Uit welke lagen bestaat de opperhuid?

Je huid is je grootste orgaan. Ze bestaat uit drie lagen: het epidermis (opperhuid), het dermis (lederhuid) en het hypodermis, ook wel subcutis of onderhuids bindweefsel genoemd. Vooral de opperhuid heeft veel te verduren: ze beschermt je tegen ellende van buitenaf en verraadt veel over je gezondheid, je emoties en je leefgewoonten. Laten we eens inzoomen op de opperhuid. Kijk je mee?

 

Wat is de functie van de opperhuid?

Het epidermis is de buitenste huidlaag, de zichtbare laag. Het is de laag die slijt – in een week of vier heeft de opperhuid zichzelf volledig vernieuwd. Aan de opperhuid kun je zien in welke conditie je huid verkeert en welke verzorging ze nodig heeft. Dehydratatie, een vale teint of oneffenheden zijn een teken van disbalans – het is goed om jezelf af te vragen wat je kunt doen om je huid weer in balans te brengen. Heb je last van stress? Slaap je wel goed? Eet en drink je gezond? Luister naar je lijf – de eerste symptomen van disbalans in je lijf openbaren zich meestal op de huid.

 

Wat zijn de 5 lagen van de opperhuid?

Het epidermis is opgebouwd uit vijf lagen. Van binnen naar buiten toe zijn dat:

 1. de basaalcellenlaag of kiemlaag (stratum basale)
  hier worden dagelijks miljoenen nieuwe cellen aangemaakt. Door nieuwe cellen eronder worden deze met vocht gevulde, gezonde, ronde cellen richting het huidoppervlak geduwd. Hoe dichter ze bij de hoornlaag komen, hoe meer ze uitdrogen, platter worden en afsterven.
  Ook je pigmentcellen (die je beschermen tegen UV-stralen) bevinden zich in de basaalcellenlaag, evenals de zogenaamde Langerhanscellen. Zij horen bij het immuunsysteem van je huid en voorkomen dat bacteriën en andere schadelijke stoffen je huid binnendringen.
 2. stekelcellenlaag (stratum spinozum)
  Hier beginnen de huidcellen al uit te drogen en af te sterven. Dit proces noemen we verhoorning (keratinisatie).
 3. korrellaag (stratum granulosum)

Vanaf hier bestaan de huidlagen uit enkel dode cellen. In de korrellaag vullen de cellen zich met keratine (proteïne die ook in je nagels en je haar zit).

 1. heldere laag (stratum lucidum)
  De heldere laag bestaat uit verschillende lagen dode huidcellen die bij elkaar worden gehouden door tussencelstof.
 2. hoornlaag (stratum corneum)
  De cellen bereiken de buitenste laag: de hoornlaag. De cellen zijn plat en liggen als dakpannen over elkaar heen, bijeen gehouden door celkit (een vettige substantie bestaande uit cholesterol, ceramiden en vrije vetzuren). De celkit voorkomt dat water makkelijk de huid binnendringt of eruit verdampt. In de cellen zelf zit alleen nog hoornstof, keratine en vet.
  De hoornlaag schilfert 24/7 af – per dag verlies je zo’n 5 miljard dode huidcellen.

Hoe dik is de opperhuid?

De opperhuid is op de meeste plaatsen nog geen millimeter dik. Rond de ogen is het epidermis dunner, op handpalmen en voetzolen dikker.

 

Voorkom harde vergroeiing van de opperhuid

Om de huid soepel te houden is het belangrijk om de huid van binnenuit en van buitenaf goed te verzorgen. De conditie van de buitenste laag (de hoornlaag) is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de jongste cellen.

Hydrateer en verzorg je opperhuid met milde, natuurlijke producten die het zelfherstellend vermogen van de huid ondersteunen. Kies bijvoorbeeld Squalan Pure voor de dagelijkse verzorging van je gezicht, en Squalan Body voor de rest van je lichaam. In Squalan zit squalaan, een huideigen olie die diep doordringt in de opperhuid, voor maximale verzorging en hydratatie. Meer heeft je huid niet nodig.

 

Scrubben van de huid: je opperhuid wordt er niet blij van

Als je je huid geeft wat het nodig heeft, hoef je je huid niet te scrubben. Je huid kan heel goed zelf de overtollige huidcellen lozen. Door te scrubben beschadig je de hoornlaag en wellicht ook de andere lagen van de opperhuid. Die dode huidcellen hebben een beschermende functie – die wil je in tact houden, toch?

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *