Zonnebrandproducten bevatten UV-filters die je beschermen tegen de zon. De meeste producten beschermen je tegen UVA én UVB, en zelfs tegen de infraroodstraling van de zon. Klinkt allemaal erg veilig, maar is het dat ook? Hoe gezond zijn die, vaak chemische, filters in zonnebrandcrèmes? Hoe goed een zonnebrandcrème je beschermt tegen huid- en DNA-schade hangt af van de filters die erin zitten. Je kunt onderscheid maken tussen chemische filters en fysische (minerale) filters. Chemische filters zijn niet-natuurlijke filters en fysische filters zijn filters van natuurlijke bron, zoals zink of titanium.
Wat zijn chemische filters?
Chemische filters zoals oxybenzone, avobenzone, mexoryl, octyl methoxycinnamate of octocrylene bieden goede bescherming tegen de zon. Ze trekken snel in en laten geen witte waas achter op de huid. Maar er kleven ook nadelen aan chemische filters. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat je van sommige chemische filters (zoals oxybenzon) jeuk en eczeem kunt krijgen. Ook worden chemische filters in verband gebracht met verstoringen in je hormoonhuishouding.
Voordelen chemische filters:
- absorberen UV-straling
- worden makkelijk opgenomen door de huid en laten geen witte waas achter
- voorkomen huidveroudering en andere zonschade
Nadelen chemische filters:
- werken pas een halfuur na het aanbrengen
- trekken diep in de huid en komen zo in je bloed en in moedermelk
- kunnen huidirritatie en hormoonverstoring veroorzaken
Wat zijn fysische filters?
Fysische filters (ook wel aangeduid met minerale filters of mechanische filters) zoals zinkoxide en titaniumoxide werken net zo goed als chemische filters. Fysische filters leggen een soort laagje op de huid en weerkaatsen het licht zodat de zonnestraling de huid niet raakt.
Voordelen fysische filters:
- weerkaatsen UV-straling
- werken direct na het aanbrengen
- doordat de fysische filters op de huid blijven liggen is de kans op huidirritatie klein
- zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid
Nadelen fysische filters:
- leggen in sommige gevallen een wit laagje over de huid
Wil je zonnebrand met chemische of minerale filters, of allebei?
De onderzoeken naar de gevolgen van bepaalde chemische filters zijn tegenstrijdig. Daarom zijn deze filters nog wel toegestaan. Je smeert je dus in met een zonnebrandcrème om huidveroudering en huidkanker tegen te gaan, terwijl de chemische stoffen in de crème in je lichaam terechtkomen en waarschijnlijk ook niet gezond zijn. In veel zonnebrandcrèmes zitten zowel chemische als fysische filters. Maar wat als je een crème wilt met alleen fysische filters, waar moet je dan op letten?
Soorten fysische filters in zonnebrandcrème
In zonnebrandcrèmes worden hoofdzakelijk twee natuurlijke (fysische) filters gebruikt: titaniumdioxide en zinkoxide. Een combinatie van beide is het beste want daarmee bereik je goede bescherming tegen zowel UVA als UVB.
Nanodeeltjes in zonnebrandcrème: wat zijn het en zijn ze veilig?
Fysische filters hebben één nadeel: ze liggen op de huid en laten een witte waas achter. Hierdoor lijk je op een spook. Als je geen ‘troep’ in je lijf wil lijkt dit een klein offer, maar laten we eerlijk zijn: je wil er het liefst een beetje knap uitzien, toch? Hier is door fabrikanten iets op gevonden. Ze verpulveren de korrelgrootte van de fysische filters waardoor deze iets kleiner worden en niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor verdwijnt de witte waas. Naar het effect van nanodeeltjes op het lichaam is veel onderzoek gedaan. Sommige nanodeeltjes banen zich moeiteloos een weg door je huid en celwanden. Zo kunnen ze overal in je lichaam terechtkomen. Om dat te voorkomen wordt er om de nanodeeltjes van fysische zonnefilters een vliesje gelegd. Door deze coating kunnen de nanodeeltjes niet verder in de huid doordringen dan de bovenste laag en kun je ze veilig opsmeren.
Zitten er chemische filters in Squalan SUN?
In Squalan SUN15 en SUN30 zitten veilige, natuurlijke nanofilters (titaniumdioxide en zinkoxide). In samenwerking met de toxicologen van Allergy Certified hebben we de filters voor de SUN uitgekozen op basis van huidvriendelijkheid en veiligheid. Squalan SUN bevat geen parfums, conserveermiddelen of chemische filters – het is een natuurlijk zonbeschermingsproduct dat je uitstekend beschermt tegen verbranding en huidveroudering. Ook bevat onze formulering in tegenstelling tot veel andere natuurlijke zon producten GEEN essentiële oliën. Dit wordt vaak toegevoegd om toch een “lekker” natuurlijk geurtje aan de formulering te geven. Maar dit doet meer kwaad dan goed. De crème voelt zacht aan, is nagenoeg geurloos, smeert makkelijk uit, verzorgt de huid en laat geen witte waas achter. Squalan Sun is geschikt voor elk huidtype, ook voor mensen met een gevoelige huid. Laat de zomer maar komen!
S. Heideman
Zijn de fysische zonnefilters die jullie gebruiken voor jullie zonnebrandproducten ook beide gecoat???
Squalan
Yes, die zijn gecoat inderdaad en goedgekeurd als veilig en huidvriendelijk 😊