De zin en onzin die je leest als je shopt voor huidverzorging

Heb jij een flawless skin? Als we alles zouden geloven wat ons wordt beloofd bij huidverzorgingsproducten, zouden we allemaal rimpelloos door het leven gaan. Er zijn een aantal hardnekkige mythes die al jaren de ronde doen en waar we ons snel door laten verleiden. Welke zijn dat? En interessanter nog: zijn ze waar?

Jij hebt een speciaal huidtype en dit is de crème voor jou.

Na dit 10-stappen-plan is je huid weer jong en veerkrachtig.

Deze heerlijk geurende crème is supergoed voor je huid.

Zo maar een paar beloftes die we graag willen geloven. Maar kloppen ze wel?
Als je weet wat je huid nodig heeft, hoef je je niet te laten leiden door dergelijke beloften. We prikken hieronder zes mythes oftewel marketingballonnetjes door en bespreken de zin en onzin die je leest over huidverzorging.

 

Mythe 1: Je wordt met een huidtype geboren. Koop altijd producten voor jouw specifieke huidtype.

Niet waar.

Je huid is een weerspiegeling van je hele lichaam en hoe je het verzorgt. Je wordt niet geboren met een droge of vette huid – het heeft meer te maken met factoren zoals hormonen, voeding en verzorging.

Kijk naar je huid en wat het nú nodig heeft. In de koude winter heeft je huid misschien een vettere crème nodig dan in de lente.

 

Mythe 2: Je leeftijd is leidend bij de keuze in huidverzorging, kies de juiste verzorging voor jouw leeftijdscategorie.

Niet waar.

‘Voor de rijpere 50+-huid’. Voor elke leeftijdsgroep verzinnen fabrikanten een ander product. Alleen zit er weinig logica in die groepen; iemand van 80 valt onder 50+ en mag dus dezelfde crème opsmeren als een vrouw van 50 (30 jaar verschil), maar voor een 45-jarige (5 jaar verschil) is een ander product bedoeld. Vreemd.

Leeftijd is geen huidtype. Je huidverzorging uitkiezen op basis van je leeftijd is dus niet heel verstandig. Kijk liever naar de ingrediënten: wat doet het product dan? Wat is het verschil tussen dat potje met crème voor 30+ en dat voor 50+? Wat heeft jouw huid nú nodig?

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid slapper en minder elastisch. Het is daarom goed om daar op jongere leeftijd al rekening mee te houden en voor goede producten te kiezen die de huid zo lang mogelijk stevig en flexibel houden.

 

Mythe 3: Je hebt een uitgebreid stappenplan nodig voor je beautyroutine: een reiniger, een tonic, een serum, een dagcrème, een nachtcrème en een oogserum

Niet waar.

Mild reinigen en goed verzorgen, dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. De rest zijn lekkere extra’s, heerlijk om mee te tutten. Reinig je gezicht in de avond met een zachte reiniger. Een tonic droogt de huid vooral uit en adviseren wij daarom niet.

Je hebt echt geen speciale dag- en nachtcrème nodig. Ja, wij gebruiken overdag Squalan Pure en ’s avonds Squalan Gold , Rich of Moisturizer, maar alleen omdat we het lekker vinden om in de avond een iets vetter product te gebruiken. Maar smeer wat je wilt, wanneer je wilt. En luister naar je huid.

Een oogserum is vooral een heerlijk extraatje, geen must. Gebruik voor die zachte, dunne huid wel een veilig product met ingrediënten die echt iets toevoegen aan de verzorging. In Squalan Eye zit bijvoorbeeld moringa- en rozenbottelzaadolie, heerlijk voor de dunne huid rondom de en en mond maar ook heerlijk voor de rest van je gezicht.

 

Mythe 5: Je moet wekelijk scrubben.

Niet waar.

Echt niet! Met scrubben haal je juist je beschermlaag weg. Scrubben is echt niet goed voor je huid. Lees ook ons interview met prof. dr. Rustemeyer.

 

Mythe 6: Koop producten met labels zoals hypoallergeen, natuurlijk, en vegan. Zo weet je meteen of iets goed is voor je huid.

Niet waar, helaas.

Konden we maar blindelings vertrouwen op dergelijke claims! Hypoallergeen, bijvoorbeeld, betekent minder allergenen. Er zitten dus nog steeds (te) veel allergene stoffen (stoffen waar je een allergische reactie van kan krijgen) in zo’n product. Ook claims als ‘natuurlijk’ en ‘vegan’ zeggen ook niks over de kwaliteit van de ingrediënten.

Moraal van het verhaal: laat je niks wijsmaken. Hou van je huid en geef het de verzorging die het nodig heeft, met natuurlijke ingrediënten die haar niet uitputten of beschadigen, maar die haar voeden, hydrateren en verzorgen.

 

Maar hoe weet je dan of producten goed zijn voor je huid? Heb je advies nodig over je huid? We helpen je graag.

 

huidverzorging mythes

One reply on “De zin en onzin die je leest als je shopt voor huidverzorging

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *