Tips voor de verzorging van de kinderhuid

Als ouder wil je je kind goede gewoonten aanleren. Huidverzorging bijvoorbeeld, want hoe je de kinderhuid nu verzorgt, heeft effect op de huid later. Er is volop keuze voor kinderen, je vindt overal heerlijk geurende kinderproducten in prachtige verpakkingen. Maar welke producten kies je voor de gevoelige huid van jonge kinderen? Waar moet je op letten?

Heb je een speciale lijn nodig voor kinderen?

Er zijn tegenwoordig speciale producten voor elk huidtype en speciale verzorgingslijnen voor vrouwen, kinderen en mannen. Eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Wat elke huid nodig heeft, en dat geldt voor iedereen van 0 tot 100, is om haar natuurlijke balans te vinden en te behouden. Kinderen hebben eigenlijk niks nodig, hun huid is van nature perfect. Laat die huid zo min mogelijk in contact komen met zeep en crèmes.

Maar baby’s hebben toch vaak uitslag?

De babyhuid (en ook de kinderhuid) zijn nog heel dun en kwetsbaar. Stoffen dringen sneller en dieper door in de huid waardoor een heftige reactie op stoffen kan ontstaan. Juist daardoor ontstaat de uitslag: zeep, shampoo en allerlei andere lekker ruikende babyproducten. Als iets lekker ruikt betekent dat meestal dat er parfum in zit. Het is echt beter om dit soort ingrediënten en producten te vermijden.

Wat kun je het beste opsmeren als de huid het nodig heeft?

Door het badderen kan de babyhuid uitdrogen. Ook de huid van oudere kinderen die de hele dag binnen in de klas zitten, krijgen vaak last van een droge huid. Dan heeft de huid wat extra vettigheid nodig.

Je kunt dan een lekkere pure olie of plantaardige boter gebruiken. Denk aan 100% sheaboter, of 100% squalaanolie, zonder toevoegingen.

Waar moet je op letten als je producten koopt?

Juist in kinderproducten zit vaak rotzooi. Chemische stoffen die voor geur, schuim en kleur zorgen. Dat is enorm slecht voor de huid en kan ertoe leiden dat een kind een contactallergie krijgt waar hij nooit meer vanaf komt.

Gebruik alleen producten met een korte ingrediëntenlijst, zonder parfum of andere geurstoffen en vermijd alles wat schuimt of chemische kleuren heeft.

Veilig in de zon

De kinderhuid en de zon zijn geen goede combinatie. Verbrand je als kind door de zon dan is de kans op huidkanker en melanomen op latere leeftijd vele malen groter. Probeer je kinderen daarom vooral de eerste jaren zoveel mogelijk uit de volle zon te houden en gebruik altijd een veilige zonnebrandcrème of zonwerende kleding.

Voeding

Hoe gezonder een kind eet, des te beter de huid er nu en later uit zal zien. Denk daarbij vooral aan verse groenten en fruit. Geen pakjes, geen frisdranken en natuurlijk geen snoep. Dat is best lastig omdat kids van zoveel kanten beïnvloed worden, maar met al die fastfood- en suikerellende verpest je de darmflora voor later. Dingen verbieden heeft meestal een averechts effect, maar probeer thuis zelf het goede voorbeeld te geven. Mensen zoals Amber Albarda en Charlotte Labee delen vaak heerlijke gezonde recepten op Instagram waar kinderen dol op zijn.

Geef het goede voorbeeld

Als kind neem je vaak de normen, waarden én gebruiken van je ouders over. Welke verzorgingsrituelen hadden jullie vroeger thuis? Welke producten gebruikten je ouders? Vaak neig je er dan naar die producten ook te kopen, als je zelf moeder wordt. Nu had ik de pech dat ik opgroeide in een tijd dat we nog weinig wisten over de huid. Mijn ouders smeerden me zelden in met zonnebrand, en ik kan me niet herinneren dat mijn moeder de ingrediëntenlijst las op de verpakking van een product voordat ze het kocht.

Wij weten gelukkig beter. Laten we qua huidverzorging kiezen voor ongeparfumeerde producten en onze kinderen de juiste routines aanleren. Een mooie, gezonde huid is één van de beste cadeaus die je je zoon of dochter mee kunt geven, toch?

 

Lees ook:

Mijn baby heeft eczeem, wat te doen?

Hoe voorkom je contactallergie bij kinderen?

Help, mijn kid heeft zonneallergie

Beste zonnebrand voor je baby en kind

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *