Van welk eten krijg je puistjes?

Acne en voeding: hebben ze met elkaar te maken?

Acne is één van de meest voorkomende huidproblemen. Gelukkig zijn pukkels, meeëters en puistjes meestal van tijdelijke aard – onder invloed van je op hol geslagen hormonen heb je er in de puberteit last van en daarna niet meer. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Er zijn mensen die maar niet uit die puberteit lijken te komen, of op hun 35e plotseling enorm last krijgen van acne. Ook dan zijn hormonen vaak de boosdoener, maar er kan sprake zijn van een verkeerd voedingspatroon of stress als oorzaak van de acne.

‘De huid is de spiegel van de darm’ luidt het gezegde. Dat klopt – je huid reageert sterk op wat je eet. Voeding heeft invloed op de elasticiteit, het vochtgehalte en de dikte van je huid. Voedselintolerantie of -gevoeligheid is een belangrijke oorzaak van acne. Misschien merk je dat je acne verergert na het eten van bepaalde voeding. Bij veel mensen geven gluten en zuivel (caseïne) een reactie op de huid, maar wat bij jou precies de acne triggert, kun je alleen achterhalen door op zoektocht te gaan.

 

Wat zijn de belangrijkste veroorzakers van acne in je voeding?

Zeker het eten van veel suikers kan een negatief effect hebben op allerlei processen in je lichaam, waaronder de balans in je huid. Onder invloed van suiker ben je gevoeliger voor ontstekingen, ook in de huid. Beperk daarom je gesnoep en eet vooral vezelrijke koolhydraten zoals zilvervliesrijst of peulvruchten. ‘Witte’ koolhydraten (zoals aardappelpuree of witte bolletjes) kun je beter laten staan en vervangen door verse groenten. Vermijd gluten en zuivel en eet minstens twee keer per week vette vis (zalm, makreel, haring).

 

Wil je van je acne af?

Helaas is het krijgen van acne een samenspel tussen genen, hormonen, voeding en huidverzorging. Twee van de vier zijn moeilijk te beïnvloeden maar kijkend naar voeding kun je de volgende voedingsmiddelen beter vermijden:

 • Wit brood (eigenlijk al het brood, als je gluten wilt vermijden. Of kies een glutenvrije variant)
 • Crackers
 • Cornflakes
 • Witte bloem
 • Witte pasta
 • Witte rijst
 • Rijstnoodles
 • Frisdrank en andere dranken met toegevoegde suikers (ook veel fruitsappen bevatten extra suiker!)
 • Zoetstoffen zoals suiker, maar ook rietsuiker, ahornsiroop (maple syrup), honing of agavesiroop
 • Zuivel
 • Fast food (dahaag, Mackie D!)

Sport je veel? Top! Dat is goed voor je huid. Maar als je supplementen neemt kun je weiproteïnepoeder (van koemelk) beter vermijden. Dat kan je acne verergeren. Van chocolade wordt al 100 jaar beweerd dat het slecht is voor je huid, maar tot nu toe is er geen sluitend bewijs gevonden voor deze stelling. Probeer het dus gewoon – alleen als je huid sterk reageert op chocola zou ik het uit je dieet halen.

 

En nu? Ga jij op een superstreng anti-acne dieet?

Doe dat maar niet. Alleen als je heel gedisciplineerd bent, kun je zo’n rigoureuze aanpassing van je eetpatroon volhouden. En al verbetert je huid ervan: je weet nog steeds niet precies waar je gevoelig voor bent. Beter elimineer je in stappen bepaalde producten uit je dieet, totdat je merkt dat je huid er echt van opknapt.

Nog een paar laatste tips om de invloed van je voeding op je acne te beperken:

 • Eet gevarieerd en op vaste tijden, daarmee voorkom je gesnaai tussendoor.
 • Eet veel groenten in plaats van rijst, aardappelen (zoete aardappel mag wel) en pasta.
 • Kies voor puur en onbewerkt voedsel. Vermijd pakjes, zakjes en blikjes.
 • Zog ook goed voor je huid van buitenaf: vermijd agressieve huidverzorgingsproducten en kies voor plantaardige, allergeenvrije producten als Squalan Pure.

Waar begin je met je ‘Weg met de acne’-project?

Kijk eerst naar je huidige eetgedrag. Kun je gezondere alternatieven bedenken? Wat schrap je, wat voeg je toe Maar stel jezelf ook de vraag: hoe ga ik mezelf belonen voor al mijn inspanningen? Want gewoonten veranderen is best moeilijk. Maar als je weet waar je het voor doet (naast natuurlijk die mooie, gezonde, gladde huid) vind jij ongetwijfeld de motivatie die je nodig hebt. Succes!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *