Is natuurlijke cosmetica beter dan synthetische?

Natuurlijk, plantaardig, biologisch, vegan: allemaal termen die een veilig gevoel oproepen. Maar is dat terecht? Zijn synthetische ingrediënten minder goed of zelfs slecht voor je huid?

Cosmetica-ingrediënten kunnen synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Synthetische ingrediënten zijn door de mens gemaakt, natuurlijke ingrediënten komen uit de natuur. Je zou denken dat cosmetica met enkel natuurlijke ingrediënten per definitie beter is voor je huid, maar dat is helaas niet altijd zo.

 

Ook natuurlijke stoffen kunnen de huid irriteren

Helaas, ook moeder natuur creëert stoffen waar je huid niet tegen kan. Neem bijvoorbeeld parfum. Parfum is één van de bekendste irriterende, synthetische stoffen (allergenen). Veel mensen denken dat ze veilig zijn als ze een huidverzorgingsproduct kiezen met een natuurlijke parfum, zoals een natuurlijk aroma of essentiële (etherische) oliën. Ook geurstoffen als linalool, limoneen en geraniol komen uit de natuur. Helaas kun je door al deze natuurlijke parfumvarianten last krijgen van huidirritaties en andere allergische reacties.

 

Natuurlijke, niet-irriterende cosmetica bestaat wel

Je moet dus goed letten op de ingrediëntenlijst, ook al staat er op de verpakking ‘natuurlijk’ of ‘plantaardig’ of zoiets. Er bestaan wel huidverzorgingsproducten die 100% natuurlijk zijn én geen allergenen bevatten. Ons eigen merk Squalan, bijvoorbeeld. Maar je kunt dus niet blindelings vertrouwen op de term ‘natuurlijk’. Dat is geen officiële, beschermde term; elke cosmetica-producent kan die op zijn eigen manier gebruiken en mag de term ook gebruiken als er maar een klein percentage natuurlijke of plantaardige stoffen in zit.

natuurlijke huidverzorging | squalan

Zijn conserveermiddelen per definitie slecht?

Al zijn wij geen fan van parabenen (conserveermiddelen) omdat ze de huid kunnen irriteren, sommige producten hebben wel conservering nodig. Als ergens water in zit is het vatbaar voor schimmels en bederf. Dat is ook slecht voor je huid.

Veel natuurlijke oliën kunnen zonder conservering. Let dan wel op voor oxidatie en het ranzig worden van de olie. Bewaar een huidolie op een donkere plek en in getint of frosted glas.

 

Dus wat moet je kiezen?

Niet alle synthetische ingrediënten zijn slecht en niet alle natuurlijke ingrediënten zijn goed. Hier schiet je natuurlijk weinig mee op, want hoe weet je dan waar je op moet letten?

Als je voor natuurlijk kiest, let dan op dat je ook echt 100% natuurlijk of plantaardig kiest en dat je je niet in de maling laat nemen. ‘Bevat natuurlijke ingrediënten’ kan betekenen dat er 3% natuurlijke stoffen inzitten, en de rest synthetisch.

Let vooral op met geuren in natuurlijke cosmetica – die zijn irriterend en dienen vaak alleen om minder aantrekkelijke geuren van natuurlijke grondstoffen te verbloemen. Geuren zonder allergene stoffen bestaan niet! Kies voor huidverzorging bij voorkeur parfumvrije varianten, lekker ruikende crèmes bevatten altijd parfum.

 

Is er een keurmerk voor cosmetica en huidverzorging zonder allergenen?

Om een ingrediëntenlijst te snappen moet je scheikunde gestudeerd hebben, grappen wij weleens. Niet te doen, al die termen! Gelukkig zijn er betrouwbare keurmerken, zoals Allergy Certified. Zij certificeren producten die veilig zijn voor elk huidtype, ongeacht of het product natuurlijke of synthetische stoffen bevat. Als het maar veilig is, ook voor de zeer gevoelige huid.

 

Zitten er in Squalan-producten synthetische stoffen?

Bij Squalan kiezen we altijd voor 100% natuurlijke ingrediënten (in de Sun) en 100% plantaardige ingrediënten (in onze overige producten). Zo lang we uit de natuur de stoffen kunnen halen die onze huid goed verzorgen én anti-aging zijn, geven we daar de voorkeur aan. Onder de voorwaarde dat onze ingrediënten huidvriendelijk zijn: ze moeten goedgekeurd zijn door de toxicologen van Allergy Certified, zodat we zeker weten dat er geen allergenen (irriterende stoffen) in zitten.

Kies wat voor jou goed voelt en kijk daarbij altijd naar huidvriendelijkheid. Laat je niet misleiden door wat er op de verpakking staat – ze beloven vaak meer dan ze waarmaken.

 

Lees ook ons blog over deze twee dubieus gebruikte termen in cosmeticaland: dermatologisch getest en hypoallergeen

2 replies on “Is natuurlijke cosmetica beter dan synthetische?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *