Wat kun je doen tegen wallen en donkere kringen?

Wallen onder je ogen, donkere kringen, opgezette ogen, we noemen het vaak allemaal wallen. Maar er is zeker een verschil.

Wat zijn wallen?

Wallen zijn zakjes onder je ogen waar een teveel aan vocht, vet of huid zich ophoopt. Als we jong zijn, hebben we er weinig last van. Naarmate we ouder worden en onze huid verslapt, wordt ze minder elastisch. Dat zie je ook in je gezicht. De spieren worden minder sterk en er treedt volumeverlies op.

Dat gebeurt dan ook bij de huid rond onze ogen. Daar ontstaat door de verslapping een ophoping van huid, waardoor onderhuids vet verzakt (zwaartekracht is een bitch) en vocht zich kan ophopen onder je ogen.

Zie je ineens donkere schaduwen onder je ogen? Dit komt door het volumeverlies in de huid onder je ogen.

Wat zijn donkere kringen?

De donkere kringen ontstaan dus door volumeverlies van de huid onder je ogen. Dat de huid onder je ogen donker of blauw kleurt, komt door de bloedvaatjes die door de dunne huid heen schijnen. Dit geeft een blauwe of paarse waas.

De huid rondom de ogen is sowieso dunner. Donkere kringen zijn niet per se leeftijdgebonden. Mijn zoontje van vier heeft ook weleens last van donkere kringen rond zijn ogen, zeker als hij moe is. De huid wordt naarmate we ouder worden rond de ogen steeds dunner, dus ga je de bloedvaten eronder steeds vaker zien.

Wat zijn de oorzaken van wallen en donkere kringen?

Er zijn naast huidveroudering diverse oorzaken aan te wijzen van de wallen en donkere kringen rond de ogen:

  • Te weinig (goede) slaap
  • Alcohol, koffie en roken
  • Te weinig water drinken
  • Verkeerde voeding
  • Stress en laptopwerk

Wallen en donkere kringen door te weinig (goede) slaap

Als je slaapt zijn je lymfeklieren druk bezig met het afvoeren van afvalstoffen en vocht. Als ze daarvoor te weinig tijd krijgen, zie je dat aan vochtophopingen onder je ogen.

Ik heb sinds kort een soort horloge dat mijn slaap meet. Het let niet alleen op het aantal uren dat ik slaap, maar ook naar het soort slaap. Is het REM-slaap, lichte of diepe slaap? Heel interessant om bij te houden. Ik zie duidelijk dat de kwaliteit van mijn slaap een stuk minder is als ik wijn gedronken heb.

Wallen en donkere kringen door alcohol, cafeïne en roken

Alcohol, koffie, zwarte thee, energy drinks en sigaretten hebben meerdere effecten op de huid. Ze veroorzaken bijvoorbeeld lijntjes en rimpels omdat cafeïne en alcohol vocht onttrekken aan de huid. Wanneer je lichaam uitdroogt, proberen je organen (dus ook je huid) zo veel mogelijk vocht vast te houden. Vandaar dat er vochtwallen ontstaan onder je ogen.

Op de lange termijn versnellen alcohol, cafeïne en roken de afbraak van het collageen in de huid. Daardoor versnelt het verouderingsproces. En dan zorgen deze drie ook nog eens voor een slechtere kwaliteit van je slaap. Tel de ellende zelf maar even bij elkaar op.

Wallen en donkere kringen door te weinig water drinken

Er is vocht nodig om vocht en afvalstoffen af te voeren. Wanneer je lichaam te weinig water binnenkrijgt gaat het vocht vasthouden. Daardoor krijg je vochtwallen onder je ogen. Drink dus voldoende water per dag.

Wallen en donkere kringen door ongezond eten

Zoals altijd is voeding ook hier weer key. Suikers, verkeerde vetten en koolhydraten zorgen voor snellere veroudering van de huid. Verse producten vol voedingsstoffen zorgen voor een gezondere huid.

Wallen en donkere kringen door stress en laptopwerk

Door stress kun je letterlijk niet lekker in je vel zitten. Ook lange uren achter je laptop dragen bij aan het ontstaan van donkere kringen onder de ogen. De huid rondom je ogen is het dunst, daarom is het een van de eerste huidzones waar stress zichtbaar is.

Andere oorzaken van donkere kringen rond de ogen

Er zijn ook andere oorzaken van donkere kringen aan te wijzen:

  • Schade door de zon, kou en droogte
  • Huidirritatie
  • Allergieën
  • Genetische aanleg

Wat kan Squalan doen om wallen en donkere kringen te verminderen?

Met een beetje genetische mazzel, veel water, gezond leven en lekker slapen ga je wallen zo goed mogelijk te lijf. Een beetje extra hulp van Squalan kan geen kwaad.

Squalan Eye is een heerlijke olie voor de tere huid rondom je ogen (en je lippen). Het serum is een bommetje van vitamines en antioxidanten. Eén druppel Squalan Eye zorgt ervoor dat je huid haar elasticiteit langer behoudt en veerkrachtig blijft.

De vitamines en antioxidanten van moringazaadolie en haverolie zorgen ervoor dat de huid beter doorbloed is. Daarnaast heeft rozenbottelzaadolie een vochtafdrijvende werking. Perfect tegen wallen!

 

S.O.S. met Squalan

Heel leuk al die uitleg over wallen, donkere kringen en wat je op de langere termijn kunt doen, maar wat nou als je slecht hebt geslapen, wakker wordt met dikke ogen en een belangrijke date hebt? Denk dan aan kou, kou heeft een direct effect op wallen, plotselinge kou zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Ijsblokjes op je ogen is ten zeerste af te raden, maar de koude steen van een faceroller werkt top. Als je de kleine steen van de faceroller gebruikt onder je ogen en van binnen naar buiten rolt helpt dat met de afvoer van afvalstoffen. En daarna lekker het oogserum aanbrengen (je kunt ook eerst Eye aanbrengen en dan rollen, afhankelijk van wat je zelf fijner vindt)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *