moest doorzetten, maar na twee dagen gaf ik het op. De pijn was te groot, het zag er te heftig uit, of er stond een belangrijke afspraak in de agenda. Ik kon toch niet met zo’n gehavend gezicht een presentatie geven of op date?

Nu we met Squalan al jaren samenwerken met dermatalogen en andere huidspecialisten weet ik dat die instantreactie op een crème of lotion verschillende oorzaken kan hebben. Irriterende ingrediënten kunnen het huidprobleem juist triggeren in plaats van oplossen. Zeker op parfum en parabenen kan je huid meteen reageren met roodheid, pukkeltjes of een branderig gevoel. Ook al kies je een product speciaal voor de gevoelige huid, dan nog zitten er vaak veel irriterende stoffen in, helaas.

Maar soms kan de reactie van je huid (droogheid, schilfers, pukkeltjes, puistjes) een soort zelfzuiverende reactie zijn. Dat noemen we ‘purging’.

 

Wat betekent purging?

Purging betekent zuiveren, het zuiveren van de huid in dit geval. Je kunt het zien als een detox: je huid gaat in de opruimstand en probeert alle ‘troep’ eruit te gooien. Je kunt dan tijdelijk een droge of schilferige huid krijgen of meer puistjes, pukkeltjes of bultjes. Na een paar weken trekken ze weer weg. Het betekent dat het nieuwe product juist goed werkt en de huid aanspoort om te herstellen.

 

Hoe weet je of je huid aan het detoxen is of dat het een allergische reactie of huidirritatie is?

Je wil natuurlijk weten of de nieuwe pukkeltjes een negatieve reactie zijn op je nieuwe product of dat het een detox reactie is en je daarna juist een mooiere huid zult hebben. Het grote verschil is dat de purging pukkeltjes vanzelf over gaan na een paar weken (4 tot 6 weken volgens dermatologen) en pukkels die een reactie zijn op het product niet. Maar ook dit weet je pas na een paar weken.

 

Maar je kunt toch niet elk product eerst 28 dagen uittesten?

Dat lijkt me inderdaad geen efficiënt plan. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je naar kunt kijken om te voorspellen of je huidreactie purging is of niet.

Purging gebeurt vooral bij ingrediënten die de celvernieuwing van de huid versnellen. De huid vernieuwt zichzelf elke 28 dagen. De epidermis (buitenste laag van de huid) verliest dode huidcellen en vernieuwt ze met nieuwe. Wanneer je producten gebruikt die dat proces versnellen kun je een soort detoxreactie krijgen in de vorm van te veel aan talg, huidschilfers, puistjes en mee-eters. Je kunt dus aan de ingrediënten van een product zien of je huid er een purge-reactie op kan krijgen.

 

Bij welke ingrediënten is het waarschijnlijk purging?

Purging ontstaat dus vooral bij ingrediënten die de celvernieuwing kunnen versnellen, zoals vitamine A, vitamine C en zure peelings. Wij adviseren om producten die deze ingrediënten bevatten altijd in overleg met een specialist te gebruiken zodat je de juiste dosering gebruikt. Als je huid reageert op deze producten is het waarschijnlijk purging. Dat is even vervelend maar je krijgt er meestal een mooiere huid voor terug. Zijn wij voorstanders van deze ingrediënten en peeling methodes? Niet echt, wij denken dat je de huid ook op een mildere manier kunt herstellen en verbeteren.

 

Bij welke ingrediënten is het waarschijnlijk een huidirritatie?

Ingrediënten die vaak huidirritatie veroorzaken zijn:

  • parfum (etherische oliën, essentiële oliën, linalool, aroma)
  • parabenen
  • alcohol
  • (de meeste) chemische zonnefilters

Producten met deze ingrediënten zijn sowieso niet echt goed voor je huid. Al reageert je huid er nu niet op, de irriterende stoffen versnellen het verouderingsproces van je huid. Ook kun je er na een tijdje alsnog allergisch voor worden, dit heet chronisch contacteczeem.

 

Kunnen Squalan-producten de huid irriteren of voor purging zorgen?

We selecteren onze ingrediënten altijd op huidvriendelijkheid. Alle ingrediënten worden onderzocht en goedgekeurd door de toxicologen en dermatologen van Allergy Certified. Dit betekent dat onze producten (en ingrediënten) geen allergische reactie veroorzaken.

De squalaan in onze producten staat er al eeuwen om bekend dat het de huid herstelt, versterkt en verbetert. Er zijn wetenschappelijke tests gedaan met onze squalaan waarin bewezen is dat deze plantaardige olie de celvernieuwing van de huid versnelt op een huidvriendelijke manier.

 

Wetenschappelijke tests bewijzen: squalaanolie versnelt celvernieuwing

Er werden met een speciale inkt tijdelijke tatoeages gezet op de bovenarm van een 100 testpersonen. Bij de controlegroep was de tatoeage pas na 28 dagen helemaal weg – de tijd die de huid onder normale omstandigheden nodig heeft om te vernieuwen.

De andere groep bracht dagelijks squalaan aan op de tatoeage. Bij deze groep was de tatoeage na 21 dagen al niet meer zichtbaar. Ook horen we mooie resultaten van klanten die onze producten op dichte wondjes, littekens en tatoeages aanbrengen. Zij zien hun huid sneller en mooier genezen.

Squalaan versnelt dus dus de celvernieuwing. Het is een minder ‘agressieve’ vorm van celvernieuwing dan bijvoorbeeld een peeling met vitamine A of C, waardoor purging zelden voorkomt. Het gebeurt echter wel eens dat mensen de eerste 7 tot 14 dagen last hebben van een droge huid of van pukkeltjes. Purging kan dus ook ontstaan bij het eerste gebruik van producten met 100% plantaardige, allergeenvrije producten als Squalan Pure of Squalan Moisturizer, maar het is zeer zeldzaam. Hoor jij bij de 2% van de mensen waarbij dat gebeurt? Hopelijk hebben we je met dit blog kunnen geruststellen, anders kun je ons altijd bellen, mailen of appen. We zullen je dan goed begeleiden bij de verzorging van je huid. Purging is een onschuldig, tijdelijk proces dat zal resulteren in een gladdere, gezonde en stralende huid.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *