Geuren: hoe schadelijk zijn parfums en wierook?

Tot drie jaar geleden was ik een echte wierooklover. Mensen vonden het bij mij thuis altijd erg zen ruiken, als in een sauna. Of, zoals ik het zelf noemde, in “mijn eigen tempel”. Ik vond de geur van wierook heerlijk en ontspannend. Ik hield sowieso van geuren. Een extra schepje wasmiddel, wasverzachter, lekker ruikende huidverzorging, parfums: voor elke stemming had ik een luchtje.

 

Zwangere vrouwen kunnen slecht tegen geuren

Mijn liefde voor geuren eindigde toen ik vier  jaar geleden zwanger werd. Ik kon geen geur meer velen. Negen maanden lang verbande ik alle wierook en parfum uit mijn huis.

Met geuren werkt het net als met zout in je eten; je went er snel aan waardoor je steeds meer gebruikt. Na negen maanden weinig tot geen parfum was ik ‘afgekickt’ en werd ik gek van visite met bedwelmende hoeveelheden parfum. Eigenlijk wilde ik ook niet te veel geur in de buurt van mijn baby. Als het bij mij al zo heftig binnenkwam, hoe moest dat zijn voor zijn tere longen?

 

Wierook bevat giftige stoffen

Ik ben nog steeds zuinig met geuren. Niet alleen omdat ik ze heftig vind, maar ook omdat ik nu veel meer weet dan toen. Wierook, geurkaarsen, parfums: ze kunnen heerlijk zijn, maar ook schadelijk. Uit onderzoeken komt steeds vaker naar voren dat in de fijnstof die vrijkomt bij de verbranding van wierook kankerverwekkende stoffen kunnen zitten als benzeen, formaldehyde en naftaleen.

Geurstoffen in huidverzorging en cosmetica kunnen huidirritatie, huidveroudering of uitdroging veroorzaken. Parfums of etherische oliën zijn niet goed voor je huid en voegen niks toe. Want zeg nou eerlijk: is het echt nodig dat je mascara lekker ruikt?

parfum vrije huidverzorging

 

Allergisch voor geuren, kan dat?

Sinds ik mijn lieve vriendin en compagnon Monique al ken reageert zij heel heftig op geuren, veel heftiger dan de meeste mensen. We stonden een aantal jaar geleden op een beurs en ze klaagde maar over sigarettenrooklucht. We verklaarden haar allemaal voor gek maar toen ik een rondje over de beurs ging lopen ontdekte ik in de hal naast, niet te zo ver bij onze stand vandaan, de rookruimte…Ook kan ze misselijk worden van bepaalde geuren en krijgt ze soms zelfs jeuk aan haar gezicht en een verstopte neus. Door veel mensen wordt dit afgedaan als “aanstelleritis” maar allergie voor geuren komt steeds vaker voor en kan soms zelf leiden tot misselijkheid, huidproblemen en astma. Wij gaan hier volgende week in een apart blok dieper op in.

 

Hoe kun je parfums verstandig gebruiken?

Natuurlijk hoef je niet geurloos door het leven te gaan. Spray je favoriete parfum op je kleding en in je haar, niet op je huid. En als je het net als ik lekker vind dat je huis af en toe naar een sauna ruikt, gebruik dan een oliebrander of waterverstuiver met een druppeltje natuurlijke etherische olie. En met het voorjaar voor de deur: haal geurende hyacinten en andere voorjaarsbloemen in huis.

Gebruik jij nog wel wierook? Ik heb nog een aantal dozen staan die ik graag naar je opstuur ;). Gebruik jij veel geuren in huis? We zijn benieuwd hoe jij hiermee omgaat.

 

One reply on “Geuren: hoe schadelijk zijn parfums en wierook?

  • Christiane de Neve

    Ik gebruik etherische oliën. Wel de positieve effecten van wat geur voor een mens kan betekenen, geen nadelen (bij veilig gebruik) die je gezondheid schaden (wat wel het geval is bij het gebruik van wierook en geurkaarten).

    Ik heb al meerdere mensen mogen begeleiden naar de wondere wereld van de natuur.

    Het leuke is. Ik combineer ze met Squalan.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *