Zes slaapverwekkende tips om je huid te doen stralen

Slapend rijk worden is een fabel, maar slapend mooier worden: dat kan wel. Voldoende slaap doet wonderen voor je huid. Hoe werkt dat precies? En wat kun je doen om die broodnodige uren slaap te pakken? Squalan sloeg een schoonheidsslaapje over om dit voor je uit te zoeken.

 

Waarom is slaap zo belangrijk?

Acht uur slapen: je zou willen dat het elke nacht lukt. Je voelt je dan lichamelijk en geestelijk fit, en je ziet er fris en fruitig uit. Dat laatste komt vooral omdat je huid veel baat heeft bij goed slapen.

Goede nachtrust:

 • voorkomt rimpels
 • boost de bloedtoevoer naar je huid en voorkomt een doffe teint
 • laat je ogen stralen en voorkomt rode ogen
 • zorgt ervoor dat verzorgingsproducten beter worden opgenomen

 

Wat gebeurt er in mijn huid als ik slaap?

Terwijl jij ligt te dromen, doet je lichaam herstelwerkzaamheden. Het repareert cellen en maakt bijvoorbeeld collageen aan. Collageen is een stof die ervoor zorgt dat het bindweefsel van je huid stevig blijft. Het houdt de boel bij elkaar en voorkomt verzakkingen. Je huid blijft er jong en veerkrachtig door. Een tekort aan slaap geeft het lichaam dus weinig hersteltijd. Als je maar vijf uur slaapt kan dat leiden tot wel twee keer zoveel fijne lijntjes als wanneer je zeven uur slaapt.

Je huid verliest in de nacht meer vocht dus het is goed om een goed hydraterend verzorgingsproduct aan te brengen voordat je gaat slapen. Kies een product met zo min mogelijk ingrediënten, zodat de natuurlijke processen niet verstoord worden. De Squalan Moisturizer  is puur natuur en houdt je huid de hele nacht gehydrateerd. Drink zodra je wakker bent een glas lauwwarm water (eventueel met wat citroensap) om je lichaam ook van binnenuit weer te hydrateren.

 

Slaaptekort is ook funest voor je haar

Wist je dat je slaaptekort ook haaruitval, gebroken en slap haar veroorzaakt? Als je weinig slaapt, hapert je doorbloeding en daarmee de bloedtoevoer naar je haarfollikels. Ze krijgen dan niet de voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die ze nodig hebben.

 

Hoeveel slaap is genoeg?

Er zijn uitzonderingen, maar de meeste volwassenen hebben zeven à acht uur slaap nodig. Naarmate je ouder wordt kun je met wat minder toe. Als je ongezond leeft, heeft je lichaam ’s nachts meer tijd nodig om zich te herstellen.

 

Ik wil wel slapen, maar mijn vriend snurkt zo

Mensen die last hebben van het slaapgedrag van hun partner missen gemiddeld twee uur slaap per nacht. Snurken is een bekend probleem, maar getrek aan het dekbed door de zich omdraaiende partner is de meest voorkomende ergernis. Gelukkig is daar een oplossing voor: ieder z’n eigen dekbed. Of je gooit je partner eruit. 😉

 

Ik kan de slaap nooit vatten, wat nu?

Soms doe je alles goed en kun je alsnog de slaap niet vatten. 20% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft problemen met slapen. (bron: CBS)

We hebben zes slaapverwekkende tips voor je:

 

Tip 1: zet de verwarming uit en je raam open

Slecht slapen wordt vaak veroorzaakt door een te warme slaapkamer en een muffe lucht. Zet net voor het slapen de verwarming laag of uit en het raam open. Door de warmte die er nog hangt val je makkelijk in slaap en dankzij de frisse lucht word je ’s nachts niet wakker.

 

Tip 2: geen schermpjes een uur voor het slapen

Een grote boosdoener van slecht slapen: je mobiele telefoon. Het licht van het scherm onderdrukt je slaap en ontregelt je biologische klok. Leg die telefoon op tijd weg ’s avonds. Binnen een paar dagen zal je opvallend beter slapen.

 

Tip 3: gebruik oordopjes of een slaapmasker

Zodra je uit je diepe slaap komt, ben je weer gevoelig voor licht en geluid. Woon je naast een drukke weg of heb je geen verduisterende gordijnen? Probeer dan eens oordopjes of een slaapmasker. Het kan je zo maar twee uur extra slaap opleveren.

 

Tip 4: een kopje thee

Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden als het donker wordt. Melatonine is verkrijgbaar als pilletje, maar bij de drogist kun je ook melatoninethee vinden. Ook kamille en lavendel staan bekend om hun kalmerende eigenschappen. Een kopje thee voor het slapengaan: klinkt dat niet heerlijk rustgevend?

 

Tip 5: haal je wekker uit het zicht

Als je ’s nachts wakker wordt, vraag je dan niet af hoe laat het is. Je gaat je alleen maar opwinden over het feit dat het 03.30 uur is, en dan is het moeilijk om weer in slaap te komen. Denk er niet over na; hoe meer je over nadenkt, hoe vaker je ’s nachts op dat tijdstip wakker gaat worden. Dus zet je wekker uit beeld en tune in op je ademhaling. Die is heerlijk rustig… drijf maar weer weg op die wolk…

 

Tip 6: voorkom gepieker

Piekeren is een veelvoorkomende klacht van mensen die slecht slapen. ’s Nachts zijn problemen groter en levendiger dan overdag: trap er niet in. Schrijf voordat je gaat slapen alle problemen en uitdagingen waar je voor staat en zeg tegen jezelf: morgen ga ik hier mee verder, vannacht slaap ik heerlijk. Als je de helende werking van schrijven nog verder wilt uitbuiten, schrijf dan ook elke avond vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Het licht schijnen op de positieve dingen in je leven, laat minder ruimte over voor de ellende. En vergeet niet: alles is tijdelijk.

 

Welterusten!

2 replies on “Zes slaapverwekkende tips om je huid te doen stralen

 • Marianne van Santvoort

  Hoi,

  weer een interessant product om uit te proberen, want mijn huid voelt idd trekkerig na schoonmaakreiniging. Me ook altijd afgevraagd of dat nou allemaal wel zo goed (en nodig) is.
  Het is alleen heel jammer dat jullie er geen spetterende actie van maken qua prijs, zodat je eerder geneigd bent om het uit te gaan proberen (ik althans, met een smalle beurs…)…..en daarna niet meer anders wil???

  Is misschien een goede tip?;-)

  Groetjes en veel succes! Mooie zondag gewenst,

  Marianne
  Eindhoven
  ps tijdens het invullen van onderstaande persoonlijke gegevens, wordt na het invullen van mijn emailadres aangegeven dat het geen geldige url is…..Ik werk er echter al jaren mee en verdien er mijn brood mee..;-)
  Het gaat om http://www.pronckkaemer.nl

  Beantwoorden
  • Squalan

   Hai Marianne, bedankt voor je reactie, wij denken ook dat je niet te vaak moet reinigen (1x per dag is prima). Je kunt de Cleanser uit proberen in kleinere verpakking maar wees gewaarschuwd daarna wil je nooit meer anders 😉https://squalan.com/product/cleanser-travel/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *