Wat betekent hypoallergeen?

Hypoallergeen: de term wordt veel gebruikt. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Zijn hypoallergene producten veilig voor mensen met een gevoelige huid? Zitten er geen allergenen in? Squalan zocht het uit. Hypoallergeen is een term die vaak gebruikt wordt op verpakkingen van huidverzorging, wasmiddel en handzeep. Hij is waarschijnlijk bedacht door een slim marketingbureau – de term klinkt heel gewichtig maar betekent eigenlijk weinig. Want minder allergenen betekent niet dat er géén allergenen in zitten.

 

Waar komt de term hypoallergeen vandaan?

Hypo betekent ‘minder’ in het Latijn. Een allergeen is een stof die allergische reacties oproept bij mensen. Hypoallergeen betekent dus dat er ‘minder’ stoffen in een product zitten waar je allergisch op kunt reageren.

 

Wat zijn hypoallergene producten?

Hypoallergene producten zijn producten waar minder allergenen in zitten. Maar de vraag is dan: minder dan wat? Stel, een fabrikant verkoopt twee producten: een shampoo met acht allergene ingrediënten en een shampoo met vier allergene ingrediënten. De laatste variant is voor de fabrikant hypoallergeen: het bevat namelijk minder allergene stoffen dan de eerste shampoo. Dit betekent echter niet dat het product vrij is van allergenen. Je huid kan dus nog steeds net zo goed een allergie ontwikkelen op één van de ingrediënten. Tot voor kort werd de marketingclaim ‘hypoallergeen’ te pas en te onpas gebruikt op verpakkingen. Mensen denken dan vaak dat het product automatisch geschikt is voor een gevoelige huid en dat het veilig is. Helaas.

Het vrij gebruik van de term hypoallergeen is nu verboden

Sinds juli 2019 mag de term hypoallergeen niet meer zomaar gebruikt worden. Het is nu wettelijk verboden om ‘hypoallergeen’ op een verpakking te zetten als een product allergenen bevat. Alleen producten die bewezen allergeenvrij zijn (zoals producten met het Allergy Certified-keurmerk) mogen de claim gebruiken.

Let wel op, want er is altijd een overgangsperiode waarin fabrikanten de tijd krijgen om hun verpakkingen aan te passen. Kies daarom voor producten met het Allergy Certified-logo, dan weet je zeker dat er geen allergene stoffen in zitten.

 

Is Squalan hypoallergeen?

Alle Squalan-producten zijn gecertificeerd door Allergy Certified. Dit betekent dus niet dat er minder allergene stoffen in zitten: er zitten helemaal geen allergenen in. Bij Squalan werken we al in het ontwikkelingsstadium van een nieuw product samen met Allergy Certified. Zo weten we zeker dat onze producten zacht, verzorgend én huidvriendelijk zijn. Squalan is veilig te gebruiken door mensen die al allergisch zijn voor welke stof dan ook en door iedereen die het risico wil vermijden een allergische reactie op cosmetica te ontwikkelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *