Beste zonnebrand voor je baby of kind? Hou hier rekening mee

Wat is de beste zonnebrandcrème voor je baby of kind? Drie tips voor optimale bescherming tegen de zon

Wanneer een kind vaak verbrandt door de zon, verdubbelt de kans op het krijgen van een melanoom (huidkanker) op latere leeftijd. Dat risico wil je je kind niet meegeven. Goede bescherming is dus belangrijk. Maar hoe bescherm je de kinderhuid tegen verbranding?

KWF Kankerbestrijding heeft een mooi ezelsbruggetje bedacht om te onthouden hoe je de kinderhuid (én je eigen huid) kunt beschermen tegen schadelijke zonnestralen: smeren, kleren, weren.

 

Smeren: leer kinderen al jong zichzelf goed te beschermen tegen de zon

Goed insmeren met zonnecrème ligt voor de hand. Toch vergeten veel ouders hun kinderen op een zomerdag ’s ochtends in te smeren. Op het strand of bij het zwembad wordt er flink gesmeerd, maar niet voor het naar school gaan. Terwijl er tijdens het speelkwartier ook in de zon gespeeld wordt.

Smeertip: veel kinderen vinden insmeren een vervelend klusje. Maak er een spelletje van. Zet met de zonnebrandcrème stippen op armen, benen en gezicht en laat je kind de stipjes met elkaar verbinden. Of vraag je kleine jou in te smeren terwijl jij hem of haar insmeert.

 

Kleren: bedek de kinderhuid met UV-werende kleding

Houd je kind echt niet van smeren? Trek hem, zeker op het heetst van de dag tussen 12 en 15u, een T-shirt aan en zet een pet of hoedje op. Kies bij voorkeur UV-werende kleding. Gewone kleding kan ook, maar kies dan voor dikkere stoffen. En een goede zonnebril voor die jonge ogen is ook geen overbodige luxe.

 

Weren: blijf uit de zon tussen 11 en 16 uur

De zonkracht is tussen 12 en 15 uur het hoogst. De kinderhuid kan dan al binnen tien minuten verbranden. Zoek daarom in die uren de schaduw op. Ga naar binnen of blijf onder een parasol. Smeer evengoed zonnebrandcrème: door weerkaatsend licht kun je op een hete dag in de schaduw ook verbranden. Wij adviseren zelfs tussen 11 en 16 uit de zon te blijven, je voelt de zon dan zelf ook al branden.

 

Kan zonnebrand een allergische reactie bij een kind/baby veroorzaken?

Aan bijna alle zonnebrandcrèmes worden chemische filters, parfums (chemisch en natuurlijk), conserveringsmiddelen en andere stoffen toegevoegd die een allergische reactie kunnen oproepen. Zeker bij kinderen, met hun gevoelige, dunne huid, moet je goed opletten met welke crème je smeert. Liever kies je een zonnebrandcrème met alleen natuurlijke, huidvriendelijke ingrediënten. Helaas zit er zelfs in speciale “kinder” zonnebrandcrèmes geurstoffen, dit is nergens voor nodig, let dus goed op de ingrediënten en gebruik je neus, je ruikt het vanzelf als een product geurstoffen bevat. Pure kokosolie ruikt echt niet zo naar kokos als we van zonnebrandcrèmes gewend zijn ;)

Bestaat er een natuurlijke zonnebrandcrème voor mijn kind/baby?

Kies een zonnebrandproduct dat zo min mogelijk chemische stoffen en parfums bevat, om je kind te behoeden voor allergische reacties en huidirritaties. Squalan SUN30 is een natuurlijke zonnebrandcrème die alleen huidvriendelijke ingrediënten bevat en daarmee zeer geschikt is voor de tere kinderhuid.

 

Negen extra tips om je kind te beschermen tegen de zon:

  • Houd baby’s altijd uit de zon.
  • Kies minimaal beschermingsfactor 30 voor de tere kinderhuid in de zomer.
  • Smeer je kind ook in als ze achter glas in de auto zitten, achter glas zorgt UVA voor onzichtbare schade aan de huid
  • Wees niet zuinig met zonnebrandcrème, smeer royaal!
  • Kies een zonnebrandcrème met huidvriendelijke ingrediënten (vermijd alle geuren en parfum in (kinder)zonnebrand)
  • Herhaal elke twee uur, of als de kleine heeft gezwommen of getranspireerd. Vergeet termen als ‘wateresistant’ of ‘waterproof’. Smeer, smeer, smeer!
  • Onthoud dat op een warme zomerdag, zeker tussen 12 en 15u, de huid al binnen tien minuten verbrandt. Verbranding merk je pas als het al te laat is!
  • Leer je kinderen al vroeg over de gevaren van zonnestralen. Geef het goede voorbeeld! Smeer veel en vaak, zoek de schaduw op tussen 12 en 15 en draag kleding en een hoed als het nodig is.
  • Uv-werende kleding, zonnebrillen, en petten of hoedjes zijn echt essentieel als je de hele dag in de zon bent

 

Lees ook:

Help, mijn kind heeft zonneallergie

10 redenen waarom Squalan Sun heerlijk is voor het hele gezin

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *