vervellen, niet pulken

Hoe heerlijk zonnebaden ook is, er zitten een aantal nadelen aan teveel in de zon liggen. Vervellen is een van de problemen voor je zongebruinde huid. Vervellen is niet gevaarlijk maar als je er verkeerd mee omgaat kunnen er littekens ontstaan.

Vervellen is het verruilen van beschadigde huid voor nieuwe, gezonde huid. De bovenste huidlaag (de oude huid) laat los. Je kunt dit helaas niet tegengaan, maar je kunt de schade beperken door niet te krabben of te pulken, anders kun je littekens krijgen.

Scrub niet, al wordt dit vaak aangeraden. Je nieuwe huid is nog gevoelig voor infecties en scrubben veroorzaakt minuscuul kleine wondjes. Bovendien probeert je huid nieuwe huidcellen aan te maken die je er met scrubben juist weer afhaalt.

Droog je voorzichtig af na het douchen. Water droogt de huid uit dus het is beter om kort te douchen met lauw (bijna koud) water zolang je aan het vervellen bent.

Smeren, smeren, smeren: je huid vindt het heerlijk. Gebruik een vochtinbrengend product zonder agressieve ingrediënten en zonder allergenen, zoals parfum. Drink voldoende water, dat is goed voor je herstel en voor je nieuwe huid.