Samirah is lief voor zichzelf, jij ook?

Wie zijn eerste stappen richting het spirituele pad zet, komt al snel woorden als: liefde, compassie en verbondenheid tegen. Abstracte woorden waaraan iedereen zo zijn eigen betekenis geeft. De laatste jaren heb ik mij steeds meer verdiept in wat een woord als ‘compassie’, of zoals ik het noem, ‘zelfliefde’ nou betekent voor mij. Toch bleef het altijd een ver van mijn bed show. Want wat betekent zelfliefde nou echt? Hoe ziet dat eruit? Hieronder heb ik kort een aantal concrete acties beschreven die jij kunt toepassen om liever voor jezelf te zijn. Zelfliefde dus.

 

Je eigen beste vriendin

Wanneer ben je eigenlijk lief voor jezelf? Door bijvoorbeeld niet boos te worden op jezelf wanneer je een kop koffie omgooit. Of wanneer je niet boos wordt wanneer je voor de honderdste keer je sleutel bent vergeten. Je bent echt niet de enige. En je bent je sleutel zeker weten niet vaker vergeten dan ik. Ik denk dat ik inmiddels een plek verdien in het Guinness book of records. Om dit goed onder de knie te krijgen, helpt het om jezelf af te vragen hoe jij zou reageren als jouw beste vriendin zoiets zou overkomen. De kans is groot dat je veel vriendelijker zou reageren als het je beste vriendin overkwam, waarom dan niet naar jezelf? Fouten maken mag. Zie het als cursusgeld voor een nieuwe les. Je sleutel voor de zoveelste keer thuis vergeten leert je misschien uiteindelijk om een reservesleutel bij de buurvrouw achter te laten, of je sleutel aan de binnenkant van de voordeur te hangen.

 

Kies voor jezelf

Hoe vaak doe je niet iets omdat je bang bent wat de ander wel niet van je denkt? Je hebt vast wel eens iemand voorbij horen lopen of fietsen die schaamteloos met zijn of haar muziek mee zingt. Mooi of vals, dat maakt niet uit. Diegene heeft zin om te zingen en zingt! Het gebeurt niet vaak dat ik zo’n iemand tegenkom, maar die keren dat het gebeurde, glimlachte ik van oor tot oor. Dus draag die foute kersttrui. Ja, ook nog in januari als jij die trui wilt dragen.

 

Tijd voor jezelf

Het lijkt een inkoppertje, tijd voor jezelf. Tijd maken om even niets te moeten, een hele dag niets plannen en kijken waar je zin in hebt. Uitslapen, koffiedrinken en je favoriete tijdschrift lezen of je kledingkast reorganiseren. Wat het ook is, neem er de tijd voor en doe eens één ding tegelijk met al je aandacht. Ga eens een dag of middag offline. Je staat versteld van hoeveel tijd je over hebt.

 

Zorg voor jezelf

Lief zijn voor jezelf betekent ook om toch te gaan sporten, zelfs wanneer je mentaal moe bent. Even een half uur je hoofd leeg maken, en bewegen is ontzettend goed voor je. Eveneens als gezond eten, voldoende water drinken, uitgebreid in bad etc. Hoe vanzelfsprekend het ook klinkt dat gezond eten goed voor je is, ook dit is een vorm van zelfliefde.

Bovenstaand een aantal ideeën om je op weg te helpen. Ook voor mij is het een continu proces waarbij ik steeds meer leer. Zodra ik weer nieuwe tips heb, deel ik deze met jullie.

One reply on “Samirah is lief voor zichzelf, jij ook?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *