Zonnebrand: wat is het verschil tussen UVA en UVB?

Een beetje zon is gezond. Onder invloed van zonnestralen maakt je lichaam vitamine A en D aan. Maar meestal krijgt onze huid meer dan ‘een beetje’ zon. Een middagje in de tuin, een dagje aan het strand: dat zonnebaden kunnen we uren volhouden. Daarom moet je jezelf goed insmeren, zowel tegen UVA- als tegen UVB-stralen. Wij houden zelf ook heel erg van de zon en het lijkt altijd wel alsof iedereen happier is met mooi weer. Helaas is hele dagen zonnebaden niet goed voor je huid, zoals wij zelf ook aan de lijven ondervonden hebben een paar jaar terug. In de aanloop naar de lancering van de Squalan SUN15 en SUN30 deze maand zullen we de komende weken proberen wat duidelijkheid te creëren in de wirwar aan informatie over de zon en zonproducten.

 

Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

De zon straalt ultraviolet (UV) licht onze kant op, 95% van dat UV-licht bestaat uit UVA-stralen. UV-A veroorzaakt huidveroudering, UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding. Van beide kun je huidkanker krijgen. UVB-stralen zijn krachtiger en hebben daardoor ook sneller effect op de huid: je krijgt er een lekker kleurtje van. Of erger; zonder de juiste bescherming kun je binnen tien minuten verbranden. Het verschil tussen UVA- en UVB-stralen kun je onthouden met dit ezelsbruggetje: A staat voor Aging (veroudering), B staat voor Burn (verbranden).

 

Factor 30? Geweldig! Maar ben je ook beschermd tegen UVA?

Om jezelf te beschermen tegen verbranding wordt ons verteld dat we moeten kiezen voor een zonneproduct met een hoge SPF (Sun Protection Factor). Je bent dan goed beschermd tegen UVB. Maar beschermt dat product je ook tegen UVA-stralen (huidveroudering)? Let erop dat je een zonnebrandcrème kiest die zowel UVA- als UVB-bescherming biedt. Producten die voldoen aan de nieuwste regelgeving hieromtrent herken je aan een cirkel met ‘uvA’ op de verpakking. Of let op de term breed spectrum/broad spectrum, ook dan weet je dat het product beschermt tegen UVA én UVB. Als je helemaal goed wil zitten, kies je een product dat ook beschermt tegen de infraroodstralen van de zon – zonnebrandcrèmes met toegevoegde antioxidanten kunnen je huid hier tegen wapenen.

 

Maar ik zit achter glas, dan verbrand ik toch niet?

Klopt, UVB-stralen gaan niet door glas. UVA grotendeels wel… je bent achter glas dus niet beschermd tegen huidveroudering en huidkanker. Smeer jezelf op zomerse dagen dus altijd goed in, ook als je niet de hele dag buiten bent maar in de auto of achter het raam in de volle zon zit.

 

Kun je verbranden als het bewolkt is?

Ja, dat kan, al wordt veel UVB-straling gefilterd door de bewolking. UVA komt er makkelijker doorheen, dus op een bewolkte dag loop je meer kans op huidschade door UVA- dan door UVB-straling. Ook in de schaduw kun je huidschade oplopen – zonnestralen (UVA en UVB) kaatsen via oppervlakken op je huid. De straling is wel minder heftig dus de schaduw is een goed alternatief op het strand maar vergeet niet om ook dan te smeren.

 

Moet je dan altijd een zonnebrandcrème met SPF gebruiken?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Een beetje zon heb je wel nodig, voor de aanmaak van onmisbare vitamines als A en D. Maar het is al snel te veel, die zon. Wees je daar bewust van. Een ander probleem met zonnebrandcrèmes is dat de ingrediënten niet altijd even gezond zijn. Zeker de chemische filters (die in de huid trekken) kunnen hormoonverstorend zijn en allergieën of huidirritatie veroorzaken. Beetje dubbel: smeer je jezelf in tegen huidschade, loop je alsnog kans op gezondheidsproblemen door de ingrediënten van je zonnebrandcrème. Lees daarom goed de ingrediëntenlijst op de verpakking en kies zo veel mogelijk voor natuurlijke ingrediënten en vooral huidvriendelijke ingrediënten.

 

Welke zonnebrandfactor (SPF) heb ik nodig om beschermd te zijn tegen UVB?

In de zon adviseert KWF factor 15 voor de meeste huidtypes en factor 30 voor de extreem lichte huid en voor kinderen. Het verschil tussen factor 15 en 30 is klein en tussen factor 30 en 50 nog kleiner. Zo klein zelfs, dat huidartsen over factor 50 zeggen dat dat vooral een marketingtruc is om (nog) duurdere zonnebrandcrèmes te verkopen. Het biedt maar een paar minuten langer bescherming tegen de zon en geeft je waarschijnlijk het gevoel dat je goed en langdurig beschermd bent, terwijl dat niet zo is. Een gevaarlijke schijnzekerheid waardoor mensen juist eerder verbranden omdat ze minder vaak bijsmeren. Voor elke zonnebrandcrème, ongeacht de SPF, geldt dat je jezelf elke twee uur opnieuw moet insmeren, én na transpireren en zwemmen. Zonnebrand die ‘bescherming voor de hele dag’ belooft, liegt. Dat kan niet, zelfs met een hoge beschermingsfactor moet je elke twee uur bijsmeren.

Welke zonnebrand factor heb je nodig bij een donkere huid?

Mensen die van nature een getinte huid hebben verbranden minder snel, dit komt omdat de huid van nature meer melanine bevat dan lichtere huidtypes. Melanine is donker pigment geproduceerd in de opperhuid. Pigment heeft een filterende werking en beschermt tegen straling van de zon. Meer pigment betekent ook dat mensen met een donkere huid veel minder kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker (melanoom) hebben. Dit betekent echter niet dat je je huid niet moet beschermen tegen de zon. De schadelijke UVA en UVB stralingen komen alsnog je huid binnen en kunnen zorgen voor verbranding, zonneallergie en uitdrogen van de huid, alleen minder snel dan bij de lichte huid. KWF adviseert ook voor de getinte huid factor 15.

 

Hoeveel zonnebrandcrème moet ik smeren?

Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Minstens één theelepel zonnebrandcrème voor je gezicht en hals, en nog 6 theelepels voor de rest van je lichaam. De meeste mensen smeren te weinig zonnebrandcrème. Dan is het net of je een crème hebt opgesmeerd met een lagere factor. Begeef je je in de volle zon bescherm je dan dus veel én vaak.

 

Wil je jezelf écht beschermen tegen UVA en UVB?

Blijf dan uit de zon. Schaduw en kleding zijn altijd de beste bescherming. Ga sowieso niet in de zon tussen 12 en 16 uur. Zeker kinderen moet je zo veel mogelijk uit de zon houden. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die verbranden en aan te veel zon blootgesteld worden, later een veel grotere kans hebben op melanomen en andere soorten huidkanker.

Blijf genieten van de zon en zonnige dagen, maar doe het verstandig

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *