Wat betekent dermatologisch getest?

Je zoekt in een winkel een fijn product voor je gevoelige huid. Keuze genoeg – in het schap staan prachtige flacons en potjes die van alles beloven. ‘Voor een jongere huid’, ‘dermatologisch getest’, ‘voor de gevoelige huid’ ‘klinisch bewezen effectief’… de claims vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze nou echt?

‘Dermatologisch getest’: wat bedoelen ze daarmee? Dermatologen zijn de experts op het gebied van de huid dus als een product door dermatologen getest is, moet het wel goed zijn voor je huid, toch?

Helaas. ‘Dermatologisch getest’ betekent alleen dat het product getest is door een dermatoloog, meer niet. Het zegt niets over de kwaliteit van het product of de uitslag van de test. De testuitslag is niet openbaar en het maakt voor de claim niet uit of hij positief of negatief is. Het product is dermatologisch getest, dus mag de producent die claim gebruiken. Het kan dus zijn dat de dermatoloog in kwestie het helemaal geen goed product vond, of dat mensen allergisch reageerden op het product.

Wat betekent ‘dermatologisch getest’ voor dieren?

Niets. De claim ‘dermatologisch getest’ zegt niets over het al dan niet testen van het product op proefdieren. In Nederland mogen producten sinds 1997 niet meer op dieren getest worden, in de EU sinds 2013. Helaas mag eenzelfde fabrikant in een ander land buiten de EU zijn producten wel op dieren testen. In landen zoals China is het zelfs verplicht om producten te testen op dieren voordat ze verkocht mogen worden. Die verplichting zou in 2020 ingetrokken worden, maar of dit ook echt gaat gebeuren moeten we nog even afwachten.

Wat betekent ‘dermatologisch getest’ bij make-up?

Dermatologisch getest betekent voor make-up hetzelfde als voor huidverzorging: niets. Ook hier geldt dat het vooral een marketingclaim is en dat ‘dermatologisch getest’ niet betekent dat dermatologen een product goed vinden voor de huid.

Is Squalan dermatologisch getest?

We werken nauw samen met een aantal dermatologen, die onze samples geven aan mensen met een gevoelige huid, huidaandoeningen of allergie. Toch kiezen wij er niet voor om ‘dermatologisch getest’ op onze producten te zetten, juist omdat deze claim te pas en te onpas wordt gebruikt. Wij kozen voor de duidelijke, eerlijke claims van ‘Allergy Certified’ en ‘Cruelty free’.

‘Allergy Certified’ betekent dat er geen allergenen in onze producten zitten. ‘Cruelty free’ betekent dat Squalan-producten nergens ter wereld op dieren getest worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *