Schadelijke stoffen in cosmetica: welke zijn dat?

Volgens de laatste cijfers heeft 27% van de Europeanen een allergie voor bepaalde ingrediënten in cosmetica. Je denkt je huid te verzorgen en eindigt met een huidkwaal… wat een ellende! Welke stoffen zijn de boosdoeners? Hoe kies je cosmetica en huidverzorgingsproducten die géén allergie veroorzaken?

Contactallergie en allergische reacties zoals uitslag en eczeem zijn een groeiend probleem. Vroeger was het nog een ‘ouwevrouwenziekte’ die ontstond door een leven lang parfum sprayen op de huid. Tegenwoordig kampen zelfs jonge kinderen met chronische huidaandoeningen als gevolg van een ontwikkelde allergie. Als je eenmaal gevoelig bent voor een stof (gesensibiliseerd, heet dat) kom je er nooit meer vanaf. Terwijl de meeste allergieën te voorkomen zijn, door uit de buurt te blijven van allergene ingrediënten.

 

Zitten er echt schadelijke stoffen in cosmetica?

De regelgeving in Europa voor cosmetica-ingrediënten wordt steeds strenger, gelukkig. In Europa zijn er al meer ingrediënten verboden dan in bijvoorbeeld Amerika. Er blijft echter veel te doen rond bijvoorbeeld parabenen en parfum – die zijn toegestaan, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat ze hormoonverstoorders zijn. Ook naar zonnefilters is nog veel onderzoek gaande.Ook de Consumentenbond schreef een interessant artikel over ingrediënten in cosmetische producten.

Is er een lijst van alle schadelijke stoffen in cosmetica?

In Europa mag je ervanuit gaan dat er geen gevaarlijke stoffen in cosmetica zitten. Er zijn echter wel nog een aantal dubieuze ingrediënten toegestaan en ingrediënten die bekend staan als allergenen. De Deense organisatie Allergy Certified werkt nauw samen met toxicologen en dermatologen op hoog Europees niveau die toegang hebben tot de laatste onderzoeken of hierbij betrokken zijn. Zij beheren een lijst van de cosmetica-ingrediënten die je liever wil vermijden.  Squalan volgt deze lijst – handig als we zeker willen weten dat een stof niet schadelijk is en ook geen allergeen is.

 

Handig! Een lijst met alle schadelijke ingrediënten in cosmetica. Je vindt ‘m hier >>>

 

Bevat Squalan schadelijke stoffen?

Nee. Alle Squalan-producten zijn gecertificeerd door Allergy Certified en bevatten dus geen schadelijke stoffen en ook geen dubieuze stoffen waar de huid op kan reageren. Wij werken al in het ontwikkelingsstadium van een product samen met Allergy Certified zodat we zeker weten dat onze producten verzorgend, zacht én huidvriendelijk zijn.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *