Wat is Omega 3 en waarom is het goed voor me?

Voedingssupplementen: de één zegt dat je ze niet nodig hebt als je gezond en gevarieerd eet, de ander zweert erbij. In onze zoektocht naar een gezonde huid hebben wij niet alleen allerlei huidverzorgingsproducten getest, maar ook met voeding en supplementen geëxperimenteerd. Er is er één voedingssupplement waar wij zeer over te spreken zijn: omega 3. Oftewel: visolie (of algenolie).

Lees ook: supplementen gebruiken, ja of nee?

Waarom artsen niet snel voedingssupplementen adviseren

Niet elke huisarts is fan van supplementen. Begrijpelijk, want mensen slikken vaak maar raak. Maar er is één supplement waar ze weinig op tegen hebben, omdat het een wetenschappelijk bewezen werking heeft op vele vlakken: visolie of algenolie (omega 3).

 

Wat is Omega 3 en wat doet het?

Onze lichaamscellen zijn opgebouwd uit omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn gezonde vetten, je krijgt ze binnen door bijvoorbeeld vis te eten. Er zijn drie soorten omega 3-vetzuren: ALA, EPA en DHA. Hoe hoger die concentraties in je visolie, hoe beter. Het maakt je visolie wel duurder – in goedkope capsules zit meestal weinig van deze belangrijke vetzuren. Omega 6 vetzuren krijgen we wel volop binnen. Omega 6 zit onder andere in bewerkt voedsel, zonnebloemolie en frituurolie.

Voor het lichaam is het belangrijk dat de balans tussen omega 3 en 6 goed is. Helaas eten wij zo ongezond dat we in verhouding te weinig omega 3 binnen krijgen. Al zou je elke dag vis eten én stoppen met koek, friet en chips: je komt er niet. Suppletie is hier dus wel een oplossing.

Met de juiste verhouding omega 3 en 6 (de verhouding 1:3 geeft een goede omega index) zorg je voor:

  • normale cholesterolgehalten in het bloed
  • normale werking van je gezichtsvermogen
  • normale hersenfunctie
  • normale werking van het hart

Verder is wetenschappelijk bewezen dat omega 3 goed is voor je huid. Het gaat vroegtijdige veroudering en acne tegen, zorgt voor gezonde huidcellen en biedt bescherming tegen schade door de zon. Verder werkt visolie ontstekingsremmend en helpt het tegen depressie, ADHD, ontstekingen en verschillende auto-immuunziektes, waaronder diabetes 1, reumatoïde artritis en psoriasis. Reden genoeg om je omega index in balans te brengen.

 

Hoe weet ik of mijn omega index goed is?

Met een simpele vingerprik test je je omega 3-omega 6 ratio. Deze test stuur je op naar een onafhankelijk laboratorium en binnen drie weken kun je de uitslag online bekijken.

 

Ook wij deden de test

Wij zijn al jaren op zoek naar een supplement wat we kunnen adviseren om je lichaam en je huid van binnenuit gezond te houden. We hebben nu een omega 3-olie ontdekt waar we echt achter staan, in een geweldige vegan variant en een duurzame visolie variant.

Om het effect van deze olie te testen, deden we eerst de priktest, samen met een aantal testpersonen. We eten gezond, maar onze omega index was verre van in balans. Dus nu zijn we allemaal aan de EQ Pure Arctic Oil en de vegan versie EQ Pure Vegan Oil ervan, gemaakt van algen. Deze omega 3-producten worden door experts gezien als de beste olie die er is. We zijn benieuwd! Over vier maanden testen we opnieuw.

 

Wil jij de omega 3-olie ook proberen?

Uit onderzoek is gebleken dat je je omega 3-balans in 4 maanden kunt herstellen. Daarom adviseren wij om de olie minimaal 4 maanden te gebruiken. De eerste 2 maanden een dubbele dosering en daarna 1 maal daags. Je kunt jezelf testen voor je begint en na 5 maanden.

EQ Pure Arctic Oil: visolie vanaf €36 per maand
Je ontvangt voor zes maanden visolie (zeven flessen).  Je kunt ook kiezen voor een variant met 1 of 2 testen, wij adviseren dit want dan kun je zien dat je waardes daadwerkelijk enorm verbeteren. Naar de webshop >

EQ Pure Vegan Oil: algenolie vanaf  €59 per maand
Je ontvangt twee vingerpriktesten en voor zes maanden algenolie (zeven flessen). Ook deze variant kun je zonder de testen bestellen en maandelijks betalen. Naar de webshop >

Veel geld? Ja. Duur? Nee. In deze oliën zitten veel hogere concentraties EPA en DHA dan in goedkopere visolie of algenolie. Daar zou je dan veel meer van moeten slikken om de juiste hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. Geloof je ons niet? Kijk dan eens naar de EPA en DHA van een aantal andere merken. Daarnaast oxideren capsules snel, wat de olie ineens een stuk ongezonder maakt.

 

Waarom is de algenolie duurder dan de visolie?

In de Westerse wereld zijn er nog maar weinig mensen met een gezonde omega index. Voor mensen die plantaardig eten is het al helemaal lastig om een goede verhouding te krijgen en te behouden. Je vindt omega 3-oliën in bijvoorbeeld chiazaad en lijnzaad. Helaas zit daar geen DHA in, en dit is juist zo essentieel. Je kunt DHA alleen halen uit algenolie, al is het dan moeilijker om aan hoge percentages te komen. In deze vegan olie zitten hoge doseringen EPA en DHA.

 

Waarom bieden jullie ook een niet-vegan variant aan, terwijl jullie producten allemaal vegan zijn?

Het is heel moeilijk is om een vegan omega 3-olie te maken met een hoog percentage EPA en DHA. Daardoor is de unieke hoog geconcentreerde algenolie duurder dan de visolie. We willen de niet-vegans een keuze geven tussen de duurzame vegan-variant en de duurzame visolie-variant. Ook hebben we een aantal plantbased-eters om ons heen die zeggen dat ze het wel belanrgijk vinden om hun omega 3-balans goed te krijgen maar dit qua budget niet redden en daarom in het kader van de gezondheid in dit geval kiezen voor een vis variant omdat ze zeker weten dat deze vis variant in ieder geval duurzaam is en gezuiverd en de olie een rest product is van de consumptie vangst in dit geval.

We staan echt in tweestrijd, zelfs nog nu ik dit schrijf maar we kiezen ervoor om toch beide opties aan te bieden.

Welke ga jij proberen? Laat het weten in de comments!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *