Training voor je geest door mediteren en healing tao

Mijn persoonlijkheid omschrijft zich het best als: enthousiast, brede interesse, altijd opzoek naar uitdagingen en een tikkeltje chaotisch. Bovengenoemde in combinatie met mijn ultrakorte spanningsboog, maakt concentreren en in het moment leven een continue uitdaging. Mindfulness heeft mij geleerd om meer in het moment te leven, en meditatie heeft mij geleerd om mijn gedachtes te observeren en hier niet direct naar te handelen. Ik heb altijd de neiging gehad om gelijk een reep chocolade te eten, zodra ik eraan dacht. Meditatie heeft mij geleerd om de gedachten aan chocolade, en het daadwerkelijk eten van chocolade los van elkaar te zien.

 

Meditatie zou mij meer rust en overzicht geven, daar was ik van overtuigd. Naast dat het feit dat de voordelen wetenschappelijk bewezen zijn, had ik al heel wat pogingen gedaan om meer rust in mijn leven te creëren. Allemaal zonder effect, en omdat ik niet opgeef wilde ik ook mindfulness en meditatie proberen. In 2017 begon ik met een meditatieweekend, en sindsdien heb ik verschillende mindfulnesstrainingen gedaan, meditatieapps en podcasts geluisterd en doe ik regelmatig yoga. Met pieken en dalen maakte ik het trainen van mijn gedachten prioriteit. Eén van mijn voornemens voor 2018 was om het een blijvende prioriteit te maken. Als ik vijf keer per week kan sporten, dan kan ik ook vijf keer per week tijd maken om 10 minuten mijn gedachten te trainen, toch?

 

 

Healing Tao

Om gelijk goed te beginnen heb ik mij ingeschreven voor een vierweekse training Healing Tao. Healing Tao helpt je met het vinden van jezelf, te aarden en geeft je handvaten om ontspannen te blijven tijdens de dagelijkse hectiek. Het leert je daarnaast om liefdevoller naar jezelf te kijken, en rust te vinden binnen jezelf.

 

Dit klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar hoe doe je dat dan? Daar was ik in ieder geval erg nieuwsgierig naar. De eerste les was ik te laat, en kwam ik super geïrriteerd en gehaast binnen. Door de file heb ik mij wel tien keer willen omdraaien, maar dan had ik voor niets in de file gestaan. Eenmaal binnen luisterde ik naar de docent en plaatste ik braaf een klein balletje onder mijn voeten waarmee ik alle drukpunten onder mijn beide voeten af ging.

 

De oefeningen die volgden waren voor mij erg lachwekkend. Dat bedoel ik niet op een negatieve manier. Het waren oefeningen waarvan ik niet kon geloven dat ik ze deed, omdat deze ver buiten mijn comfortzone lagen. Zo moest je bijvoorbeeld je buik vasthouden, en korte knikbewegingen maken met je knieën, terwijl je een grinnikend geluid maakte. De irritatie in mijzelf maakte plaats voor zelfspot en na de geleide meditatie die volgende voelde ik mij neutraal. Geen idee of dat echt een gevoel is, maar beter kan ik het niet omschrijven. Het voelde in ieder geval een stuk beter als toen ik binnen kwam.

 

Inmiddels heb ik twee van de vier lessen achter de rug. Na de tweede les voelde ik mij verdrietig. Geen idee waar het precies vandaan kwam, maar het mooie van meditatie is dat het mij geleerd heeft elk gevoel er te laten zijn zonder oordeel.

Mijn advies voor jou

Het heeft mij drie jaar gekost om meditatie een daadwerkelijke plek in mijn leven te geven. Inmiddels kan ik wel zeggen dat meditatie voor mij werkt. Het geeft mij de mogelijkheid om momenten intenser te ervaren, en gedachten beter te relativeren. Nog steeds gaat het niet vanzelf, wel steeds beter. Je kunt het zien als sporten. Wanneer je niet gaat sporten gaat je conditie niet voorruit. Meditatie is een training voor je geest. Plan je meditatiemomenten net als je trainingen in. Download een app zoals Headspace, en start met korte geleide meditaties.

Probeer het eens in de komende twee weken, minimaal zeven keer te mediteren. Laat je ons weten hoe het ging?

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *