Vegan, Vegetarisch en wat … een Pescotariër ?

Onlangs was ik (Monique) een middag op bezoek bij het retreat van vegan Lisa en de dames van de Green Happiness op Ibiza. We hebben heerlijk gekletst, gelachen, gezond gegeten en een heel erg leuk idee bedacht! Daarover binnenkort meer…

Zelf ben ik niet vegetarisch of veganistisch (“vegan”) maar ik probeer wel steeds minder vlees en vis te eten. Al is het alleen al omdat het beter is voor mens, dier en de planeet! Gelukkig verschijnen er overal steeds meer leuke recepten, boeken en restaurantjes waar je heerlijk vegan kunt eten!

Maar is het een hype of een blijvende verandering? En wat is nou eigenlijk het verschil.

Een vegetariër eet per definitie geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas. Bij het maken van kaas worden spijsverteringsenzymen gebruikt uit de maag van zoogdieren, dit kan tegenwoordig ook op een plantaardige manier maar die manier van kaas maken zie je meestal niet in de supermarkt.

Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariërs genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn “veganisten“.

De Squalan Natural Skincare producten zijn 100% vegan, hierdoor komen we ook veel in contact met mensen die er een vegan leefstijl op nahouden. Zodoende was ik dus ook op visite op Ibiza. En wow wat inspirerend, neem bijvoorbeeld de sprankelende Lisa van Lisa Goes Vegan. Wat een mooie slimme meid met een missie! Zij probeert iedereen op een niet belerende manier een beetje bewuster te maken van wat we aan het doen zijn met onze planeet. Daarnaast heeft ze een gaaf kookboek geschreven met super lekkere (kidsproof) recepten! Echt een aanwinst.

De meiden van de Green Happiness gaan nog een stapje verder want naast vegan eten zij ook nog eens glutenvrij omdat dit beter voor je darmen zou zijn. Mirjam Leslie Pringle, die ik ook op Ibiza heb opgezocht, is vegetarisch. Zij heeft hiervoor gekozen omdat ze een hekel heeft aan dierenleed. Ze heeft een super leuke store in Ibiza (daar verkoopt ze ook Squalan) en ze probeert haar levensstijl ook met mensen te delen. Je kunt lekker een gezonde hapje in de shop halen en ook zij heeft een mooi kookboek geschreven.

Of je nu vegan/ vegetarisch /glutenvrij of gewoon lekker alles eet …. vernieuwende en gezonde recepten zijn altijd te gek. Daarom deel ik een van mijn favoriete snack recepten, uit het boek van Lisa Goes Vegan, met jullie! Heel makkelijk, ik ben een slechte kok, en totally kidsproof! (Geen 10 van achter elkaar eten want het blijven calorieën)

 

  • Snijd een dadel open en haal de pit eruit!
  • Vul hem met vulling naar keuze, mijn favoriet pindakaas en een amandel! Je kunt ook andere ingrediënten gebruiken: kokos, fruit, andere noten, stukje chocolade
  • Laat in een kommetje in een pan (au bain marie) wat chocolade naar keus smelten
  • Rol de dadel door de gesmolten chocolade
  • Leg de dadels even in de koelkast zodat de chocolade stolt

Et Voila, een “echt” bonbonnetje

 

Met dank aan:

Lisa Goes Vegan

Mirjam Leslie Pringle 

Green Happiness

Bewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *