Leuk die sproetjes…of niet?

Sproetjes, moedervlekjes: het zijn meestal onschuldige pigmentvlekjes. Meestal. Elk jaar krijgen zo’n 50.000 mensen te horen dat ze een vorm van huidkanker hebben. Een schrikbarend hoog cijfer – huidkanker is dan ook de meest voorkomende soort kanker.

Juist daarom is het zo belangrijk dat je goed voor je huid zorgt en goed op je huid let. Huidkanker wordt vooral veroorzaakt door de zon en door de zonneschade die je gedurende je leven hebt opgelopen. Smeer je dus altijd goed in met zonnebrandcrème met minstens factor15. Check je huid elke maand op moedervlekken en andere ‘gekke’ of nieuwe plekjes, zodat je een melanoom of andere vorm van huidkanker op tijd herkent.

 

ABCDE-methode voor het herkennen van een foute vlek

Stichting Melanoom gebruikt de ABCDE-methode voor het herkennen van een melanoom:

  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
  • Border: De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
  • Colour: De (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
  • Diameter: De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
  • Evolving/verandering: De (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

herken je moedervlek, Squalan

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Ik was voor Squalan in Amerika toen ik een moedervlek ontdekte die er anders uitzag dan de rest. De badkamer in het hotel had twee spiegels, waarmee ik zowel mijn voor- als mijn achterkant kon bekijken.

Terwijl ik waarschijnlijk keek of mijn taille smaller was geworden of mijn billen gespierder, zag ik ineens dat één van de vele moedervlekken op mijn rug er anders uitzag. Niet vies of supergroot, maar wel anders. Ik belde mijn moeder en zij maakte een afspraak voor me bij de dermatoloog.

 

Naar de dermatoloog

Zodra ik terug was in Nederland, kon ik er terecht. De huidarts zag het meteen. De moedervlek zag er niet heel ‘eng’ uit zoals je zou verwachten bij een ‘foute’ vlek, maar was rood, bruin en donkerbruin van kleur. De randen waren niet mooi rond maar een beetje grillig.

Het was een kleine moedervlek, nog geen 1,5 centimeter doorsnede, maar de arts sneed de moedervlek extra ruim weg voor het geval het een melanoom zou zijn. Hij stuurde de moedervlek op naar het lab.

 

Melanoom weggesneden

Een week later werd ik gebeld dat ik terug moest komen. Het was inderdaad een melanoom. Huidkanker. De arts wilde voor de zekerheid de plek nog iets ruimer uitsnijden. Gelukkig was het daarmee klaar. De enige herinnering aan de moedervlek is een flink litteken op mijn rug.

Ik leerde hiervan dat zelfs ik, met al mijn kennis van het lichaam en de huid, niet precies wist hoe een ‘foute moedervlek’ eruit ziet. Ik dacht dat een melanoom er vies of ontstoken uit zou zien, maar dat is niet zo.

Bekijk elke vlek op je lijf goed en houd het ABCDE-rijtje erbij. Kijk ook eens goed naar onderstaande foto en vergelijk je eigen moedervlekken en sproeten met die op de foto.

 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je kunt niet alle vlekken op je lichaam zelf onderzoeken. Zeker voor die op je rug heb je hulp nodig van je partner, een huisgenoot of je huisarts. Laat ook hen bovenstaande foto zien en vertel ze over de ABCDE-methode.

Controleer jezelf regelmatig. Of je nu veel of weinig moedervlekken hebt, huidkanker komt voor bij elk huidtype, al heeft de lichtere huid de grootste kans. Bescherm je huid het hele jaar door tegen de zon, zowel om huidkanker als om huidveroudering te voorkomen. Je ziet wellicht nu geen probleem, maar hier geldt zeker: de rekening komt later.

Let ook extra op bij je kinderen, de kans op het krijgen van een melanoom is een stuk groter als je in je jeugd verbrand bent.

Foto credits: www.stichtingmelanoom.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *