Verbrand onder de zonnebank? Dit kun je doen

Ik was altijd een groot fan van de zonnebank. Elke week lag ik eronder om mijn kleurtje bij te houden. Ik ging zelfs wel eens naar de zonnebank na een dag strand. Wauw, dan werd ik pas echt bruin!

 

Een zonnebankkuur voor de zomer is juist goed toch?

Mensen die snel verbranden krijgen vaak het advies om voor de zomer een zonnebankkuurtje te nemen. Daardoor zou je huid dikker worden en kun je beter tegen de zon. UVB zorgt er inderdaad voor dat de huid wat dikker wordt. Een dikkere huid verbrandt minder snel en is minder gevoelig voor zonne-uitslag. Helaas stralen veel zonnebanken te weinig UVB uit om de huid te verdikken. Ze stralen vooral UVA-licht – dit veroorzaakt  huidveroudering (en zelfs huidkanker).

 

Kan je verbranden onder de zonnebank?

Je kunt onder de zonnebank net zo goed verbranden als in de zon. Door de hoge dosering UV-straling die je in korte tijd krijgt kan je onder de zonnebank zelfs sneller verbranden dan in de zon. Helemaal omdat je onder de zonnebank meestal geen zonnebrandcrème gebruikt.

 

Kan je jeuk krijgen na verbranding onder de zonnebank?

Veel mensen krijgen jeuk nadat ze onder de zonnebank hebben gelegen. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het kan een reactie zijn van je huid op de straling, zoals je dat ook kunt krijgen in de zon. Het kan komen door het schoonmaakmiddel waarmee de zonnebank gereinigd is. Een derde mogelijkheid is dat het een reactie is van je (zonnebrand)crème, parfum of bodylotion op de warmte/straling. Gebruik na afloop een vochtinbrengende bodycrème of -olie op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals Squalan Body.

 

Ik ben verbrand onder de zonnebank, wat nu?

Verbranden onder de zonnebank is hetzelfde als verbranden in de zon. De huid is beschadigd en heeft extra verzorging en hydratatie nodig. Ga niet in de zon of onder de zonnebank tot de verbranding weg is en smeer je goed in met een hydraterende olie zonder irriterende stoffen.

In Australië zijn zonnebankstudio’s al een paar jaar verboden. Ook andere landen zoals België en Engeland zullen waarschijnlijk snel volgen. Huidkanker komt steeds vaker voor en het verbieden van zonnebankstudio’s is volgens deze landen een eenvoudige stap om hier iets tegen te doen.

Wil je toch onder de zonnebank? Smeer je dan goed in met een veilige beschermer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *