Help, mijn kind heeft zonneallergie

Heerlijk met je kind spelen in het park of op het strand. Lekker naar buiten, dat is goed voor iedereen. Totdat je kind ineens klaagt over jeuk en hij onder de kleine rode bultjes zit. Hoe kan dat? Grote kans dat dit een zonneallergie of een andere zon/warmte-gerelateerde allergie is.

 

Wat zijn de symptomen bij een kind met zonneallergie?

Zonneallergie is een reactie van de huid op UV-straling van de zon. Het is een pijnlijke/jeukende huiduitslag met blaasjes, vaak in combinatie met bultjes of vlekken. Zonneallergie zorgt niet altijd meteen voor klachten – soms duurt het enkele uren of zelfs dagen voordat de klachten ontstaan.

 

Kan een kind met zonneallergie last hebben van uitslag?

Zonneallergie uit zich vaak met jeukende, pijnlijke uitslag maar uitslag in de zomer is niet altijd een zonneallergie. De uitslag van zonneallergie zie je alleen op die delen van het lichaam die aan de zon zijn blootgesteld. Bij warmteallergie kan over het hele lichaam uitslag optreden.

Het verschil met een ‘gewone’ allergische reactie of warmteallergie is dat je daarbij vaak geen blaasjes hebt, alleen bultjes of vlekjes. Blaasjes duiden dus meestal op zonneallergie.

 

Kan een kind met zonneallergie koorts krijgen?

Al kan een kind zich vreselijk voelen met zonneallergie en kan hij heel hangerig en zeurderig zijn, koorts is geen normaal symptoom. Bij ernstige verbranding door de zon kan een kind wel koorts krijgen. Als je kind naast de symptomen van zonneallergie koorts heeft, kun je het beste contact opnemen met de huisarts om te kijken of het niet iets anders is dan zonneallergie.

Maar ik heb mijn kind goed ingesmeerd met zonnebrandcrème

Heb je je kind goed en regelmatig ingesmeerd met een hoge factor zonnebrandcrème en heeft het toch last van jeuk en vlekjes? Dan is dat meestal geen zonneallergie maar een reactie van de huid op ingrediënten in het zonneproduct. Kies een huidvriendelijke zonnebrandcrème – producten met het Allergy Certified-logo zijn veilig te gebruiken vooor jong en oud.

 

Wist je dit al over zonneallergie?

 • Ook door bepaalde medicatie kunnen kinderen in de zon uitslag krijgen
 • Houd kinderen tot één jaar helemaal uit de zon, de huid is nog te gevoelig
 • Kinderen met eczeem of een gevoelige huid hebben meer kans op zonneallergie
 • Zonneallergie wordt meestal veroorzaakt door UVA-straling. Dat weet je zeker wanneer de zonneallergieklachten (met blaasjes) ook ontstaan als je kind achter glas zit, als het bewolkt is of als je de kleine wél hebt ingesmeerd. Check dus of jouw zonproduct tegen UVB én UVA beschermt.

 

Is er een behandeling voor een kind met zonneallergie?

Zonneallergie gaat vanzelf over, er is geen medicijn voor. De warmte en de zon maken de jeuk vaak erger, dus je kunt het beste je kind uit de zon houden tot de ergste symptomen voorbij zijn. Er zijn een aantal dingen die de pijn kunnen verlichten en de genezing kunnen versnellen:

 • Koel de huid met:
  – een ice-pack in een handdoek (een icepack nooit rechtstreeks op de huid plaatsen!)
  – een koude, natte handdoek
  – mentholgel (let wel op met dergelijke producten, er kunnen juist huidirriterende stoffen in zitten)
 • Bewaar vers aloe vera-blad in de koelkast en breng af en toe wat van het vruchtvlees aan op de geïrriteerde huid
 • Bewaar een flacon Squalan Pure in de koelkast en breng de koude olie regelmatig aan op de jeukende huid
 • Breng Squalan Cleanser aan op het geïrriteerde gebied, laat het even zitten en was het er daarna af
 • Laat je kind veel water drinken

Ben je in het buitenland? Pas dan op bij de lokale ‘farmacia’s’: de regels zijn hier vaak anders en sommige medicinale producten zijn zonder recept verkrijgbaar. Voor je het weet smeer je je kind in met cortisonen of hormoonzalf.

 

Kun je zonneallergie bij een kind voorkomen?

Te veel zon is voor niemand goed, maar de kinderhuid is extra gevoelig. Houd kinderen onder één jaar sowieso uit de zon. Ook oudere kinderen kunnen in de heetste zonuren (van 12 tot 15 uur) beter uit de zon blijven.

Zet je kind een petje op en trek hem, zeker op het heetst van de dag, een (UV-werend) T-shirt aan. Een goede zonnebril is voor die jonge ogen ook geen overbodige luxe.

Smeer je kind elke twee uur en na het zwemmen royaal in met een zonnebrandcrème op basis van natuurlijke filters en zonder parfum of andere ingrediënten die de huid kunnen irriteren.

 

En nu lekker naar buiten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *