Formaldehyde in cosmetica en bamboe, hoe erg is dat?

Sinds de geboorte van mijn zoontje gebruik ik zo min mogelijk plastic. Ik kocht alleen nog bakjes, kinderbordjes en kopjes van bamboe. Lekker duurzaam, dacht ik. En veel gezonder dan die plastic meuk vol hormoonverstorende stoffen. Maar wat blijkt nu, producten van bamboevezels, maisvezels of melamine kunststof produceren allemaal de giftige stof formaldehyde wanneer ze in aanraking komen met warmte (koffie, thee, eten, magnetron etc.). Daarom zijn deze producten sinds kort in de Benelux verboden. Let op: niet al deze producten zijn al uit de schappen gehaald. Formaldehyde komt ook voor in cosmetica, dat wil je toch niet!

 

Weg ermee!

Er zit niks anders op dan al die schattige bordjes weg te gooien. Ik kan ze ook niet naar de kringloopwinkel brengen of in een doosje bij het vuilnis zetten, zodat een ander het kan meenemen. Dit willen we niet recyclen.

De naam formaldehyde deed bij mij een lampje branden. Ik moest meteen terugdenken aan de Deense toxicoloog van Allergy Certified die ons bezocht. Zij noemde deze stof ook meerdere malen, zij het in verband met cosmetica. Ik ben weer even in de materie gedoken.

 

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde komt in de natuur voor, het zit zelfs in de lucht, zij het in zeer kleine doseringen. Het komt vrij bij je stofwisseling, dus ook in je lichaam zit formaldehyde. Er zijn stoffen (formaldehyde releasers) die, zodra ze in contact komen met water, formaldehyde afgeven. Meestal gaat het hier om conserveringsmiddelen.

Formaldehyde is dus een chemische stof die in de natuur voorkomt, maar het kan ook synthetisch nagemaakt worden. In verf, lijm en klei zit formaldehyde, het wordt veel gebruikt om kleding kreukvrij te maken en heb je weleens op een potje nagelverharder gekeken? ‘Bevat formaldehyde’ staat er (verplicht) op. In cosmetica vind je vooral formaldehyde releasers, wanneer ze worden toegevoegd als conserveermiddel tegen bacteriën en schimmels. Check de labels van je crèmes, je shampoo, je zeep, desinfecteermiddel voor je handen en huishoudelijke schoonmaakproducten.

 

Wat is het probleem met formaldehyde?

Formaldehyde is niet gezond wanneer je het inademt. Verflucht, sigarettenrook, wierook en ook bij het branden van kaarsen komt formaldehyde vrij. Daarom is het zo belangrijk je huis goed te luchten.

Binnen Europa mogen sinds 1 november 2020 nog maar kleine hoeveelheden formaldehyde aanwezig zijn in kleding en bekleding van meubels. Ook de regels voor de hoeveelheden formaldehyde in speelgoed zijn streng, zeker waar het producten betreft voor kinderen jonger dan 3 jaar en voor dingen die je in je mond stopt, zoals fluitjes en ballonnen.

formaldehyde in cosmetica

Formaldehyde in cosmetica

Formaldehyde is een bekende allergene stof: een stof die voor allergie en eczeem kan zorgen, direct of na verloop van tijd (chronische contactallergie en eczeem). Wanneer je eenmaal allergisch bent voor formaldehyde is dat heel vervelend, omdat het moeilijk te vermijden is. Er bestaan nog minstens dertig andere stoffen die er ook voor zorgen dat er formaldehyde vrijkomt. In cosmetica zijn er elf formaldehyde releasers bekend die voor allergische reacties en contactallergie kunnen zorgen. Het is bovendien moeilijk de stof te identificeren omdat er in producten zoals verf en lijm verschillende namen voor gebruikt worden.

 

Is formaldehyde in cosmetica gevaarlijk?

Formaldehyde kent veel bijwerkingen. Het kan zowel allergische als toxische reacties veroorzaken bij huidcontact. Wanneer je met hoge percentages in aanraking komt kan de stof zelfs kankerverwekkend zijn.

 

Hoe herken ik formaldehyde en releasers in cosmetica?

Formaldehyde mag in de Europese unie niet meer gebruikt worden in cosmetica. Helaas zijn formaldehyde releasers niet verboden.

Het volgende lijstje van formaldehyde releasers wil je vermijden in je cosmetica:

 • Benzylhemiformal
 • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
 • 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
 • Diazolidinyl urea
 • DMDM hydantoin
 • Formaldehyde
 • Imidazolidinyl urea
 • Methenamine
 • Paraformaldehyde
 • Sodium hydroxymethylglycinate
 • Quaternium-15

 

Wil je weten welke andere ingrediënten je beter kunt vermijden? Lees hier meer

 

squalan leslie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *