Wat een dagboek voor je huid kan doen

Hoe goed ken jij je huid? Als je weet hoe je huid reageert op voeding, het weer, je cyclus en verzorgingsproducten, kun je veel beter voor haar zorgen. Bovendien geeft het rust als je weet wat je tegen een vervelende huidreactie kunt doen of wat je juist even moet laten.

Mijn huid was de laatste tijd erg onrustig. Dat kwam vooral door stress en verkeerde voeding, waardoor ik ook weer slechter sliep, waardoor mijn huid doffer en grauwer werd. Twee weken geleden besloot ik om mezelf op alle punten weer eens goed aan te pakken en dit te monitoren in een huiddagboek.

 

Ken jij je lichaam?

We schrijven veel over gezonde skincare en lifestyle, maar eigenlijk is het vooral belangrijk dat je je huid goed leert kennen. Elk lichaam en elke huid is anders; je moet zelf uitvogelen wat voor jou werkt.

Monique heeft de dagen voor haar menstruatie altijd opgezette ogen, ik een onrustige kin. Monique is rond die periode niet te harden, terwijl ik me eigenlijk prima voel en juist rond mijn ovulatie wat grumpy ben.

Ook qua voeding reageert ieder lichaam anders. Neem zuivel of gluten; in je genen heb je misschien een aanleg meegekregen voor lactose- en glutenintolerantie, maar die kun je ook ontwikkelen door overmatige consumptie ervan. Terwijl er genoeg mensen zijn die er nooit last van hebben. Suiker is nooit goed, dat geldt voor elk lichaam, maar hoe je op andere voedingsmiddelen reageert is echt persoonsgebonden.

Als je lichaam niet in topconditie is, zul je dat het eerste merken aan je huid. Word je dus bewust van veranderingen. Van dag tot dag zal je misschien niet meteen iets opvallen, maar als je een tijdje elke dag opschrijft wat je opvalt aan je huid, ga je wellicht patronen zien. Die pukkel op je wang die elke vier weken terugkomt, bijvoorbeeld. Zal die dan toch met je menstruatiecyclus te maken hebben?

 

Wat is een skindagboek?

Twee weken geleden startte ik met een rewire-programma op de sportschool waar ik altijd trainde. Dit houdt in dat ik 12 weken sport in een klein groepje. We eten gezond en werken aan onze weerbaarheid en tegen stress. Hiervoor houden we een dagboekje bij waarin we elke dag opschrijven wat we eten, hoe we trainen en hoe we slapen.

Ik schrijf er nog meer dingen in:

in welke fase van mijn cyclus ik zit

hoe mijn huid eruit ziet en voelt

hoe veel water ik drink

welke supplementen ik neem

of er stressvolle dingen gebeurd zijn

Ook schrijf ik over zaken die belangrijk kunnen zijn voor mijn huid, zoals mijn skincare-routine, of ik in de zon heb gezeten, of het warm is of koud, of het regent of vriest,

of ik een nieuw wasmiddel gebruik, nieuwe shampoo etc.

 

Dit is toch heel veel werk?

Als je dit minimaal een maand doet ga je leren hoe je huid en je lichaam zich door de maand heen bewegen en kun je makkelijk ontdekken waar het aan ligt dat je rosacea opspeelt, wat de oorzaak is van die ontsteking op je kin, waarom je huid wat droger voelt, je wallen hebt of je je gewoon even niet zo lekker voelt.

Het lijkt veel werk maar het is eigenlijk heel fijn als het eenmaal in je systeem zit. Je kunt er zelfs een ochtendritueel van maken, waarbij je schrijft over een paar vaste onderwerpen en daarna nog even lekker wat gedachten van je af schijft. Maar je kunt het ook simpel houden en de feiten bijhouden in een lijstje of een excelsheet.

Ik merk dat het sporten en gezond eten alweer wonderen doen voor mijn huid en humeur. Ik ben benieuwd of jij al eens aan een skindagboek hebt gedacht? Lijkt het je wat?

 

squalan leslie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *